用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 7 in Bromsgrove School, any comments?
go

Year 7 in Bromsgrove School, any comments? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

回覆:maxwcc 的帖子

請問各位对這校有乜意見呀,我重未決定到呀,pls help.
有朋友話一定要高排名:咁都要考到先得㗎
有人話最緊要佢讀得開心:上網睇間間都話自己D学生開心㗎啦
有人話最緊要少D香港人:個個返嚟都話間間都多香港同B6㗎啦
又有人話最緊要地區:根本都唔知每區分別,除非自己過去睇
太多太多……分析唔到呀

回復 maxwcc 的帖子

結論就是沒有最好的學校,只有選最適合自已子女的學校,否則難入手。
你可從你負擔能力看,UK 由£7000-11000/ term 都有,如冇經濟因素,配圍可大。
再從你子女成績,興趣,如音樂,體育,學術著手,有些強文科,有些強理科。
子女獨立能力和與人相處性格等選大校or 細校。

先從你小孩能力著手,慢慢分析吧。

看了ranking 由19x 跌到5xx, 有45% 海外生成績太跌,不正常呢!

引用:回復+maxwcc+的帖子 看了ranking+由19x+跌

原帖由 noel2010 於 13-05-18 發表

看了ranking 由19x 跌到5xx, 有45% 海外生成績太跌,不正常呢!
但A Level A* to A同上年差唔多,並非跌好多,但ft ranking 就跌好多

Agent 有沒有講原因?
HK students 很少找ranking 500後的Ind. School, 尤其Year 7, 前200選擇很多。成績不好仍有200-300選,這間學費又不是太平,我覺得你仍有更好的選擇。如果考了數間,只有這間收,不如再考多D再比較。

回覆:noel2010 的帖子

Agent話唔比較坊間嘅ranking,有2个朋友剛畢業話間學校唔錯,其實我一間都未考,agent比嘅有D rank 3-4百,有D top嘅又叫你試,冇可能試太多。我都係想搵D多運动同多宿生嘅學校……

如果有2個畢業生都認同學校,相信會更有效知道學校生活。FT ranking 用作參考指引,我會比較A,A至B,A至C之分佈,學生畢業入讀那些U, 有些Agent 可提供到全級A level & GCSE result 及全級入了U及科目名單。如果目標是子女早適應year 7 生活及開心,ranking 並非重要。始終UK 私校在成績上有保證。另45% boarders, 如有5成以上是HK & B6 就高了。你問下agent分佈怎樣。聽過一些多boarding students, 上堂一半已是Chinese, 如45% 是Chinese, 即上堂有一半。對Year 7 就不太好。sixth form 就冇所謂。

回覆:noel2010 的帖子

Year 7 只有5個Chinese including HK, 去到year 9 打後就比較多,但我又冇問到咁deep 呀!

簽名被屏蔽

您搵边間agent?我覺得唔好只揾一間,交阿仔成績比佢地,就會收到好多選擇,再慢慢上學校網址睇,您揀4~5間再交比agent,又未必間間會接受您伸請,最後再揀2~3間考試,考得太多好辛苦,因每次都要2~3個鐘!

我覚得ranking 只可作參考。我見好多學校一年可以上落百幾名。可能因英國學校數目多,個base 大所以上落大。我返而重視中國和香港學生的人數和曾經就讀學生的comment。因有些ranking 高的學校有很多香港學生,所以拉高ranking。如你認識就讀學生,不妨問多些校內情況。eg 校內學生風氣,boarding house weekend 的安排,學校 tutor 有沒有跟進學生的學習等,學校這幾年leavers destination, 校長的作風等等。我相信好多資料agents 係唔知的。

Ranking好似唔係只計成績,連學校設施都計!我之前經agent識一個阿仔E家UK學校的同year女仔,佢當時對此校評價好好,但半年後佢又話麻麻地,話D老師唔理佢,又另一case,另一UK學校,媽咪覺得好好,但阿仔已讀了3年,感覺麻麻,還叫媽咪唔好介紹人入讀!所以我個人覺得每個人標準唔同,聽完意見都要再分析!最後反而阿仔安慰我,學校好唔好都要自己過去讀先知,不過最緊要基本因素不可太差啦!

其實小孩子覺得學校好不好,很大程度跟他與老師及其他同學的關係好不好有莫大關係。而這些是家長無法預算得到的。所以 Taimum 的孩子説得好,只要基本因素可以接受就夠了,其他一切不用想太多。
‹ 上一主題|下一主題