用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園係咪唔收細B?
go

根德園係咪唔收細B?

我仔仔10月B

回覆:selialee 的帖子

回覆:selialee 的帖子

請問你仔仔有什麼優勝之處?

回復 halflower 的帖子

NO. only considering this school.... =)

sum_chan 發表於 13-5-22 14:21
請問你仔仔有什麼優勝之處?
.....I don't know yet....lol....
is there any advantage getting in with advancement in certain areas?

‧我個仔今年k3了,10月仔,三年都係全班最細三個之一。
‧面試時好細,只懂答短問題,但老師問所有問題佢都有反應,依指示做。又坐得定定。相信是收的
    因素之一。  (補充:我個仔無讀N班)
‧今年個仔畢業,我由衷感謝學校,以咁便宜的學費,幾近0雜費。教到咁多嘢比我個仔。(超值)  剩係
    返到屋企換完衫即刻完成功課  (老師吩咐)。三年如此,已很感恩。
‧細B,小肌肉同自理係差D,班主任成日安慰:只有呢個成長小問題啫,慢慢大個會改善,學習上小朋
    友完全跟得上,無問題,唔使擔心。很窩心。
‧學校老師嚴而有愛,三年班主任都好好。由結果看,不枉我對學校的信任。
‧十幾二十位同班家長一個群組都好好,互相幫忙,但從不比較。尤其是面試小學時,互相鼓勵,識得
     一班好踏實又善良的媽媽朋友, 又賺多了呢!
‧我在BK好少發言,但離別根德園在即,好唔捨得。不禁要表達感謝之情。我始終很喜歡實而不華的學
    校,因為我想小朋友都是一位實而不華的人。

Chirley    發表於 13-7-19 16:00

回覆:BBvivian 的帖子

引用:+本帖最後由+BBvivian+於+13-5-23+09:27+編

原帖由 BBvivian 於 13-05-23 發表

‧我個仔今年k3了,10月仔,三年都係全班最細三個之一。
Thanks for sharing!!

回復 BBvivian 的帖子

請問讀kv 是否可訓練出囝囝自動自覺溫習做功課, 數, 中 我知很多家長都說kv 強, 哪英文, 普通話要外補嗎, 學校重品德嗎? 升小kv  對考直資有幫助嗎 ? 謝謝解答

BBvivian請問當年你仔仔interview時考左d咩呢?

回復 japoton 的帖子

Hi, Japoton,

今天學校放假(可能只係k3,我唔清楚,因為老師要預備下星期專題研習),昨午一點我小朋友已完成四樣功課。佢個習慣係每日放學即做功課,就算明天一連三日假期大把時間做都會咁。
呢個係老師吩咐,當然家長都要配合,除非唔舒服或有其他緊要事忙,否則一定要堅持,從小培養習慣,升小學唔使煩。
k3中文、數學尤其是下學期我對比過小學教科書,明顯是大部份是小一程度,當然形式老師是會設計得簡單直接一些。
英文我不覺得偏淺,只是沒有net,當然語境不及一般國際或英普班幼稚園,普通話亦不是每天也有。
所以我小朋友入k1(英)及k2(普)我已請net單對單跟,小朋友語言學習能力好高,佢地學得好快。net不教grammer,只是phonic,oral & listening,輕輕鬆鬆冇壓力下學英文同普通話。

因為我一早定的目標不是大抽獎,而是直資私小,所以為打好基礎或應付小一面試,語言方面要下多些工夫。

補充:學校重品德嗎﹖
我覺得品德有很多項目,如果將品德細分,部份可以在學校培養的,如責任感、禮貌、尊重別人、積極等。我認為學校做得到。    但更多品德應該是由家庭教育,因為小朋友在家中時間很長,又可以二對一,大部份品德應該由家長教導。
我在k1同k2都問過班主任,同班小朋友如何,答案都是小朋友很乖,冇唔聽話,相信根德家長本身都很重視小朋友的品德教育吧!

回復 monkeydiary 的帖子

Hi, monkeydiary,

記憶很久遠,但我盡量諗。

兩位面試老師------
問名字、父母名字、幾多歲,認圖畫分類(動物同工具),問簡單物件的名稱(中英文答均可)。
之後一位老師同小朋友砌積木同玩陀螺,相信是考小朋友是否聽得明指示,同耐性。
另一位老師問家長小朋友習慣、如戒片未(笑),家中誰人照顧小朋友、平日有甚麼親子活動,點解選根德園。

最後,要唱兒歌,我仔無唱,我唱,但佢做動作(當然之前練習過),比反應,好開心笑。可能見媽媽傻傻地唱歌啩。

我幫小朋友報左六間幼稚園,之前見左三間包括維多利亞、約克、國際,都收左,但根德一收,即刻唔見其他。因為最心儀的offer有了。

(我在不同討論區得到好多家長的無私同樂意回應,希望我的回應都幫到你)

考了心儀的私小直資嗎?

回復 BBvivian 的帖子

bbvivian

謝謝你的解答, 因為我聽到又話有kv讀的小朋友有些很害怕上學, 是不是真有其事, 是不是有些小朋友根本不合適太谷, k2 是否已要默書寫字

回復 73662710 的帖子

Hi, 73662710,

很感恩有直資也有私小的offer,其中包括最心儀、首選的小學,所以無參加大抽獎。

回復 japoton 的帖子

Hi japoton,

我都聽過有些同學仔要一兩個小時才完成功課,不是功課難做,是在家裡不專心,東攪西攪,難坐定定。但一般小朋友半小時至45分鐘一定做完。
寫字真係一個難點,我嗰細B因小肌肉發展不及其他大的小朋友,所以比較下,佢D字真係無咁靚,因為曾比較過。大一年或半年真係好D。
不過唔靚唔等於佢地會錯或唔識。中、英默書無問題。

經常聽家長講小朋友唔受谷。我的想法係:我會比佢嘗試,因為小朋友性格係慢慢發展,家長唔一定好準確可以判斷。有時,可能只係家長怕自己辛苦,其實小朋友不一定覺得辛苦。如果幾年後,覺得真係唔適合某類型學校,咪選擇其他。

有家長朋友嗰仔係41網名校讀,發覺小朋友唔適應,小二轉校到音小,越讀越好。

適唔適合,始終要試過才知。如果入了KV,三年發覺小朋友不受谷,或怕辛苦,選小學咪不要選太傳統的小學。

我覺得,報之前多了解不同學校,哪一間最接近父母的理念是十分重要。

說了一大堆,希望可以幫到你!

唔知可唔可以 pm net 英同普老師比我呢 謝

Thanks! 謝謝你的分享呢!

問佢父母名都答到,你小朋友好叻呀!我個女都係10月b,叫佢答自己個名都未識,更何況父母名