用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 vs 德望 vs St. Catherine
樓主: athea
go

崇真 vs 德望 vs St. Catherine [複製鏈接]

athea 發表於 13-5-16 15:58
我擔心英文

而家有大半張小學入場券比你, 仲送埋band one中學半張入場券.
英文既野, 坊間英文班多的是

我同意崇真英普英文係好, 每日一個鐘+自選興趣班一個鐘=兩個鐘
但崇幼上崇小無大半張入場券, 今年好多崇幼上唔到崇小.
但平, 真係扺讀!

然後德望小學又比崇小好, 跟我住同一大廈的德望學生, 小三已經拎住英文版harry porter

我同意SC教得小朋友好"得體", 中英都不錯.
但考小學係折磨, SC比唔到呢份安全感.

回覆:Gagagogo 的帖子

sc 年年咁多細路畢業,個個都可讀到超級band 1?仲要至少比德望好
ga wor!機會率有幾高,呢條數唔係咁難計je!

回復 athea 的帖子

SC係有2位老師的,GH,聖羅撤我都考到,但最後決定SC,因為想佢在幼稚園時候做個開心小朋友,可能自己感受過由幼稚園至中學都是女校,而且上,下課都要諗經(這只是個人經歷,請見諒)

回覆:mickichan 的帖子

Btw sc gh st rose 都係開心幼稚園!入傳統小中就一定間間谷ga la!

回覆:崇真 vs 德望 vs St. Catherine

其實樓主衰D講句,以上三間是但揀一間都唔會差得去邊,因為三間都係家長喜歡的好學校!恭喜你囡囡咁叻!😃

回覆:evacalbee 的帖子

身邊同事、朋友的仔女讀sc,D英文真係好好!佢地無特別出去補英文,因為學校support夠!我小朋友考唔到sc,所以我對sc有情意結(個人意見)😊

引用:身邊同事、朋友的仔女讀sc,D英文真係好好!

原帖由 candychan27 於 13-05-17 發表
身邊同事、朋友的仔女讀sc,D英文真係好好!佢地無特別出去補英文,因為學校support夠!我小朋友考唔到sc,所 ...
sc5月2日先收大訂,仲會call waiting, 加油!

引用:我朋友細個幼稚園讀SC+,大過左做跟車! (

原帖由 terry_andriy 於 13-05-17 發表
我朋友細個幼稚園讀SC ,大過左做跟車!
(絕對事實),不喜勿插。
我朋友讀華仁,最後吸毒著草,不喜勿插

引用:我朋友細個幼稚園讀SC+,大過左做跟車! (

原帖由 terry_andriy 於 13-05-17 發表
我朋友細個幼稚園讀SC ,大過左做跟車!
(絕對事實),不喜勿插。
個位之前好出名的中大master生,上哂電視,無人請,跟車都唔請。莫非大家小朋友唔好讀中大?哈哈!純粹開玩笑,不喜勿插。

回復 athea 的帖子

Hi, 我小朋友都有德幼 offer,
我就主要有幾個concern:-

1.
德幼8成可以上德小當然比較穩陣, 不過睇你介唔介意佢係全女校, 如果真係可以一路讀上去, 變左一讀十幾年女校, 呢一點我就有小小concern

2.
同埋以我理解, 讀德小既壓力 (對小朋友同家庭)都應該唔細, 我都驚到時難以應付

3.
英文/學術既問題, 相信德幼既程度係較淺, 不過出去補下應該都OK, 始終德幼著重既係德育既培養

祝你早日作決定

其實我唔講德望特別好 我個係仔 無留意 雖然表姐2個讀德望大讚 但有教育朋友話德望唔係想象中咁好 如果唔concern$ 就sc concern $ 就tt..但我鍾意tt 但我唔會特別想上Tt primany school

回復 tinyjean 的帖子

妳的意見同我心聲一樣,因為本人就是由幼稚園至中學都是(香港仔X德女校直升上)

i vote tt
sc 唔係唔好, 但以錢去衡量, 肯付出等同學費的$出外學野補習, 效果可以一樣或更好.
gh 學費唔平, 但教學不見突出, 如果唔介意又target佢小/ 中學咁就一定讀得過, 但壓力會較大.

引用:Quote:原帖由+terry_andriy+於+13-05-17+發

原帖由 samchan2179 於 13-05-17 發表
我朋友讀華仁,最後吸毒著草,不喜勿插

gh 一條龍係好,但由細到大都齋校,樓主想唔想先?

齋校我覺得都沒有問題,因為我很多朋友都是齋校成長的,現在咁多機會接觸異性,同幾十年前唔同喇。其實我是心怡SC的,但我又擔心如入不到好小學,到時又會呻笨。因為我識一些KV和SC的小朋友都派唔到好學校。所以先唔知點算!

引用:齋校我覺得都沒有問題,因為我很多朋友都是

原帖由 athea 於 13-05-19 發表
齋校我覺得都沒有問題,因為我很多朋友都是齋校成長的,現在咁多機會接觸異性,同幾十年前唔同喇。其實我是 ...
咁就德望啦,no regret in future

我最後都係決定選德望。我相信這個選擇應該沒有錯的。

babychinglok    發表於 13-5-22 18:18

德望是一間好學校,你不會後悔的。
‹ 上一主題|下一主題