用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 如是大抽獎的方式收生,學校怎樣保証收生的質素? ...
go

如是大抽獎的方式收生,學校怎樣保証收生的質素? [複製鏈接]

我在想很多名校都是自行去選擇學生去保持學生的質素,如學校要用大抽獎的方法收生,學校怎樣保証收到的學生是合乎學校的水平呢?我不是批評,只是有些疑問,想問問學校的家長!
   1    0    0    0

回覆:athea 的帖子

MCS是天主教學校,背負有教無類的使命。學校對學生的成績是有很高要求的,但不是因為校方不能挑選學生的原因。不過,大抽獎入的學生不一定是質素較差的。個人觀察,很多大抽獎入的都讀得很好。此外,部分家長是首選MCS的,考到其他名校不入的大有人在。所以MCS本身都有很多叻女!

學校每年都有唔少插班生, 有本事插班入嚟, 成績當然唔會差得去邊!

成績太差的學生會留班, 留得一年, 如果第二年再留??
多數都會走人轉校, 剩下的... 都不會太差吧...

其實好多出名成績好,有水準的學校都會有類似情況,
汰弱留強... 好自然...

唔適合就會走, 勉強無幸福!

Logic上可以咁諗
首先自行收生個part算有保證, 因為先有舊生背景, 理論上當年讀得Maryknoll, 都大左應該吾會太差, 佢地對下一代都有一定要求. 20分個d, 我相信都係.
大抽獎只得一半位, 我覺得好多target 九龍塘既家長, 本身應該都train 左小朋友, 當然抽獎人人平等, 我當好及差各佔一半, 再加上自行個part都係好既, 即學校應該有60-70%係好既. 余下差個d, 睇天資, 再加上P2學校多左, 可以再招攬新血, 再加每年留班, 應該去到P5, P6就已經洗左血. 升中就更洗得勁

回覆:如是大抽獎的方式收生,學校怎樣保証收生的質素?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題