用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 如果哥哥就讀, 弟妹入到學校的機會高嗎? ...
go

如果哥哥就讀, 弟妹入到學校的機會高嗎? [複製鏈接]

如題, 如果哥哥就讀, 弟妹入到學校的機會高嗎?
   0    0    0    0

引用:如題,+如果哥哥就讀,+弟妹入到學校的機會高

原帖由 taktakchichi 於 13-05-15 發表
如題, 如果哥哥就讀, 弟妹入到學校的機會高嗎?
I also want to know.

回覆:如果哥哥就讀, 弟妹入到學校的機會高嗎

我曾經問過校長呢個問題,答案是︰福附是沒有世襲制的,要似乎弟妹的能力而定,也是要經過公平面試競爭。

我上年second in時問過校長,佢話細佬妹都要面試,如果表現不太差,都會先收。實際情況就不知道

引用:我上年second+in時問過校長,佢話細佬妹都

原帖由 小淘氣 於 13-05-21 發表
我上年second in時問過校長,佢話細佬妹都要面試,如果表現不太差,都會先收。實際情況就不知道 ...
I think it really depends how manyapplicants. As happemed in other dss, they will try to accomodate children with sibling studying in the same school, but when the school becomes famous, this may not be the same

回覆:如果哥哥就讀, 弟妹入到學校的機會高嗎

2nd in時都有問校長,校長話如果細佬同哥哥能力差唔多,都會考慮收先

家姐,哥哥讀緊,細仔in 左3次都唔收

回覆:cathui43 的帖子

下,咁分開讀湊返學放學咪好唔方便?

哥已小五,可自行返放學

不一定啊!
妹妹in 左3次才收
‹ 上一主題|下一主題