用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 york校巴問題又嚟啦! 完全唔理安全和法律! ...
樓主: 6809QQ
go

york校巴問題又嚟啦! 完全唔理安全和法律! [複製鏈接]

又係講York,啲問題,永遠最後都係嗌交收場

我諗3個小朋友坐2個人位係depends 哥條路線坐保姆車小朋友既人數!學期頭我小朋友架車真係3個人坐2個位,因為我地架車太多小朋友,剩係我個站都10個!但依個月我地搬左去新界北就1人一個位架車仲有位剩!所以真係好depends!另外有K2家長話小朋友係雅息士道校舍上堂真係要係九龍塘(吾記得確實位置)再轉車,佢地返9:30am! 但係咪停馬路中間上落就吾清楚了

Careysum,  

我覺得你的語氣太重太粗暴啦,興幸還有"BBbuddy" 等現有家長講吓佢地留意到的事。

我只是講校巴問題,我幾個月前都係貴校集團家長,所以好留意佢校巴的情况,原因係緊張小朋友的安全。

對你的粗暴回應我徹底感到失望。

回覆:Ononma 的帖子

三個人座兩個位是可以,但坐埋三個書包又点計!

Ononma 發表於 13-5-15 23:04
Cherryid,  

我糾正啦: York 的校巴係會係馬路中換仔女的,此事冇得呃,去check 吓就知架啦! ...

是事實, 如家長收到風問校車EE佢地都會講, 但唔問就唔會提.   因九龍塘太塞車而佢地又太多校舍, 有部份學生上左其他校車離開塞車範圍先上回自己的校車.  咁做校車就唔會遲大到.  係危險, 除非你可自己接送, 否則都幾難唔坐校車.... 無奈!!  

回覆:llkllkllk 的帖子

想問只有York 係咁,定其他學校都有機會發生?我小朋友9月開始要坐校車想了解多d,好擔心

最新消息!

原來教統局連運輸署於上星期已經發信York,要求他們必須根據法例修改家長信內容,亦不容許要求家長簽不合法例的信件.之後有關校巴的家長信,必須先得教統審批才可發放家長.

所以,返工家長唔使擔心,就算學校搏大冒追回條,可以不理因為教統局話不應簽有問題的信.

1.教統局和運輸署都是政府部門,樣樣講規矩,講法例,唔會聽我哋亂點.佢哋都出手,封家長信就肯定有問題.

2.我哋特別針對的係家長信中 "2 children to occupy a single seat" (point 9 of English Version).  3個坐2人位已經好危險,法例從來無容許2個坐一位.

Cheeryird,唔好淨係睇中文,要睇埋英文.我已經提過佢的英中文釋本不同.簽名前要逐字睇,簽咗名後責任就係家長自己.

3.小朋友返學搭校巴係應有的權利,無理由因此要佢哋冒險.佢哋啲手仔腳仔好細,有意外的話,成車小朋友係唔夠安全帶的情況下碌晒出嚟,好陰公.學校當然有責任保障小朋友得到安全的服務.

4.York係我當年拍心口幫個囝揀的,當然有佢好的一面;但啱就啱,錯就錯!而且校巴安全關係小朋友的性命,係好緊要的問題,無可能得過且過.

大家都好唔得閒,post出嚟唔係無事搵嘢嘈,我哋係呢度只通知同樣受影響又唔知點做的返工家長.

有興趣的家長,可以問校務處,職員應該即刻將你轉到主任/副校.佢哋會支吾以對,重會特別安排一架車比你.但係我哋覺得呢個係整體問題,咁樣對唔敢出聲的家長好唔公平,所以無接受.

回復 cherryird 的帖子

我哋要返工的家長係好唔得閒架,又要成日飛同開會,無可能秒秒浦住bk. 我哋只講事實,通知受影響家長,唔係要同邊個嘈同交代.

回復 byoung 的帖子

我哋都有問其他學校的其他家長, ’3個坐2人位’在現時法例下的確是容許的彈性,但事前必須先得家長同意.通常家長都要無奈接受,又擔心地望住仔女走,所以好多學校都只會以’通知’形式之會家長,保留一個灰色地帶比相方面.要家長簽同意信的,就暫時只知York.

要進一步,小朋友’2個坐一個位’重要家長簽名同意咁勁的,亦暫時只知York係咁.我哋係咁只驚到震,幾無時間都要正視呢個問題.

回覆:6809QQ 的帖子

唉!有得選擇,邊個父母唔想親自接送呢。邊個父母唔知坐校車有時都危險。無論法例可唔可以控制,甚至運輸署發信又如何呢?而家個政府都係有人投訴咪跟進下個隻。

其他學校冇講明,即係一早投訴都冇用,除非日日跟住架校車睇下有冇嘢。

既然決定山長水遠出去番學,俾工人姐姐湊仲危險,唯有坐校車。有校車已經算幸運,今年York PN上午班就連校車都冇。自己搵保母車或的士,都唔會比校車更安全。

係自己決定送BB出去讀書,都冇計。

回覆:york校巴問題又嚟啦! 完全唔理安全和法律!

引用:據我所知,有好多校巴都無安全帶,例如根德

原帖由 BravenBright 於 13-05-16 發表
據我所知,有好多校巴都無安全帶,例如根德園校巴就無。但到依家我都唔明點解運輸署會容許咁樣。 ...
最近就有一單女童坐私家車有意外,但死亡原因係帶安全帶而導致內臟損壞,我諗 lee 個係原因之一

最慘就係要等齊先上堂,上課時間本身都遲,一樣無奈!

引用:回復+byoung+的帖子 我哋都有問其他學校的

原帖由 6809QQ 於 13-05-21 發表
回復 byoung 的帖子

我哋都有問其他學校的其他家長, ’3個坐2人位’在現時法例下的確是容許的彈性,但事 ...
唔滿意學校校巴,可以親自接送,自己接送唔到可以搵街車或者轉校,我唔同意返學搭校巴係應有權利,你知唔知有好多學生係冇校巴搭,樓主覺得回條有問題而向學校提出,我覺得係好事,你想提醒york家長亦係好心,不過方法同字眼都唔係咁好,淨睇個題目都覺得似唱衰,你其實可以在york嘅fb 群組或者bk嘅york討論區提出會較洽當,因為呢啲係學校同家長之間嘅事,所謂“家事”,你post响到對成件事冇幫助,有好多唔關事嘅人搭咀,甚至加鹽加醋,反而有反效果,你唔見呢版嘅家長大多係問人意見,唔會有人開post討論自己學校,開親黎講都唔方好野,因為大家都知道家事應該閂埋門講,喺自己group到大家傾,除非係想唱通街,所以你咁做只會令york家長反感

Chirley  Agree,  發表於 13-5-22 23:10

引用:Quote:原帖由+6809QQ+於+13-05-21+發表回復

原帖由 pakyin1108 於 13-05-22 發表
唔滿意學校校巴,可以親自接送,自己接送唔到可以搵街車或者轉校,我唔同意返學搭校巴係應有權利,你知唔知 ...
Agree! 完全同意!

引用:Quote:原帖由+6809QQ+於+13-05-21+發表回復

原帖由 pakyin1108 於 13-05-22 發表
唔滿意學校校巴,可以親自接送,自己接送唔到可以搵街車或者轉校,我唔同意返學搭校巴係應有權利,你知唔知 ...
Totally agree!

太細人仔搭校車, 我都唔太放心,
將來返學都係打算自己接送,
堅辛苦同時間要就, 但無計...
特別係九龍塘果邊間唔中就有d意外新聞,
都係自己接送安心點...
p.s. 我以前讀書都從無搭過校車 (但成個鍾車程)
所以我都唔係咁同意搭校車係權利,
只係一個因利乘便既幫助,
因我知道好多學校都無呢d,
家長同學生自己搞...

回復 6809QQ 的帖子

唔好意思, 想請問家長信中在邊度有寫"2位小朋友坐1個位"呢? 因為係家長信中, 只有提3個小朋友坐2個位

另你有否運輸署/教統局的信可以分享下?
‹ 上一主題|下一主題