用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學2014-2015小一再次接受報名
樓主: jeremyphlam
go

英華小學2014-2015小一再次接受報名   [複製鏈接]

回覆:英華小學2014-2015小一再次接受報名

想一下,在3557人中第155位的小朋友,應可以入學,但因加入1個人而不能入,慶幸這小朋友永遠不知這事實。

回復 donutbaby 的帖子

教育的原則是包容、寛大、及愛。六合彩的原則只有運氣。
六合彩,是遊戲,教育,不是。

NKpa  欣賞  發表於 13-5-17 01:31

donutbaby 發表於 13-5-16 17:58
都講咗一萬次係原則問題咯!六合彩九點截止就九點截止,有遊戲就有規則,同其他因素(蝕底、人情味)無關。 ...
其實,阿Q啲諗,有啲野,係你就係你嘅。見係地講六合彩,就以六合彩為例,到你會中時就自然會中,唔會因為多一個買或是少一個賣就會令你多左或少左機會中。改變唔到嘅野呻完就算啦,學校有佢嘅理由,啱又好,唔啱又好,希望佢地會見到出面嘅聲音,下年處理得好啲啦!
大家繼續努力啦!  加油!

不如咁諗, 如果學校話學生代表只接受中英流利, 考頭五名前學生才可擔任.
如果有一日, 學校話雖然你孩子未係佢地標準以內, 但都可以比機會.
咁一定又有人話唔公平, 但又可以話學校好肯比機會.
所以什事兩面睇啦............

引用:不如咁諗,+如果學校話學生代表只接受中英流

原帖由 babadogcat 於 13-05-16 發表
不如咁諗, 如果學校話學生代表只接受中英流利, 考頭五名前學生才可擔任.
如果有一日, 學校話雖然你孩子未係 ...
所以要睇下是商業機構還是辦教育。商業機構講求利益、效率、得失、守則,而辦教育講人情味、比機會學生嘗試及過程。你試下同你老細講,我在這兒打工只享受過程、不計較帶來多少生意及利潤、已盡力便算,你老細一定柄到七彩。而用相反理念行於教育,也是行不通。
所以,恕我不能苟同,用馬會一間商業機構來與一間教育機構作比較。我真的"O" 咀了。

maxtimma  同意..馬會完完全全不適合與教育機構比較,用只為使前輩更了解其用不其所  發表於 13-5-17 00:14

回覆:hadwinboy 的帖子

我投降了,不再參與這個 post 的討論

其實經過呢件事,有啲家長更喜歡學校,有啲更不喜歡。無論點都好,希望大家搵到合適嘅學校。

我想講,今晚係英華夜間活動,同學仔玩到癲晒,非常開心。我好多謝學校嘅安排,義工家長嘅幫助,大家一心一意為學生攪好活動。

希望喜歡學校的家長請努力,英華不是神校,不是貴族學校,只是一間好學校.

maxtimma    發表於 13-5-17 00:16

引用:+本帖最後由+4eyesDad+於+13-5-16+20:52+編

原帖由 4eyesDad 於 13-05-16 發表

回復 donutbaby 的帖子
六合彩是撐華黨先舉例呀。

引用:Quote:原帖由+4eyesDad+於+13-05-16+發表本

原帖由 donutbaby 於 13-05-16 發表
六合彩是撐華黨先舉例呀。
其實,以人為本都是原則的一種。希望不要太介懷!祝好運。

多了競爭者=少了入學機會?

這樣想法其實對自己孩子太缺乏信心了。

雖然臨時為提早結束的申請期補加半日申請機會是校方計畫有所不周,但父母可否以諒解、寬容的態度去看這件事呢,孩子是從父母的言行上不知不覺學到相同的觀念,養成一樣的品格。一個善良和寬厚的孩子,反而比聰明但計較的孩子更易入選呢。

其實大家都係想喺BK呢個平台抒發一下意見,學校如何做我們也不能改變。為什麼咁多家長覺得不滿?是因為我們都正正是一位愛孩子的父母!我們緊張、為他們早早張羅,目的都是為孩子爭取機會。在學校截止前交表,也是因為我們深受香港教育的教導,從來都是跟指示去做。人家在限期,我們就跟限期。如果因為自己疏忽而錯過,亦不會去求人家比機會。但為何總有人說什麼「要求退出、不要去面試」等等的說話?此舉居心何在?在這裏是一個交流平台,大家都只是抒發一下不滿(講完就算),何況是否獲取錄往往是命運中有主宰,並不是多一個、少一個的問題。

只想就這條事情發發最後一個意見:

不少人不知道早了報名, 所以多開一段報名時間, 我想言過吷定也不是要在5月14日晚上/5月15日早上才公佈吧? 校方應該知道5月15日它們原定要公佈面試時間表, 它們有沒有想過早上大家一早起來, 知道的不是面試時間, 而是"對不起, 遲些才告訴你面試時間, 因為我要俾多D人報名再安排", 心裡的反差是何等大?

剛想到一個比喻:
如果今年6月1日教育局早上公佈: 對不起, 因為有不少家長說之前錯過了統一派位報名, 我們現在加開XX時段給他們報名, 大抽獎結果會推遲在XX+N日後公佈

你估有幾多人會話我地個教育局好considerate?

CM0804  agree taktachichi!  發表於 13-5-21 00:54
maxtimma  請寬容點  發表於 13-5-18 10:39

假設二十年後,兩名交通警經過停車處,看見一咪表,只有一分鐘就過時,大家你眼望我眼。
警員甲話:剛剛夠鐘,我來抄牌。
警員乙話:剛剛過鐘,點解要咁做。
你希望你的孩子是甲型或乙型?

引用:+本帖最後由+4eyesDad+於+13-5-18+07:50+編

原帖由 4eyesDad 於 13-05-18 發表

假設二十年後,兩名交通警經過停車處,看見一咪表,只有一 ...
好好彩剛剛遇到(阿乙)。不過係巴士司機! 人間有情

機會是唔知幾時來、幾時失去,呢一次事件可能令不少家長重新衡量YW,可能令YW收到更top的男生,但亦可能失去更好男生。

原来港孩用來形容父母都得嫁。真係要祝你以後申请事事順利。有邊間你收信遲咗真係怕你頂唔順。

原来港孩用來形容父母都得嫁。真係要祝你以後申请事事順利。有邊間你收信遲咗真係怕你頂唔順。

Just think about if the principal asked how do you think the school have extra half day to take the application form in the last round if your kid is so smart. Be honest to yourself and your kid.

很久沒有在BK/EK發表,一心諗住提提大家YW加了半天申請,想不到原來有很多家長i對學校是次安排這樣不滿。當了數年YW家長,覺得學校往往以善如流,有時一些新安排有不足之處時,學校都會盡力改善,今年的報名確因Open Day的原故提早了很多,以致不少家長錯過了申請,這安排以往從未試過,相信學校只是希望比機會大家公平競爭。說真的,學校是揀學生和家長,申請表等不是重點,亦不會因先交後交而有分別,而學校很重視身教,希望大家正面以平常心去面對來年所有面試,孩子入到一間合適的學校。個人覺得YW在很多事情上也很為孩子著想的!

maxtimma  多謝分享  發表於 13-5-19 01:35

想講多一次...

死線是學校給家長的指引, 俾得死線都係想家長在此日期前申請, 逾期不受理的意思.

請不要濫用包容、人情味,規舉還規舉。

死線前改還情有可原, 死線後改是出爾反爾。

‹ 上一主題|下一主題