用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華小學2014-2015小一再次接受報名
樓主: jeremyphlam
go

英華小學2014-2015小一再次接受報名   [複製鏈接]

回覆:英華小學2014-2015小一再次接受報名

學校太冇原則,點可以話改就改,有欠公平,我捱左兩晚搵相整portfolio架。

我懷疑改早左報名,好多人真係miss左,令報名人數創新低,所以出此招救忙。

maxtimma  提早o左,報名人數仍比上年高  發表於 13-5-16 09:24

引用:學校太冇原則,點可以話改就改,有欠公平,

原帖由 CM0804 於 13-05-16 發表
學校太冇原則,點可以話改就改,有欠公平,我捱左兩晚搵相整portfolio架。

我懷疑改早左報名,好多人真係m ...
明白你的心情,不過,學校真係沒有需要谷數,現在數字已是歷史新高。

回覆:CM0804 的帖子

講真個句就算deadline係出年,亦有人捱通宵做portfolio ,英華唔係比幾日時間通知要報名,況且portfolio唔一定要交,就算家長做了portfolio報其他學校也用得着(家長們究竟唔抵d咩?)大家唔順就係多咗人爭學位,反正都已經有3557人,多幾百幾又算什麼,相信自己孩子,唔好再為呢d野條氣唔順,interview 遊戲仲未開始,cheer up家長們。

CM0804  就是原則問題, 你應該唔會明白  發表於 13-5-21 01:36
maxtimma  support  發表於 13-5-16 09:32

多幾百就係果幾百囉~~~~~

其實從這次事件,可以更清楚看到學校處事方針,有人會認為係為增加數字,有人覺得係讓校方多些人去揀,有人認為係行政混亂,又有人覺得學校有人情味,從善如流!
我都係早報的35xx其中一名家長,我開頭都覺得再俾人申請,無疑係減少咗自己個仔的成功機會,但又真的好實在見到學校點做嘢,好過只聽簡介會中如何如何美好,如果欣賞的,當然繼續好欣賞校長敢作敢為;如果唔鐘意的,大可趁此機會退出,或者重新考慮,因為將來入咗學,都有機會出現相似情況,甚麼不公平、甚麼太冇原則,與其到時才鬧,不如諗下自己想要咩?啱唔啱英華!

maxtimma  agree...家長應快快放下這次事件造成o既不滿不愉快,重新整理心情,與小朋友準備應付小一面試  發表於 13-5-16 11:02

sumchanma 發表於 13-5-16 09:45
其實從這次事件,可以更清楚看到學校處事方針,有人會認為係為增加數字,有人覺得係讓校方多些人去揀,有人 ...

講不公平、冇原則,相信有排都未到英華。
有兩件事唔知可唔可信,分別從兩個同事聽番來,可當故仔聽下:

1. 同事A的朋友和林校長是好朋友,有人搵他幫忙向林校長求位。同事A的朋友卻被校長鬧,說英華是沒有學生從後門入的。

2. 同事B認識某名校校董,也找他幫忙,最後小朋友有驚無險入了該校。

rc1407 發表於 13-5-16 01:10
I wish YWPS will not become a so-called 精英學校 or noble school with only smart and bright children ...

要真正o既有教無類,就唔行直資...
當行直資時,已間接放棄有教無類..
但行直資對學校o既自由度提昇o左係事實,亦可確保收生水準...
亦係大部份家長想入o既原因
針係無兩頭利...

A good school should have various definitions for different people, but one thing I am sure is that many parents hope their children to get a place in Ying Wa, although it is a DSS.  Moreover, Ying Wa is neither an elite nor a noble school, it's just a famous primary school which parents commonly aim for.
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

英華,總有一點不一樣

CM0804 發表於 13-5-16 01:54

我懷疑改早左報名,好多人真係m ...

咁都俾你估到,真的很利害!

回復 loveDD 的帖子

There must be some smart kids out there who did not succeed during the early stages of the interview of every school.  I know a boy, being the little brother of a former YW student.  The elder brother ranked among the top 10 (now studying in a very famous co-ed college in Central with the primary section in Aberdeen).  His little brother was not admitted by Mrs Lam (YW's principal) in the school interview.  His mum couldn't figure out why.  Now, he's studying in a gov't aided primary school and ranked 1st in the whole form.  But since that primary school is not weak in terms of academic excellence, I do believe that the non-admission of the little brother is a loss to YW and to Mrs Lam.  Anyway, I congratulate the little brother on his hard-earned good results!

A concluding remark could be: whoever is good and hardworking will be rewarded in one form or another.  May I wish you all the best in the coming P.1 allocation/interviewing games.  Just try your best, sit back and relax.  The road ahead is long and perhaps very uncertain for most of you.  But if our kids have the right learning attitude, they will excel wherever they go.

cornelius 發表於 13-5-16 11:55

There must be some smart kids out there who did not succeed during the early sta ...
thank you!  我都好同意你所講,有時,蔡翁失馬,焉知非福!  
話說回頭,我亦相信大部分已APPLY YW的家長,亦並非咁實在的介意多一點參賽者。

最後,對於有少撮"擁華躉",真的大開眼界,一開口就話人地係強國人,怪獸家長,希望佢地唔好真係YW家長!  ,希望大家討論還討論,都係對事,唔好非針對任何人。有時批評係進步的動力吧!  哈哈!

cornelius  I'm the father of a YW kid and definitely I hope I'm not a monster one   發表於 13-5-16 12:59

回覆:loveDD 的帖子

Agree!!

係囉,大家上黎都係"申"下姐。洗5洗針住人,人地報唔報都唔關佢事啦~

引用:Quote:cornelius+發表於+13-5-16+11:55+回

原帖由 loveDD 於 13-05-16 發表
thank you!  我都好同意你所講,有時,蔡翁失馬,焉知非福!  
話說回頭,我亦相信大部分已APPLY YW的家長, ...
同意!!

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+cornelius+於+13-5-16+11:58+

原帖由 cornelius 於 13-05-16 發表

Thanks for your kind reminding. 好可惜現在所有人的著眼點只在於眼前利益,批評做法不公平、制度有問題、對自己不利等等,還未去想到這麼深層次。我但願所有家長能放開一點(指對整個面試過程). 如果一開始大家精神已經這麼緊張,會崖不住一年,因為你後期會發現整個遊戲有更多奇怪或不公平現象,到最後大人與小朋友只會一起崩潰。

有錯就要認,英華有好多不足的地方,鬧亦應該。

但有個現象很奇怪,係BK你係唔可以對英華表達好感,否則就會有人說你是甚麼"擁華躉"。

但如果其他人講的無的放矢,沒有事實根據,像某些議員般亂講,大聲就係道理卻唔覺得有問題喎。想澄清一些沒有事實根據的又會俾人話你圍攻甚麼的。

被扣帽子是誰,希望能分辨清楚。

QQilky 發表於 13-5-16 15:22
我冇miss 只係唔打算報英華
但係我又覺得真係幾唔公平喎
就好似而家話會係5/25再收表格

用返你o既例子,依家o既情況應該係有高達5億o既六合彩今晚(即2013-04-13)截止,派彩時間係今年10月(第1輪面試結果),因為有人唔記得買或其他原因買唔到打電話去馬會查詢,為何較平時早截止,馬會話十周年有function想俾有份買六合彩o既人參予所以提早o左,因有一定查詢人數有見及此馬會加開2013-05-25下午再發售,咁有部份已買六合彩o既人(已報名o既3千多名家長)感到不公平,因有人連夜苦思買咩號碼(準備pofolio)太辛苦,而後補買o既人有較多o既時間諗買咩號碼(又唔駛趕住做pofolio((真係唔駛趕?!要趕o既人早報、遲報都係趕)),整理cert((cert就真係可能會多一兩張,不過真係影響不大))呀咁),另外中獎機率下降,所以....上EK呻不公

其實都未開彩(連第一次IN都未,仲有好長時間),俾多D小朋友參予分別不大,大家家長其實都好清楚這不是一個機率決勝負o既比賽,是各位對小朋友家教、培養及小朋友自身能力o既競賽,亦唔係得馬會(英華)先有,亦只係小朋友人生o既一小步(中唔中獎都仲有好多選擇)。

大家可否先放下利益,其實大家依家乜都無,只係爭取緊機會,多o左人報名學校付出o既俾家長付出o既時間更多,從效益上有3000幾人,根本唔駛再接受更多申請,都已經夠收155位學生(要全精英都得,個pool咁大),依家仲要用更多人手去處理額外o既半日報名。可唔可以從正面o既角度去睇學校o既用意,如果大家都係有心入讀英華(路過o既都好,想知有留意o既EK前輩都好),你想第日小朋友入讀間學校係一間事事同你講規則、規例o既學校(唔係冇駛規舉),定係一間有人情味,以學生利益、學校利益為出發點o既學校,可酌情處理、不呆板、有彈性o既學校呢?

兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

引用:Quote:QQilky+發表於+13-5-16+15:22+我冇mi

原帖由 maxtimma 於 13-05-16 發表
都講咗一萬次係原則問題咯!六合彩九點截止就九點截止,有遊戲就有規則,同其他因素(蝕底、人情味)無關。

dusoleil  完全同意 , 訂立規則的人 , 也不按照規則而行事 , 這就是現在的社會的模式 "有法不依 "  發表於 13-5-17 14:55

回覆:donutbaby 的帖子

‹ 上一主題|下一主題