用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 你們點樣為ADHD既小朋友簡小學
go

你們點樣為ADHD既小朋友簡小學 [複製鏈接]

我仔3歲, 未確診, 不過都怕學校會谷得利害. 又怕搵錯學校, 佢會讀得好辛苦. 而家又無半日既小學, 真係想佢舒服d都唔得.

你地點同小朋友簡學校架, 我而家心目中係小班教學, 測試考試少為目標, 有無其他野要注意呢

我唔怕佢學得慢, 我怕佢驚左讀書姐
   1    0    0    0

回覆:小草王道 的帖子

3歲揀小學?

llam1210 發表於 13-5-14 13:44
3歲揀小學?

睇定姐  

你既未確診,幼稚園都未讀,點講小學。

ADHD都可以讀程度深既小學。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:你既未確診,幼稚園都未讀,點講小學。ADHD

原帖由 chowqv 於 13-05-14 發表

我擔心定姐,黎得呢版。自己既小孩都係有特別。總令家長擔心多d。

chowqv 發表於 13-5-14 21:16

想請問,點樣嘅ADHD小朋友,可以讀到深既小學?要有什麼表現?我仔今年9月報小學了!

如果有做過評估, 應該知自己的小朋友有沒有能力. 其實唔係揀一間深既小學, 係揀一間包容A仔既小學先最重.  聰明仔每間學校都有, 但老師只想要乖的小朋友

回覆:小草王道 的帖子

你要觀察下小朋友呢三年幼稚上堂的情況再決定。我想個女讀好些都係希望第二時佢唔好入到d好差的中學,雖然好同壞的中學都有壞學生但差中學相對會好多只係玩唔讀書的學生。

引用:如果有做過評估,+應該知自己的小朋友有沒有

原帖由 external 於 13-05-15 發表
如果有做過評估, 應該知自己的小朋友有沒有能力. 其實唔係揀一間深既小學, 係揀一間包容A仔既小學先最重.   ...
講得好!有啲老師只係睇你係咪乖巧聽話,相反就已經標籤左係“曳”學生,好似我囝囝間學校咁

引用:如果有做過評估,+應該知自己的小朋友有沒有

如果有做過評估, 應該知自己的小朋友有沒有能力. 其實唔係揀一間深既小學, 係揀一間包容A仔既小學先最重.   ...
所以我想搵小班教學、同功課無咁多既學校。起碼老師輕鬆d,應該會有耐性d掛

引用:你要觀察下小朋友呢三年幼稚上堂的情況再決

原帖由 polly0503 於 13-05-15 發表
你要觀察下小朋友呢三年幼稚上堂的情況再決定。我想個女讀好些都係希望第二時佢唔好入到d好差的中學,雖然 ...
明白。我會去留意

回復 wan_sosin 的帖子

有些ADHD是資優, 加上食藥後情緒OK, 記性好, 有些真係可讀深的小學.
我有朋友兒子大了, 不肯再食藥, 令到情況惡化, 和學校不體諒, 加上一路社交又差, 因只理成績, 無時間做訓練, 好多因素加埋, 最後都係上不到自己中學.

我覺得SEN小朋友選擇一間包容和體諒的小學係最重要, 成績是其次.

kenwong888  Totally agree!  發表於 13-10-9 13:06

唔一定係好既小學就唔包容小朋友的.  我見過有些只是二三線的小學老師完全沒有耐性, 只是用罰來處理A仔.  這些小朋友大都是很多甩漏, 做完功課都可以忘記帶回校.  上堂唔專心, 但可能成績是好的.  如果你遇到一個包容老師, 一班包容的同學. 對小朋友自我認定既價值觀有很大的影響. 試想想, 如果每星期個老師都寫小朋友手册, 又打電話叫你食藥, 對媽媽都是一件很痛苦的事. 我們返工唔開心, 都可以轉工. 但小朋友想轉校就唔係一件易事

回復 pocoyo123 的帖子

見到你們所講,都係包容第一,成績第二,我仔其實學業表現唔錯,做功課都唔會拖,但係學校行為表現就激c老師嗰種,其實比人話得多,唔開心,都會唔鍾意讀書!我仔而家都已經唔多鍾意老師架啦!

我會考慮你們的意見!不過而家要搵有愛心嘅學校都唔容易!

引用:+本帖最後由+external+於+13-5-15+14:44+編

唔一定係好既小學就唔包容小朋友的.  我見過有些只是二三線 ...
今日評估完,自閉症普糸,非常活躍。排E,S位。醫生話比個早d既期我地見精神科。會幫我申請傷殘金,等我地出去搵訓練上,

引用:Quote:原帖由+external+於+13-05-15+發表本

原帖由 小草王道 於 13-05-15 發表
今日評估完,自閉症普糸,非常活躍。排E,S位。醫生話比個早d既期我地見精神科。會幫我申請傷殘金,等我地出 ...
你的兒子在家怎樣活躍呢?

回覆:wan_sosin 的帖子

我囝囝同你小朋友一樣,成績不錯,操行就令人頭痛。 我真係有啲後悔幫佢揀左呢間學校,囝囝學校太着重成績同操行,見佢好動就認定我仔就係曳,老師都打過電話投訴我仔奀皮。講真,老師唔多唔少都將佢標籤左,操行分又點會好。想幫佢轉一啲活動教學甚至IS,又怕錯左返唔到轉頭,我都頭痛緊

引用:我囝囝同你小朋友一樣,成績不錯,操行就令

原帖由 家希媽媽 於 13-05-15 發表
我囝囝同你小朋友一樣,成績不錯,操行就令人頭痛。 我真係有啲後悔幫佢揀左呢間學校,囝囝學校太着重成績 ...
我寧願個仔讀得開心。比人標籤左好影響佢

引用:Quote:原帖由+小草王道+於+13-05-15+發表今

原帖由 man811231 於 13-05-15 發表
你的兒子在家怎樣活躍呢?
無時停。難控制

引用:回復+pocoyo123+的帖子 見到你們所講,都係

原帖由 wan_sosin 於 13-05-15 發表
回復 pocoyo123 的帖子

見到你們所講,都係包容第一,成績第二,我仔其實學業表現唔錯,做功課都唔會拖,但係學 ...
無錯,而家老師做到癲,點有愛心呀。

‹ 上一主題|下一主題