用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 做評估:
樓主: babeBBDoll
go

做評估: [複製鏈接]

babeBBDoll 發表於 13-5-14 23:34
Sorry   打錯字,兩年先可以見醫生

無錯,我仔係CAC評估唔算慢,剛好6個月,但排兒童精神科就要22個月!

仲有,CAC唔係一評估完就比我排兒童精神科,因為我個仔細個,當時醫生話再睇耐少少先,只因我仔行為太過份,我再打去同姑娘講,醫生先肯寫紙,中間大約花了3個月時間!

如果唔想等太耐,花錢去私人做評估,點都快過等CAC!

引用:Quote:babeBBDoll+發表於+13-5-14+23:34+So

原帖由 wan_sosin 於 13-05-15 發表
無錯,我仔係CAC評估唔算慢,剛好6個月,但排兒童精神科就要22個月!

仲有,CAC唔係一評估完就比我排兒童精 ...
我都問緊朋友應該點做好,因有朋友個親戚係做呢方面既工作,佢話呢幾日會幫我問,佢係私家,想等佢覆我先,我再唸政府!

係呀,所以中途頂唔順就自己俾錢睇私家。
宜家同個仔去覆診,都見到排期已經到2014年8、9月啦。
記得你小朋友好似好細,所以不妨早d開始排期做評估先,再睇下有無需要睇醫生。

午安,您們好,學校上年已給信轉介去政府醫院做專注力評估,但要到今年八月尾才有得睇,其實,我想好擔心好真的有此病徵,但如果真的有,要吃藥,我又擔心藥物既影響,但如果吃藥可以控制吓佢D超級遊魂,我又想,不竟出年五年級了,要呈分,真的很予盾。。。我想問第一次接見,是否已經即時知道結果,與及知道大約做幾耐?又想知道如果有的話,是否要立即給予藥物?很多疑問。。。

我都正係咁情況: 學校有信, 見左姑娘, 話等半年, 話個仔好差又唔算, 但問題係: 即將要揀小學啦, RESULT似乎對我揀小學做成困難, 未知應該向邊方面的小學了解好.

babeBBDoll 發表於 13-5-14 23:34
Sorry   打錯字,兩年先可以見醫生

如果你約精神科既醫生,果日期最初係咁上下。

唔好怕,我當日都要排咁耐,直頭係我拎住張預約紙問姑娘,果日子係2014年2月(我係舊年11月去約),真係又4行眼淚問:係我睇錯定姑娘你打錯?佢答我:你無睇錯,我都無打錯,係2014年。。。。

但係隔得半年左右,佢地有人放棄,醫生睇過你既file,會打電話俾你,話有個快日期。佢地話盡量新症會第一次,盡快俾日子見左先。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

wingyeunglilo 發表於 13-5-16 14:00
午安,您們好,學校上年已給信轉介去政府醫院做專注力評估,但要到今年八月尾才有得睇,其實,我想好擔心好 ...

評估中心係即日會出結果,你最好預上午做評估,下午去預約精神科。

不過好似無藥可開,如果要食藥,要精神科醫生開。同埋要調較。可能前後要半年。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

係見精神科WO,上午10時30分,咁應該做D咩?謝謝您的回覆,THX!

回覆:做評估:

我下星期會去先請教有關人仕,比佢初步評估下先,多謝各位分享!大家一齊努力,加油!

‹ 上一主題|下一主題