用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 窩打老道迦南英藝選擇邊間
go

窩打老道迦南英藝選擇邊間 [複製鏈接]

迦南PM 英藝AM 大家會點選擇,唔該give some hints. 真係十五十六。
英藝感覺英文環境會好D。迦南口碑好似又好好。好驚幫仔仔選擇錯,請大家俾D 意見,再次多謝!

0    0    0    0

英藝仲揀?

回覆:窩打老道迦南英藝選擇邊間

如果可以二間都唔會揀

係啦!梗係唔揀英藝啦!

唔該 Tenko and Toffee,睇緊關於英藝Simb事件......

回Kumiso 點解兩間豆揀唔落?

回覆:charger 的帖子

我女 讀緊 Waterloo Cannan I.love this. school..so much

引用:唔該+Tenko+and+Toffee,睇緊關於英藝Simb

原帖由 charger 於 13-05-14 發表
唔該 Tenko and Toffee,睇緊關於英藝Simb事件......

回Kumiso 點解兩間豆揀唔落?
英藝:貴,有錢就收,好似有敎無慮,其實係非常商業,英普班多大陸人,我見過有一個小朋友係大仔一月仔,非常活躍考十幾間學校冇一間肯收,但就只有英藝收佢,試問你小朋友同佢一班的話,你希望嗎?唯一一個可取係學術高!
迦南:中文教學,語境不理想,升小學如名小一定唔收,因為同啟思一樣係happy school ,學術偏底偏淺,就算升小學政府大攪珠有幸派到名小,你都一定跟唔上,比你讀都會好辛苦,小二即轉走!
上述係純屬個人意見只供參考,不喜勿插

濼晴thank you,可唔可以講多D love 邊方面?

Thank  you Kumiso for such a valuable comment. 睇你意見,似乎偏迦南多D,我都好同意驚迦南Language/學術唔夠,但可惜我最心儀個幾間冇Offer。如果喱兩間揀,你嘅選擇是否迦南?

我個人立場,其實n班無所謂,都係比小朋友學下規矩,習慣下翻學,2歲幾人仔太深都未必學得到,而且聽過有學者指出學好母語對建構思維好重要,英文可以出面學。但k1我覺得真係搵間深d好。

kumiso 發表於 13-5-14 08:10
英藝:貴,有錢就收,好似有敎無慮,其實係非常商業,英普班多大陸人,我見過有一個小朋友係大仔一月仔,非 ...

唔認同迦南係學術偏淺.

引用:Thank++you+Kumiso+for+such+a+valuable+co

原帖由 charger 於 13-05-14 發表
Thank  you Kumiso for such a valuable comment. 睇你意見,似乎偏迦南多D,我都好同意驚迦南Language/學 ...
你個係細B? ? 勉強揀的話英藝啦:;pppp:

chanwendy 發表於 13-5-14 10:25
唔認同迦南係學術偏淺.

迦南會轉無學卷, 相信佢地在語言環境方面會加強和改善. 而且呢間comment都好. 比起英藝, 當然比我會選擇迦南.

寧願淺都唔選英藝啦, 個朵咁紅, 點敢讀...

迦南我唔知好不好,英藝我一定唔會讀。 我都有英藝九龍塘的am offer,本來對這間學校印象好好,覺得學舍好靚,又聽講語言環境不錯。 無論事實如何,家長有其他選擇都無必要送羊入虎口。 事關自己的小朋友,每個都是家長的寶貝,何必冒險。 英藝又唔出名,學費又貴,如果俾小朋友返仲要擔心他的安危,點計都唔划算。

rainbowcov  學費係貴到飛起。  發表於 13-5-15 17:30

i vote for 迦南,
其實而家只係n班, 响迦南開開心心讀一年, 出年再考其他k都得, 即使原校升k, 學術都唔會太差, 咁當然唔可以同名校比啦,
英藝, 學校處理小朋友問題好有問題, 除非你重來唔旨意學校負上任何安全責任, 如果唔係, 都唔好送羊入虎口..

引用:我個人立場,其實n班無所謂,都係比小朋友

原帖由 BethMum 於 13-05-14 發表
我個人立場,其實n班無所謂,都係比小朋友學下規矩,習慣下翻學,2歲幾人仔太深都未必學得到,而且聽過有學 ...
十分認同。

其實讀N班比小朋友學習下群體生活、自理能力,楝間happy school好重要,k1咪考第二間再好d,就算比你入到名校讀N班,小朋友日日返學喊唔開心,有幾出名都無用,如果兩間揀我會揀迦南,英藝你有錢就得,同埋好多強國人。

迦南,讀過的家長都話不錯,學術既野家長有心機都可以自己教,最緊要小朋友鐘意返學。

各位真系好有Point。選擇當場清晰曬。

理解BethMumLuluyen906tenko嘅Poin: PN重點系群體生活,自理能力,建構思維。哩點系PN階段比學術語境重要。That's Why 迦南>英藝

kumisominiratToffee888mimwingcherrybeepbeepLuluyen906嘅Point英藝哩幾單嘢無論真假是非,最小都顯示行政管理有問題。送仔女入去有風險。At the end,仔女嘅安全,開心才是最重要的,學術,語言考慮系Next Level consideration。

真系好感激大家嘅寶貴意見和分享!

‹ 上一主題|下一主題