用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍塘學校(中學部)是否難入
樓主: kwongciu
go

九龍塘學校(中學部)是否難入 [複製鏈接]

wonganita 發表於 13-5-17 09:55
朋友一對仔女上年畢業,都入咗科大,我見佢哋都好乖喎。
而家就算band 3學校都可以有10個8個%的入U率,band 2學校有20幾個%以上的都有好多了,例如鄧鏡波都有25%,甚至有些,例如九真和培道這些都過30%了。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-5-17 13:47
band 2 尾band 3 頭的人數有限,實施連繫學校的誤導技倆影響到既人數有限。----------------------------- ...

同意, 佢似乎有些 hard sell 某中學, 不知是否........

係EK咁耐,見到好多野。有家長問喇沙好定皇仁好,亦有話題講聖保羅男女和男女拔。唔緊要,大家輕鬆d無傷大雅,入到邊間都要慶祝啦!

但band 2、3的家長就不同了。家長完完全全為子女的學業而惆悵,選得好又驚因競爭能力弱而入唔到,選得差又驚小朋友學壞,誤了前途、害了一生,後悔也來不及。實不忍心對學校作無謂的點綴。跨大只會流於空泛,偏頗更反映不公。不如說出現實就讓家長自行判斷就可以。

Yanamami  對他們來說,這一步太重要了~  發表於 13-5-17 16:32
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

謝謝您!

這正是我心情:

“band 2、3的家長就不同了。家長完完全全為子女的學業而惆悵,選得好又驚因競爭能力弱而入唔到,選得差又驚小朋友學壞,誤了前途、害了一生,後悔也來不及”

cmvfamily 發表於 13-5-17 16:29
謝謝您!

我都係人地的父母,沒有甚麼比孩子活得健康快樂來得精彩。「吾生鈍兒非我願,一生憂慮可成詩。不敢張羅升中意,尤恐抉擇生猶疑;六年寒窗誰來問,只有愚兒心內知。羽翼漸長來比併,還望起步不太遲。樽前看盡塵世事,醒後才覺恨和痴;玉堂厚祿不奢望,金榜提名泣淚時。」突然間有感而發!

stellat    發表於 13-6-21 22:43
namnamc    發表於 13-5-20 14:09
囝囝mama    發表於 13-5-18 14:31
Yanamami  精彩!  發表於 13-5-17 23:17

好詩好詩

首詩好好!通常band2或3的學生及學校都給標籤,但凡是總有例外,大器晚成的孩子也不少!總之支持孩子給他們正面和積極的人生,總有出頭天!

namnamc    發表於 13-5-20 14:09

回復 ohnono 的帖子

好文采!!!
無論子女是龍是蟲, 其實做父母可以好簡單,  最緊要子女唔好學壞, 健康成長, 做個有用的人, 將來自立, 唔洗父母擔心.

回復 ohnono 的帖子

引用:Quote:原帖由+kwongciu+於+13-05-13+發表回

原帖由 MrsWong 於 13-05-13 發表
試過同一架巴士,成架巴士都聽到佢地嘅粗口,仲要唔係普通粗口,句句器官又試過接仔放學行去搭車 ...
我帶小朋友去in 小學,由中學旁條巷仔行去小學,剛中學放學,小兒在該段路上學到唔少粗口

醒目開學勳章 王國長老

ohnono 發表於 13-5-17 15:37
但band 2、3的家長就不同了。家長完完全全為子女的學業而惆悵,選得好又驚因競爭能力弱而入唔到,選得差又驚小朋友學壞,誤了前途、害了一生,後悔也來不及。實不忍心對學校作無謂的點綴。跨大只會流於空泛,偏頗更反映不公。不如說出現實就讓家長自行判斷就可以。

無錯, 十分認同,
band 2.3的家長需要更正確的資料.

‹ 上一主題|下一主題