用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 PTE 和 Cambridge 對升中有用嗎?
樓主: IwanBB
go

請問 PTE 和 Cambridge 對升中有用嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:CHAN-2+發表於+13-5-20+14:40+奇怪,

原帖由 miffy 於 13-05-20 發表
你問樓上"小師妹", 佢小四考晒cambridge

我估可能由細到大在家都係講英文
唉吔!Sorry 呀!令大家誤會,唔好意思!我囝只係考咗小學劍橋英語嗰三個level咋!

即係要係小學時就要考哂PET, FCE, CAE,&CPE?????

引用:即係要係小學時就要考哂PET,+FCE,+CAE,&CPE

miffy 發表於 13-5-20 18:59
唔係要小學考晒,有d中學先考

咁中學考重有無用?同埋中學要考邊個試會較有用?

Yanamami  IELTS  發表於 13-5-21 14:15

wanttoknowmama 發表於 13-5-21 12:51

Can use for application to Universities.

引用:Quote:原帖由+小師妹+於+13-05-13+發表我囝

原帖由 miffy 於 13-05-18 發表
小四考埋FCE?
比較叻的本地小學生是可以。我識剛10歳的孩子可考FCE. 要看各自的修為。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:CHAN-2+發表於+13-5-20+14:40+奇怪,

英文是母語考 Cambridge 運吉嗎?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

看過FCE 題目應該明白,小四考 FCE 難度不在英語本身,是由於題材太成熟,九歲十歳沒有的生活體驗,比較難。

引用:Quote:miffy+發表於+13-5-20+18:59+唔係要

原帖由 wanttoknowmama 於 13-05-21 發表
中學考 IELTS, TOFEL 等。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+13-5-22+19:29+

原帖由 miffy 於 13-05-23 發表
咁native englsih都要讀書架

我識好多小朋友從小屋企就同佢講英文大, 佢地都係讀緊直資, 一樣要面對呈分, ...
By definition, Cambridge tests 係比英語為第二語言考的。英語為第一語言,卻留在本地學校的為數甚小。考cert 來為升學?

如果父母是香港人,不是竹升,不上 IS 而英語達第一語言水平的機會好微。

可能大家對第一語言的定義有點不同。

引用:+本帖最後由+miffy+於+13-5-23+10:31+編輯+

原帖由 miffy 於 13-05-23 發表
又直資,又中文小學?唔多掛。

如果學校教英文唔好,好難保持第一語言的能力。所有鬼仔鬼姝,他們也要在 IS 學好的英語。他們小學初中便有文學欣賞。一如本地學生花大量時間學中文一樣。唔係外國出世便一世是以英語為第一語言。就算ISF 也有人質疑它的英語是否和其他IS 一樣高(這點暫不作評論)。

我也識一些加拿大回流港人,如果靠他們在家教仔女英文,係無乜可能達第一語言水平。本地中文小學的英語環境可以培養英語為第一語言的學生?

都係嗰句,可能大家對第一語言程度英語有點不同理解。

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-05-23+發表本帖

原帖由 shadeslayer 於 13-05-23 發表
又直資,又中文小學?唔多掛。

如果學校教英文唔好,好難保持第一語言的能力。所有鬼仔鬼姝,他們也要在 I ...
///可能大家對第一語言程度英語有點不同理解。 ///
請問如果香港學生用中文思考,英文考IB SL,成績ok,算否達到native程度?

CHAN-2 發表於 13-5-23 11:32
///可能大家對第一語言程度英語有點不同理解。 ///
請問如果香港學生用中文思考,英文考IB SL,成績ok,算 ...
如果用中文思考,就算6、7,我都唔算!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:CHAN-2+發表於+13-5-23+11:32+///可

原帖由 ANChan59 於 13-05-23 發表
如果用中文思考,就算6、7,我都唔算!
咁土生土長的大學教授,如袁國勇,都可能用中文思考喎。

CHAN-2 發表於 13-5-23 11:58
咁土生土長的大學教授,如袁國勇,都可能用中文思考喎。
我答咗你我的看法。
袁教授的英文如何,不以置評!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題