用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith英藝點解唔受歡迎?
樓主: minirat
go

Zenith英藝點解唔受歡迎?   [複製鏈接]

breadbb 發表於 13-3-12 17:18
路過 我覺得小朋友鍾意番學唔一定係間學校好 例如"我見好多人都話呢間好 我仔好鍾意番學" 我仔都好鍾意返 ...
唔好意思,請原諒我唔係好同意你講嘅野..間學校好定唔好,合格定唔合格,人人標準唔同,唔可以單純睇名氣而定
每個人對"好學校"及"合格唔合格"要求唔同,定義都唔同
我覺得小朋友鍾唔鍾意返一間學校係幾緊要嘅一部分
一間谷嘅名幼,是否等於一間好學校?
而一間happy school是又一定唔係好學校?唔合格?
譬如SPK,SPC呢2間都唔係好谷嘅學校,是否唔合格?相信呢2間都算係名校之一
如果小朋友連返學都要喊住返,或者唔鍾意返
係名校又如何?分分鐘連學習興趣都冇埋,抗拒返學仲得不償失
我仔去playgrop完俾鬼婆嚇親而產生陰影,你又知唔知我又用幾多時間及努力去令到佢走出呢個陰影?
係一年!

我覺得沒有最好嘅學校,只有最適合自己小朋友嘅學校
如果一間所謂名幼,要求嘅係小朋友文靜乖乖坐定定,而小朋友比較外向或者活潑d,坐唔定鍾意四圍走,老師又會唔會唔鐘意?小朋友又頂唔頂得順?

又唔好踩到好似英藝唔合格 or 好差
公道d講句,除咗學費感覺貴咗d,升小一嘅情況比較唔清楚之外,呢間學校其實都幾好
最緊要小朋友鍾意返學,如果唔係,即使俾你小朋友入到神級CCKG都好
存感恩的心

minirat 發表於 13-3-12 17:22
我上個星期去SC面試對老師印象都好一般
感覺很敷衍,無咩耐心
我覺得面試多,幸苦不是藉口

That's exactly the same feeling my wife told me about SC's interview after she walked out the school last year, that's also why I did not pay too much attention nor target this kinder on top of my list this year.  

I think I tend to agree with your husband, I found KM and LH to be more attractive after the actual interview this year (K1 & PN interview).  These two rank pretty high on my list..

If it ends up that this year no offer from these two (quite likely), I found Zenith is also quite good and will definitely rejoin its school for K1 (this way my son needs not repeat PN).

minirat  All the best to all of us!!  Keep in touch on any updates!  發表於 13-3-13 09:44
存感恩的心

引用:Quote:breadbb+發表於+13-3-12+17:18+路過+

原帖由 晞晞爸b 於 13-03-12 發表
唔好意思,請原諒我唔係好同意你講嘅野..間學校好定唔好,合格定唔合格,人人標準唔同,唔可以單純睇名氣而 ...
Sorry 我講得唔清楚
我唔係指明話英x or 邊一間
我意思係鍾意番學唔等如嗰間係好學校而已
因為我覺得我仔番pn佢一樣好鍾意番學 但好多野我覺得學校唔好 所以我先講呢個point 我指學校唔好 係好多mistake而唔係小事嗰d 我相信揀一間學校睇其他野重要d 因為鍾唔鍾意番學係睇性格同埋夾唔夾多d. 同一間學校都會有好鍾意番學嘅小朋友都有喊好耐嘅小朋友 就等如唔同人都有唔同意見對於同一學校 我到而家都好鍾意km 但我intetview時嘅老師我就覺得麻麻 都一樣好多人好讚 唔同人有唔同感覺 我只係想講其中一個point

breadbb 發表於 13-3-13 00:09
Sorry 我講得唔清楚
我唔係指明話英x or 邊一間
我意思係鍾意番學唔等如嗰間係好學校而已
明白!我都要同你講聲sorry!
我誤會咗你,請見諒!
存感恩的心

回覆:Zenith英藝點解唔受歡迎?

我好同意晞晞爸b既選校理念,選間適合小朋友既學校真係唔易,我自己心儀sc, 係因為我想囡囡培養閱讀習慣及學會表達自己,仲有係英文(可惜其實sc, lh, km既pn都無純英普), 但我想還我想,同小朋友適唔適合係兩回事 各位家長加油

引用:我好同意晞晞爸b既選校理念,選間適合小朋

原帖由 BethMum 於 13-03-13 發表
我好同意晞晞爸b既選校理念,選間適合小朋友既學校真係唔易,我自己心儀sc, 係因為我想囡囡培養閱讀習慣及 ...
同意,很多時家長想小朋友入那間,但是否真正合適他?

我只有祈禱,求神為他預備一間最合適他的,因為只有神最清楚。

引用:Quote:breadbb+發表於+13-3-13+00:09+Sorry

原帖由 晞晞爸b 於 13-03-13 發表
明白!我都要同你講聲sorry!
我誤會咗你,請見諒!

Something recently very bad happened to my little one in Zenith, I have reported it already to police, a very sad thing, if you are serious about considering this school, you can pm me, I hope all kids find a right loving school for them

A good school

引用:Something+recently+very+bad+happened+to+

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:Happy_ 的帖子

thx simb! 明白了,原來又係大陸人問題!希望你女女早曰康復。我一早決定我兒K1 會轉校了
‹ 上一主題|下一主題