用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Zenith英藝點解唔受歡迎?
樓主: minirat
go

Zenith英藝點解唔受歡迎?   [複製鏈接]

回覆:Zenith英藝點解唔受歡迎?

我之前都聽左好多zenith行政亂既問題,不過如果唔影響教育質素,我覺得可以比多d時間呢間學校改善。我同事囡囡讀大埔英藝,佢又唔覺行政亂,囡囡翻學開心又學到野,英文都幾叻。而學校未release學費資料,呢點我本人都唔太鐘意,佢地話大約6000,講唔到實數,呢幾日交雜費時我會同學校反映下我既感覺!
另一方面,我覺得一分錢一分貨,佢地web site講明net係英國,加拿大等人,請佢地都唔平,而我見好多其他學校都係indian(尤其係村校既net)。因此除非有sc呢類名校收,否則我覺得可以試一年,唔ok就k1轉~~

我覺得主要係新校, 而舊校又未係名氣大到人人想入。要到升小一有實質支持, 家長們先會當係寶。

唔止英藝, 太子明慧, THINK 都有呢個情況。

回覆:lv322 的帖子

我係因為這個原因而卻步呢!而且,面試時見好多內地小朋友面試,大家文化唔同,等候時在Playground玩,他們太瘋狂,而他們的家長又不會理會,淨係面試日已被嚇怕了。

引用:Zenith+唔受歡迎會唔會係因為佢D校董校監係

原帖由 lv322 於 12-09-21 發表
Zenith 唔受歡迎會唔會係因為佢D校董校監係親中人仕、人大呀?
我是因為這個原因而卻步的。

總括嚟講,Zenith無論喺學術,校園(KLT),教學方法,深淺度卻同York差唔多,學費&留位費好似仲貴啲,點解人人都話York commercial 又唔會話Zenith呢?

沒有惡意,純粹好奇!

minirat  我自己的猜測。可能因為Zenith未有York甘出名,所以討論度相對地減少。同埋York的課程花樣特別多,會俾人錯覺好似學校好注重賺錢。  發表於 13-3-12 15:31

我地係因為睇完佢本校刋(第一次面試派),見到全部親中人士,老公話,收都唔會讀。之後又寄年曆過黎,雖然呢兩樣野對於小朋友學習無影響,不過我對呢間學校實在沒有好感

好多b6有錢人讀.
~easybring~

引用:好多b6有錢人讀.+

原帖由 easybring 於 13-03-12 發表
好多b6有錢人讀.
咩叫b6 呀

Chirley  即係大陸  發表於 13-3-12 18:09
kerkermui  big 6  發表於 13-3-12 16:21

路過...
請容許我以用家身份(N班)講少少野:
1.課程教深一年:
上次家長日(2月尾)仔仔班主任已好確定話我知英藝係教深一年
但對我來講..我並非好注重呢樣野...
個個小朋友資質唔同..吸收既野及理解程度都唔同..我既宗旨係只要仔仔開開心心&鍾意返學..又學到野...深唔深對我來講唔係最重要既

2. 校刋(第一次面試派),見到全部親中人士:
我覺得呢個唔係我既CONCERN
親唔親中及親邊個黨派又如何??
SO FAR我見到仔仔既手冊/連絡簿既完全無任何關於政治既野
我覺得教育唔應該牽涉到政治...暫時都唔覺英藝有呢樣野
單單只係相片有親中人士就打入親中學校..I think this is irrelevant.
當然..如果個別人士已有既定立場..或者一早已唔鐘意呢間學校..搵任何理由藉口都得既...對於我來講..仔仔返左幾個月..唔覺..亦唔會係我既CONCERN...咁細個小朋友...家長自己唔好太意識形態/太政治化..放鬆D喇...香港人..
當然..如果咁細個已教育親共產黨果D野既...唔駛講..我會第一時間轉...

3. 同YORK比較
我感覺兩間差唔多...都係貴...雖然我仔仔未正式讀過YORK..但我仔仔揸住YORK PN 國際班Offer....由於某D原因..我已放棄YORK..放返位出來...

4. 小一 record
我都好想知九龍塘既truck record..如果由其它幼稚園有好D小一record收仔仔既...我都會慎重考慮走唔走...

仔仔暫時返學返得好開心..好鐘意返學..老師都有愛心及耐心...日日(星期一至五)朝早8:00已著好衫揹好書包坐定定响屋企門口等我出門車他返學...除非有更加心儀既學校有Offer...英藝算OK

存感恩的心

我有同事亦打算將囡囡由York 轉到zenith讀k2

補充:
我仔仔曾經讀過YORK 既playgroup 10堂(唔知算唔算係YORK 用家??)
我只知道上第一堂已俾鬼婆嚇親...自此我仔仔有好長一段時間有playgroup 陰影...逢親放音樂唱哥跳舞即喊到收唔到聲果隻...搞到次次Interview (Group In) 次次都大喊..唉..真係多謝果位鬼婆唔少...

存感恩的心

講多少少..可能英藝D "額外費用" 唔多(唔似YORK 有其它參加活動費)
我仔仔除左教左一次書簿&雜費之外無其它錢交

所以我覺得英藝係貴..但唔會好Commercial
但英藝貴得來又唔值呢個價錢(如果同其它九龍塘名幼果D有好好既升小一track recrod比較)
所以都係果句...除非英藝既升小一RECORD真係好好(暫時未知)..如果唔係...有得揀既....都會比較PREFER有好D升小一track recrod既名幼
存感恩的心

BethMum 發表於 13-3-12 16:30
我有同事亦打算將囡囡由York 轉到zenith讀k2

其實我仔仔兩間都有offer,英藝是九龍塘分校
雖然我兩間都放棄了,不過如果兩間俾我應該會選擇英藝
因為我同幾個英藝的用家傾過,都很正面
York就有贊有彈,實質的優點對我來講就比較模糊
學費英藝好似貴好多,不過學校(九龍塘分校)環境和設施都是一流
如果無其他更好的選擇,我都很樂意俾仔仔讀

minirat 發表於 13-3-12 16:40
其實我仔仔兩間都有offer,英藝是九龍塘分校
雖然我兩間都放棄了,不過如果兩間俾我應該會選擇英藝
因為我 ...

呵呵
你所講既幾個英藝用家..我係咪其中一個呀..哈哈

利申: 我只是英藝用家...但決非DIE HARD FANS 或打手
仔仔返學返得好開心...這是事實
但如果KM 學之園 等果D學校肯俾Offer仔仔既(發下夢先)..我應該會No hesitation...

存感恩的心

晞晞爸b 發表於 13-3-12 16:50
呵呵
你所講既幾個英藝用家..我係咪其中一個呀..哈哈

你絕對是其中一人,爸爸,哈哈!
我同意你講的
要睇比較的“對手”是邊間學校
甘SC你覺得ok嗎?

我都想請教一下各位英藝既用家, 剛剛同KLT校長通完電話, 佢話如果我想, 可以申請由主流轉去國際, 當然都要係waiting list啦, 所以想問下大家, 主流同國際, 邊樣好D??  我已經係佢口中知道個分別, 但我都想請教一下用家既意見, 唔該晒!

minirat 發表於 13-3-12 16:58
你絕對是其中一人,爸爸,哈哈!
我同意你講的
要睇比較的“對手”是邊間學校

SC~名幼
但我竟然今年唔記得報(哈!舊年9月截止之後我先醒起...真係dum心口.....)

上年曾經報過PN (超細B)..當時我太太抱住仔仔入去IN
出來之後我太太既評語唔太正面...所以我無target SC(當然.呢間SC絕對係好出名既名幼)

我今年會記得報(來緊今年九月)...哈哈
或者如果下個月KM或學之園放榜有offer(我估機會唔大..因為雖然我仔仔係超大B去IN..但他仍未識講野..都仲係講緊BB話...) 我就唔會再報...好累....大人同小朋友都好累...

對我來講..KM及學之園在我心目中排位前過SC及樂基(個個人排位唔同)

存感恩的心

路過 我覺得小朋友鍾意番學唔一定係間學校好 例如"我見好多人都話呢間好 我仔好鍾意番學" 我仔都好鍾意返學 但我覺得間學校唔合格 所以鍾意返學同間學校好唔好好似唔成立

晞晞爸b 發表於 13-3-12 17:10
SC~名幼
但我竟然今年唔記得報(哈!舊年9月截止之後我先醒起...真係dum心口.....)

我上個星期去SC面試對老師印象都好一般
感覺很敷衍,無咩耐心
我覺得面試多,幸苦不是藉口
始終對住小朋友的職業,有耐心是非常基本的
不過SC好近我地,行路5分鐘都唔洗!
再上我聽講SC注重小朋友的presentation和creativity
我好buy這點
因為我的priority系現階段不在學術上
我覺得這個年紀,培養小朋友對學習的興趣同自信比較重要
當然語言是另一個重點
所以SC的PN主要以廣東話教學,這點令我有少少卻步

Keen Mind是我老公杯茶
不過我仔仔表現麻麻
唔理老師,完全做自己
收他先有鬼!
不過面試後對Keen Mind印象好好

breadbb 發表於 13-3-12 17:18
路過 我覺得小朋友鍾意番學唔一定係間學校好 例如"我見好多人都話呢間好 我仔好鍾意番學" 我仔都好鍾意返 ...

你講得都無錯。雖然happy school未必是全部,不過都是重要的其中一環。至少他返得開心,學習上都正面d
‹ 上一主題|下一主題