用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 普教中 會有什麼問題呢??
樓主: Jessy
go

普教中 會有什麼問題呢?? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我同意為了與大6溝通,實用層面是必須學PTH;但如果說香港人要靠普教中去學好中文,則不敢苟同
呢個我同意, 我唔覺得PTH學中文, 會比廣東話來得有效, 相反亦然; 就好似我女學校, 推行PTH到可以用PTH人教視藝, 教書法, 作為家長我樂見其成(AGAIN我唔覺得PTH教呢D科特別有效, 不過我欣慰學生有能力去運用多一種語言)
我出發點只係學好PTH, 既然唔可以奢侈到日日有中文堂, 同時日日分開有PTH堂, 咁只好善用中文堂黎學PTH (又唔影響學習中文質數情況下), 就係咁

学究  不光是大6,未来如果需要同世界上其他地区的人讲汉语(华语),我相信更多的是普通话,粤语只会越来越少。  發表於 13-5-20 22:21

回復 Charlotte_mom 的帖子

十分認同,家長們都是十分實際!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 十分認同,家

原帖由 ANChan59 於 13-05-15 發表

十分認同,家長們都是十分實際!
我認架!中文固然要學,普通話一樣要學。語言既野,學多多都吾怕

Yanamami  咪喺!唔寫得都要講得。  發表於 13-5-17 08:24

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-05-15+發表回

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-15 發表
我認架!中文固然要學,普通話一樣要學。語言既野,學多多都吾怕

...
只能說家中没有普通話語境,所以會選普教中。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+13-05-15+發表回

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-15 發表

...
當年阿仔在校外學都是拼音,會話,然後寫作。我都是實際型!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:小洪寶+發表於+13-5-12+18:20+請問一

原帖由 Yanamami 於 13-05-12 發表
我同小朋友溫默書都喺用廣東話,她們自己轉臺。
So do I.

我都抱住學語言要早, 要多元化多用才會記得, 所以一直俾阿仔用普教中學習, 如果長遠以保持廣東話的純正性, 繼承傳統文化而選擇只是廣教中, 似乎不考慮佢地的將來需要大勢.

以我此輩為例, 自己習慣在有需要時可以選用無方言口音的PTH 同內地高人談話, 他們明顯較為接受. 如果我以一口港式PTH, 大家會有距離. 我的廣式中文只會用在網上, 因要傳神, 但只在PTH 課學而不是多浸淫PTH語境的小朋友未必會慣此類分別, 時時以廣式的PTH談天 / 寫文, 就大問題. 所以早些開始PTH,  以後煩少D.   

学究  我们讲其他方言的人,讲得不好也会成“椒盐普通话”、“醋溜普通话”。  發表於 13-5-20 22:18

引用:真係好多謝大家的理性討論,+又比左好多很不

原帖由 Jessy 於 13-05-15 發表
真係好多謝大家的理性討論, 又比左好多很不同的意見, 但真係公說公有理, 婆說婆有理, 所以.....我都係唔知 ...
我選學校並不以前為先決條件,但若心儀學校為普教中,最好在開學前俾小朋友學吓,因為升小一仲有好多嘢要適應。

引用:「其實你留意下,+家長係在乎普教中之後"普

原帖由 KK07 於 13-05-14 發表
「其實你留意下, 家長係在乎普教中之後"普通話學成點", 而唔係普教中之後"中文學成點", 至少我係咁唸, 夠用 ...

其實樓主選小學,教學語言應該不是最主要的考慮因素,個人覺得教學理念,方法,小朋友性格,校風,宗教,師資更為重要。

引用:Quote:原帖由+KK07+於+13-05-14+發表「其實

原帖由 P-boy 於 13-05-18 發表
其實樓主選小學,教學語言應該不是最主要的考慮因素,個人覺得教學理念,方法,小朋友性格,校 ...

同意呢位家長所言。
我個人為孩子選校不會只以中英文程度為最重要的考慮因素,我會以教學模式為首要條件。

縱使中文教育我偏向廣教中,但因我的首要條件是"活動教學",為孩子報的直資學校全幾乎全是普教中(除播道外),因不會有學校滿足自己列出的所有條件,唯有在自己的要求中排priority.

所以樓主也可以試下將自己的對學校的期待排priority.

我有FRIEND中文MASTER加EDUCATION MASTER...現任直資中學中文科PANEL...意見跟你完全一樣...BINGO

我想知道這些普教中小學,有哪些小學,在考TSA(小三和小六)中文聆聽時,會選擇用廣東話,還是用普通話?
因有些普教中小學是使用廣東話的?

醒目開學勳章 王國長老

引用:我想知道這些普教中小學,有哪些小學,在考TS

原帖由 scchiu2 於 13-05-19 發表
我想知道這些普教中小學,有哪些小學,在考TSA(小三和小六)中文聆聽時,會選擇用廣東話,還是用普通話?
因有些 ...
我仔學校係普通話的,岩岩做完

其實兩者各有各好, 大家廣東話流利, 都唔一定代表中文好.

只知道小朋友的適應力很強, 就算普教中, 一兩個月便能掌握.
再講, 普教中的用意係教中文, 學普通話的話另有普通話堂.

不過, 普教中當中, 又真係可以令小朋友我手寫我口, 唔使將口語化諗一輪先寫出黎.

siumi 發表於 13-5-12 22:17
我亞女今年小一,都係讀普教中小學,小朋友真係學野好快,好多小朋友入去時完成唔識講普通話, 一個學期後, 全 ...

叻女!好有水準!

醒目開學勳章

其實我都遇到同樣嘅問題,究竟普教中好定廣教中好?
因我仔仔嚟緊九月讀小一,佢間學校有得比我哋揀普教中同廣教中,但我哋全家人啲普通話真係好普通,自問真係教唔掂佢,而我仔仔本身理解同表達能力比較弱,學嘢比較慢,我驚佢到時用普教中教學的話,會拖累埋中文科嘅成績,到時兩頭唔到岸仲慘,真係唔知點樣抉擇

carey110 發表於 13-5-31 02:55
其實我都遇到同樣嘅問題,究竟普教中好定廣教中好?
因我仔仔嚟緊九月讀小一,佢間學校有得比我哋揀普教中 ...
如果有壓力可先選廣教中,如果中文成績好對普通話有興趣不排斥可轉普教中。畢竟學好中文同教學語言關系不大,如果想小朋友對普通話有興趣,家長可以扮有興趣學先。

醒目開學勳章

引用:Quote:carey110+發表於+13-5-31+02:55+其實

原帖由 samnamberone 於 13-05-31 發表
如果有壓力可先選廣教中,如果中文成績好對普通話有興趣不排斥可轉普教中。畢竟學好中文同教學語言關系不大 ...
但學校話一經選咗普教中/廣教中,就冇得改,六年都要用返呢種語言教,所以先咁苦惱

samnamberone  問小朋友啦!  發表於 13-5-31 11:04

scchiu2 發表於 13-5-19 21:26
因有些 ...
有些學校是一級有些班數是粵教中, 有些則是普教中, 我參觀小學時, 記得有校長講過, 如果你揀左入普教中班, 咁你小五小六呈分試的中文聆聽和口語科都要用普通話考, 無得你揀用粵語.  我唔知是否每間小學都是這樣.

学究  小一開始學普通話,到小五小六還要擔心聆聽和口語?如果是這樣,這種普通話教育恐怕太差了。  發表於 13-5-31 14:17
‹ 上一主題|下一主題