用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的選擇
樓主: 08媽咪
go

16區的選擇 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

同意, 尋日搭地鐵, 至見到前面有個女仔, 讀名天主教學校, 拎住個甜筒食呀食, 望下佢阿爸(定阿爺定阿公), 拎住份馬報刨呀刨

引用:同意,+尋日搭地鐵,+至見到前面有個女仔,+讀

原帖由 Charlotte_mom 於 13-05-16 發表
同意, 尋日搭地鐵, 至見到前面有個女仔, 讀名天主教學校, 拎住個甜筒食呀食, 望下佢阿爸(定阿爺定 ...

回復 eviza_snow 的帖子

粗口就真係好難完全避開,周街都有人講,細路學嘢又快,想佢地唔識都好難!我較著重看行為背後的動機,無知、刻意引人注意或惡意駡人的處理方法完全不同!若在未知原因前便胡亂找個「聽人家說」的辦法處理,就十成無效!更有機會帶來反效果。我在上了8、9個心理學課程、家長講座及工作坊後,總算領略了一些端倪。
首先,每個行為背後都有動機,小朋友也不例外;處理偏差行為前必須了解動機,否則無得搞!

第二樣要注意的是大人自己的態度,原來很多時是小朋友不喜歡大人處事的態度,便作出激烈的行為以作投訴!我在阿仔兩歲時便有過慘痛的經驗 - 當時還有印傭,正遇到阿仔抗拒飲藥水的問題。最初就是聽同事講,強行灌藥!誰知一個人仔的反抗力大得三個成年人也捉不住,就算勉強灌進口中,阿仔也會吐出,最慘係佢會喊到嘔!真係好似打仗咁!幸好當時仍記得上家長課學過的知識,猛然醒覺方法有錯,便上網搵料!當晚便看到一篇有用的文章,知道是態度錯了,當然方法也要改!最後便將藥水加入奶中,再告訴阿仔是汁汁,哄他飲;結果問題即時解決,阿仔從此很愛飲藥水,我們也逃出戰場!多戲劇性啊!

另外還有極多技巧,但你必須先了解小朋友的性格喜好,才能找到合適的方法!

所以我奉勸各家長在為仔女報大量課程以前,先為自己報幾個家長課程,學一下如何當個稱職的家長。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

多謝你的資料, 咁除咗兩間基灣同丘佐榮,重有無較好的學校可選擇?

引用:回復+eviza_snow+的帖子 多謝你的資料,+咁

原帖由 moseslam616 於 13-05-17 發表

多謝你的資料, 咁除咗兩間基灣同丘佐榮,重有無較好的學校可選擇? ...
柴湾聖米,多活動,工課量適中,一年三考,無測驗,英文程度深,我看過聖保羅男女的英文書,工作紙,這校比得上,但學生的真正英語程度,當然不一樣,但只少教得深些,點都有利。兩悶基湾都有放同學的作文上網,我又有看過柴米的週刊,有同學的作品,很大分別,基湾:“倒帽”(不同意請不要插,sorry),柴米的似作文多些,看過柴米英默的範文,很有信心。不過好多人嚴柴米不夠名氣,也要留意很多人揀柴米,分分鐘要扣門,今年很多人20分都抽不到。

回覆:魚王 的帖子

柴米用的好似係新加坡出版嘅英文書,程度比香港出版社的略深,但學校出卷有個問題一直向各家長之間談論的,就係佢地老師自己有做一本叫grammar book嘅作業(A4紙大,學校編印的),考試時所列嘅grammar book溫習範圍,好多時,出卷內容同grammar book一模一樣,家長質疑係咪同學直頭背答案已經ok, (朋友有攞過卷及grammar book比我睇,証實grammar有部分真係一樣)仲有,近年柴米出卷愈來愈淺,某次英文及數學呈分試可以全班得1,2個唔係9字頭!咁係咪真正考到小朋友? 但柴米嘅體育發展真係唔錯,向學界攞唔少獎項,同埋感覺上柴米嘅小朋友活潑好動!同意2間基灣讀書都係死咕咕,填鴨式,呢樣野相信係向大部份傳統式教學嘅學校都有嘅問題!

回覆:moseslam616 的帖子

其實16網熱門嘅不外乎2基,丘及柴米,其他睇你想要d咩,例如,兩間官小有同QC聯繫,又有一批家長好buy,較風不俗嘅還有明德,韋里夫人,所以真係要睇你想要一間點樣嘅學生!

引用:柴米用的好似係新加坡出版嘅英文書,程度比

原帖由 eviza_snow 於 13-05-17 發表
柴米用的好似係新加坡出版嘅英文書,程度比香港出版社的略深,但學校出卷有個問題一直向各家長之間談論的, ...
我看過卷,不能用淺形容,定同學都努力高分了?

引用:其實16網熱門嘅不外乎2基,丘及柴米,其他

其實16網熱門嘅不外乎2基,丘及柴米,其他睇你想要d咩,例如,兩間官小有同QC聯繫,又有一批家長好buy,較風 ...
明德升中派得不夠好,其實崇真近年也趨熱門,成績越來越好,老師有愛心,我日日見崇真的小學生,不覺他們無禮呀,也很sharp,不過聽家長講都好多功課,感覺比較活耀的是崇幼的學生,崇幼是活動教學

引用:其實16網熱門嘅不外乎2基,丘及柴米,其他

其實16網熱門嘅不外乎2基,丘及柴米,其他睇你想要d咩,例如,兩間官小有同QC聯繫,又有一批家長好buy,較風 ...
連救世軍韋理夫人,你都熟!佩服!

唉,其實有好多野都難兩全其美,又想讀得輕鬆又想派位派得好,邊有咁著數呀,所以我只講明德校風ok,學生讀得開心! 做家長嘅要好清楚想小朋友呢6年係要點嘅生活,要佢開開心心,輕輕鬆鬆咁過,明德,韋理都係唔錯嘅,再輕鬆d,全活動式的話,就港大同學會,不過要比錢及多數直升港同中學或外國留學,因到時較難入番d一線嘅中學,另本人16網絕不考慮嘅一定係聖馬可小學。(我怕讀讀下殺校)

引用:唉,其實有好多野都難兩全其美,又想讀得輕

原帖由 eviza_snow 於 13-05-18 發表
唉,其實有好多野都難兩全其美,又想讀得輕鬆又想派位派得好,邊有咁著數呀,所以我只講明德校風ok,學生讀 ...
殺校?

淺唔淺見人見智,柴米沒有表明邊班係精英班,唔精英,只分邊班英文叻d邊班數學叻d,朋友女果班唔係英文叻果班,朋友話佢亞女英文可以攞98(佢女一直平均攞80-90), 同班有2個99.5咁我好相信英文班叻果班勁多人100分囉!

回覆:16區的選擇

做家長的除了聽人講,要自己上學校網業看看,很多野睇,我仔今年升小一,所以下了很多功夫,16區其實年年有很多位剩,有些學生校收不足生,你看看學校小一開到幾班,教署又原本批開幾班,就知底蘊了。最恐佈是聖馬可小學只開到一班,其次是慈幼(不過校長有愛心熱誠),明德和筲官小三班,筲官小其實可開五班!四小龍不用講多人報,崇真,梁李,培僑也收足,愛官開四班,好似有一班buffer, 但話自己只開四班。

回覆:JL3 的帖子

係,收生嚴重不足

引用:淺唔淺見人見智,柴米沒有表明邊班係精英班

淺唔淺見人見智,柴米沒有表明邊班係精英班,唔精英,只分邊班英文叻d邊班數學叻d,朋友女果班唔係英文叻果 ...
柴米小四分班,A班是精英班呀!

朋友話老師無分邊班叻d喎唔通佢聽錯咗6年?btw,朋友女唔係A班,如果照你咁講A班一定全班都99,100分!仲有事實在柴米嘅名氣唔比基灣低,佢一直係大熱!

引用:朋友話老師無分邊班叻d喎唔通佢聽錯咗6年?

朋友話老師無分邊班叻d喎唔通佢聽錯咗6年?btw,朋友女唔係A班,如果照你咁講A班一定全班都99,100分 ...
可能你朋友不想你知佢個女入不到精英班呢?A B 班多數入到band one

醒目開學勳章 王國長老

引用:唉,其實有好多野都難兩全其美,又想讀得輕

唉,其實有好多野都難兩全其美,又想讀得輕鬆又想派位派得好,邊有咁著數呀,所以我只講明德校風ok,學生讀 ...
「港同不能升讀一線中學」係誤會。FYI每年都有4、5個入到聖保羅男女(以家長觀察估計top 10都有得in,比起有其他小學只見top 3,算非常吾錯)。以今年為例,有幾個SPCC,應該會有一個協恩一個女拔、SPB等。亦有等派位。舊年派位有BPS,聖馬可。所以你肯跑一樣跑得出,不過多數家長如我,安於現狀,放慢腳步吧了。另外,中基鐘意收港同學生。又係自己家長觀察,申請得都一定收。我係base on自己圍內家長gossip,各位可以再了解下

醒目開學勳章 王國長老

回覆:16區的選擇

講遠d港同書院。舊年有第一屆畢業生,48.x%入到本地大學。今年未有結果,不過學校公佈左有兩個學生已得到牛津大學conditional offer,新高中吾嚴重失手已經可以。我覺得ok丫

‹ 上一主題|下一主題