用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的選擇
樓主: 08媽咪
go

16區的選擇 [複製鏈接]

引用:我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好

原帖由 eviza_snow 於 13-05-13 發表
我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好唔同,學校當然一定係谷成績,但我好相信一樣嘢,無付出無收穫, ...

我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好唔同,學校當然一定係谷成績,但我好相信一樣嘢,無付出無收穫, ...
咁除了新基湾,同區也有其他校風好的,如舊基,丘左,崇真,你點解喜歡新基?

回覆:魚王 的帖子

舊基同丘佐榮論升中表現,兩間都差唔多,大約頭50~60名可入band 1中學,丘小大部份band 1生都入好多中婦,民生,張祝珊等,舊基校網波顯示,只知東區英中都收唔少舊基學生,而程度都差不多,但少少覺得英文科略淺(用同1英文書),論學生表現,丘嘅學生好似活d,而舊基比較靜dd, 不過總括而言,兩間嘅小朋友大部份都好乖!而崇真……只能講不是16網最差果幾間,怕得罪,不願置評,你可到佢校網看看或親自到佢學校附近觀察下d學生……

回覆:eviza_snow 的帖子

另,而對新基灣我有彈也有讚。
彈~一人一樂器係必需的,有其他家長曾埋怨不是每個小朋友都喜歡音樂,小朋友唔鐘意又一定要學,有d覺得掉錢落海。
彈~雜費較多,在校學樂器比坊間貴好多(導師全是知名人士/香港管弦樂團嘅人,但沒強迫一定要向學校學),4~6年級有很多遊學團可參加,但大多數係去地球另一邊,幾萬幾萬咁去(不是強迫)

讚~校規嚴,小朋友可訓練自律。
讚~老師自己做好多paper/筆記……比學生學多d野。老師對學生有愛心!
讚~同學們對學校大多數都好有歸屬感。
讚~升中派位好
讚~除咗精英班果2班,另2班都用小班教學,幾2x人一班

新基抄課文詞語的多嗎?小息小朋友可到操場跳繩打波嗎?除了音什,有什麼運動班/校隊嗎?

抄詞每個寫3次,低小10個8個左右,校隊有有籃球,羽毛球,足球,table tennis,田徑……

引用:抄詞每個寫3次,低小10個8個左右,校隊有有

原帖由 eviza_snow 於 13-05-14 發表
抄詞每個寫3次,低小10個8個左右,校隊有有籃球,羽毛球,足球,table tennis,田徑……

...
聽聞兩三年前新基有個小五學生跳樓,有傳學音樂時被老師狂鬧,有否聽聞是真定假?

是否比音樂老師罵我就唔知,但學校同家長兩者都有比壓力學生,特別係精英班,以我所知那學生好似唔想去補習,比家人罵咗幾句,一時睇唔開!

引用:Quote:原帖由+eviza_snow+於+13-05-14+發表

原帖由 魚王 於 13-05-14 發表
聽聞兩三年前新基有個小五學生跳樓,有傳學音樂時被老師狂鬧,有否聽聞是真定假?

...

引用:是否比音樂老師罵我就唔知,但學校同家長兩

原帖由 eviza_snow 於 13-05-14 發表
是否比音樂老師罵我就唔知,但學校同家長兩者都有比壓力學生,特別係精英班,以我所知那學生好似唔想去補習 ...

請問杏花村韋理夫人好唔好? 升中表現如何?

回覆:moseslam616 的帖子

Wyllie功課不太多,每年2評2考,評估不落成績表,1~3年級沒有英文書,只用story book上堂,4~6用new magic呢本英文書,程度一般,但小朋友返學好開心,品德亦不俗。升中表現,幾頭30~40名可入band 1中,較多入band 2校!

回復 eviza_snow 的帖子

老實講,當年自己做學生時,我的印象中學校甚少教規矩,反而聽得最多規矩是訓導主任代課的時候。最近上緊一些家長講座,強調家長在品格培育上的責任遠較學校大,但學校或同輩對小朋友的影響卻又遠較家庭大,所以必須雙方配合,不能只倚靠其中一方。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Wyllie功課不太多,每年2評2考,評估不落成

原帖由 eviza_snow 於 13-05-15 發表
Wyllie功課不太多,每年2評2考,評估不落成績表,1~3年級沒有英文書,只用story book上堂,4~6用new magi ...
你對東區 D 小學好熟!

回覆:JL3 的帖子

唔好咁講,我其實都只係某幾間熟少少,因為身邊好多朋友嘅仔女都係向東區讀書,加上細仔現k2,所以對東區小學都搜集過少少資料。

引用:唔好咁講,我其實都只係某幾間熟少少,因為

原帖由 eviza_snow 於 13-05-15 發表
唔好咁講,我其實都只係某幾間熟少少,因為身邊好多朋友嘅仔女都係向東區讀書,加上細仔現k2,所以對東區小 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

happy_lavender 發表於 13-5-15 14:55
回復 eviza_snow 的帖子

老實講,當年自己做學生時,我的印象中學校甚少教規矩,反而聽得最多規矩是訓導主 ...

有感而發, 以前讀修女學校長大, 校規就係NO, NO, NO, 呢樣唔得, 果樣唔得, 我妹有次同個鄰居在學校附近遇到, 傾左兩句, 訓導主任見到即刻去盤問, 咩人黎架, 返工, 返咩工呀! 鄰居? 講唔講得出住邊呀

真係好難頂! 尢其是青少年時期, 咁教法真係 所以聽到家長話教會學校德育做得好, 我真係有保留(自己經驗咋)

時至今日, 依然有學校係靠惡去教學生, 包括小息不停嗌MIC, XXX唔好跑, XXX企好; 亦包括訓導主任=社工, 小朋友出問題時, 當住家長都勁插

咁WORK嗎?

bobbob  work唔work唔知,但勁多家長buy  發表於 13-5-16 11:48

回復 Charlotte_mom 的帖子

我讀小學時,還可以體罰,記得當年在操場早會時,D犯了校規的同學,要排隊給校長用長鐵尺打手板!有個公認為全校最「曳」的同學有次打架,被校長粗暴地抽著耳仔拉出來公審!在這種軍校式教育下,咪一樣大把同學講粗口、打架及賭錢!無奈仍然有人buy呢套!大陸有,連美國都有此趨勢!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 happy_lavender 的帖子

當然小朋友德育方面不能全依賴學校,屋企人身教更為重要,小朋友係一張白紙,你比咩佢,佢接收d咩,如果只有學校嚴,重規矩,但在家亞爸掛賭馬,亞媽掛住開枱一樣死,所以兩方面都要配合,但小朋友本性好純,而朋輩影響力不能看小,近朱者赤,近墨者黑,我係好相信的,校規嚴有警惕作用,我不能講所有校規嚴嘅學校出黎嘅小朋友一定係品德好好,但相信一定比一d校規鬆嘅學校佔嘅人數多,朋友親身經歷,有d小學小朋友在校講粗口,學校只在手冊上通知家長,沒有任何處罰,小朋友只覺講粗口沒大不了。
‹ 上一主題|下一主題