用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16區的選擇
go

16區的選擇 [複製鏈接]

本人家住16區,自己同老公讀嘅小學都已經無左!所以個女得15分,十分煩惱唔知點揀.有諗過跨區揀,但係又怕大把人爭.本身心儀基灣小學,但身邊所有媽媽都話太辛苦.現在好煩惱,有無姊妹俾意見參考下!
   7    0    0    0

引用:本人家住16區,自己同老公讀嘅小學都已經無

原帖由 08媽咪 於 13-05-12 發表
本人家住16區,自己同老公讀嘅小學都已經無左!所以個女得15分,十分煩惱唔知點揀.有諗過跨區揀,但係又怕大把 ...
讀二線校就會減輕功課或測驗等煩惱

本人家住16區,自己同老公讀嘅小學都已經無左!所以個女得15分,十分煩惱唔知點揀.有諗過跨區揀,但係又怕大把 ...
辛唔辛苦人人定義唔同!我就覺得合理,唔會用辛苦去形容!

引用:Quote:原帖由+08媽咪+於+13-05-12+發表本人

原帖由 lojo11 於 13-05-12 發表
辛唔辛苦人人定義唔同!我就覺得合理,唔會用辛苦去形容!
東區很多小學唔錯!

基灣有 2 間,你指 愛蝶灣 定西灣河哪一間?

bobbob  有分別咩?  發表於 13-5-13 12:55

回覆:08媽咪 的帖子

辛唔辛苦因人而異,講真,向香港讀書有邊間係唔辛苦(係家長覺得辛苦),香港大部份都係填鴨式教育,其實小朋友咁細根本唔知咩係辛苦,只要培養到佢既習慣,佢一d都唔會認為多功課,日日默書……係“辛苦”,例如,一開始已經keep住日日溫書,日日十樣8樣功課,佢只會認為呢樣嘢係我每日必做嘅事,相反,原先hea慣,無咩功課,默書,測驗,跟住要你1日做10樣8樣野當然會覺得辛苦,我大女向keiwan讀左6年,我問佢覺唔覺得讀得好辛苦,佢話1d都唔覺,反而因為日日都有操,老師又keep住默書,考試前都唔需要特別死温爛温,仲好喎!同埋我相信個底打好d,升中後都會無咁吃力!
(純粹個人意見,不喜勿插)

回復 eviza_snow 的帖子

操得多當然熟,但必定要過腦,不然就只是白做,低年班死記可能還有用,但上到高中及大學一定唔得,只要題目稍稍變動就可能唔識(以前最驚係open book exam,畀你睇住書都要諗一餐飽先落到筆,但多數唔高分)。我是以前基灣下午校的畢業生,記得當年已是8、9樣功課,如果現在也是差不多,應該唔算谷啦。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:辛唔辛苦因人而異,講真,向香港讀書有邊間

原帖由 eviza_snow 於 13-05-13 發表
辛唔辛苦因人而異,講真,向香港讀書有邊間係唔辛苦(係家長覺得辛苦),香港大部份都係填鴨式教育,其實小 ...
十分同意!我家姐大仔升上中學之後,逢星期六、日,最大嗜好就是係圖書館!自動波!

回復 JL3 的帖子

我以前去圖書館係睇女仔咋喎,另一個原因就係圖書館廣播嗰把女聲好好聽,聽到上咗癮!亦見過有D人瞓覺,佢有無了解過係咪真係如佢所想架?
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:回復+JL3+的帖子 我以前去圖書館係睇女仔

原帖由 happy_lavender 於 13-05-13 發表
回復 JL3 的帖子

我以前去圖書館係睇女仔咋喎,另一個原因就係圖書館廣播嗰把女聲好好聽,聽到上咗癮!亦 ...
或者佢睇男仔呢!佢讀男校!

回復 JL3 的帖子

還以為去公共圖書館,原來係自己學校的圖書館,咁應該好好多嘅。

引用:回復+JL3+的帖子 還以為去公共圖書館,原

原帖由 happy_lavender 於 13-05-13 發表
回復 JL3 的帖子

還以為去公共圖書館,原來係自己學校的圖書館,咁應該好好多嘅。 ...
係公共圖書館呀!

醒目開學勳章

我覺得唔係辛唔辛苦hea唔hea既問題,係值唔值得將所有時間精力擺晒響功課同考試上,有得就有失,用左咁多時間響所謂學業上追逐,仲邊有淨時間去體會發掘其他?

回復 JL3 的帖子

喺公共圖書館又點會無女仔睇呢?

回復 bobbob 的帖子

係呀!以前考試期間每逢遇見藍天白雲,總覺得困在自修室溫習實在浪費了好天氣。

間學校唔多人爭唔代表個間學校唔係用"谷"o既方法, 係現今香港, 除非個間學校唔想做落去, 如果唔係一定用不同程o既"谷"法去令學校畢業生成績好睇.

以前有幾多間學校會成日宣傳自己學校攞咗D甚麼獎, 而家呢D宣傳, 一到選校時就仲多過區議員宣傳海報

我仔仔又係出年揀, 又係16網

回覆:bobbob 的帖子

分享下我女個時間表啦,時間係睇你點分配,
Mon to fri基本時間表不變。
600起身,食早餐自己返學
715到校當值
745至1440上堂
1500到家
1530至1800 做功課,温書,做我另比的課外補充
1800至1830 練琴/笛(學2種樂器)
1830之後完全係玩,睇電視
2200瞓

Sat 全個上午 學樂器/合唱團
      下午每隔星期去參加red cross
       如果不用red cross 去玩

Sun  family day

** 所有weekend我都唔會要佢做有關學術嘅嘢(考試前一星期除外),所有課外活動以興趣為主

所以我唔覺得讀基灣一定係死谷

Meisuen    發表於 13-5-29 18:02

回覆:JL3 的帖子

其實小學養成習慣真係好緊要,因為上到中學唔會再有人時時刻刻提點你,所有嘢都講求自律,佢哋小學慣左一放學就做功課,溫書,呢樣野已經成為佢地嘅習慣,所以佢地如果未攪掂晒學校嘅嘢就周身唔聚財咁,呢個情況向我女5,6年級特別見到!希望佢升中後都可以keep到!

回覆:happy_lavender 的帖子

我女新基灣的,新舊基灣無論功課,教法都好唔同,學校當然一定係谷成績,但我好相信一樣嘢,無付出無收穫,事有2面睇,我幫女揀呢間嘅主要原因唔係淨睇佢升中表現,而係校風,學校係小朋友放最多時間落去嘅地方,我要求校規要嚴,一間嚴嘅學校對小朋友嘅品行唔多唔少都有影響,我唔想小朋友無規矩,更加唔想小朋友3,4年級已經滿口粗話(向附近眼見某幾間小學生d助語詞流利到嚇死我)

‹ 上一主題|下一主題