用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 算資優嗎?
樓主: memehayleybb
go

算資優嗎? [複製鏈接]

引用:能辦別+讀出A~Z+字母,串出自己英文名,背

原帖由 memehayleybb 於 13-05-08 發表
能辦別 讀出A~Z 字母,串出自己英文名,背讀出1~20英語,剛剛三歳。記到pn 同學英文名10人左右。

...
不算啦!我仔現在中一升b1中學,初是還懷疑他學障,他慢,默書及作文成績差,他兩歲已識簡單中英文字,1-100中英文,未讀書已跟電視寫簡單節目名,幼稚園註冊當天對住學校通告說沒有17,是用中文十六的,幼稚園沒有特別跟進成績也可名列前茅,但到小學很多好簡單的字也不懂,小時一張白紙學野特別快又主動,不會每天有大堆新知識要學要記,又要應付測考,幼稚園老師也有懷疑他是資優,他一直沒有評估直至上年才做評估,只是high average, 差十几才到資優,不過資優絕對不是好事,會引起其他問題

幾歲可以做IO的評估?在那裡做?

評估費用是多少?

回復 禾稈媽媽 的帖子

你再留意一下佢其他方面是否特別敏感, 例如對數字及記憶力.
我仔2歲半識背乘數表, 而且不必順序的背, 是但抽問他8x6是多少, 他也立即答出來. 1-100可以用英文倒數.
3歲自己砌100塊puzzle, 而且後期可以做到由左至右, 下至上順序選來砌, 不是隨機的砌.

依家K2計緊乘數, 開始學除數.  佢現在已自己閱讀中英文書及字典, 程度廣泛, 由小學至中學的書都看.
有次食早餐, 個果沾罐上只有英文, 寫住apricot, 佢問我是甚麼, 我唔識, 亦沒有跟進; 第二朝佢再問我, 我都未去查, 之後佢氣定神閒同我講: apricot是杏呀! 說時再加上一個不消一看我的眼神.  (期間應該沒有人教過佢, 因當時餐桌上只有我兩!)

我也不知自己個仔是否資優, 但可以供你參考.

引用:回復+禾稈媽媽+的帖子 你再留意一下佢其他

原帖由 derek0811 於 13-06-10 發表
回復 禾稈媽媽 的帖子

你再留意一下佢其他方面是否特別敏感, 例如對數字及記憶力.
咁叻既你仔仔,由出世到而家你點培訓佢架?!!

回覆:babygini 的帖子

其实真正的資優不是培训出来的,佢好多事都自動波,佢会自学架,當然你要引導佢。

回復 derek0811 的帖子

係啊,能自發地思考,並解決問題的小朋友係好難得架。是否取決資優,係想清楚落來可以點做。

hobby 發表於 13-5-16 10:15
回復 memehayleybb 的帖子

如果是真的資優, 除記字(其實呢樣好多小朋友都一早學懂), 最少可完全理解文字意 ...
我仔仔13個月開始有認字能力, 16個月大, 可以讀大小階 A - Z, 約20個英文生字.
除左笑同喊都特別大聲之外, 我不覺得他特別叻.
剛剛K3完結, 老師同校長懷疑他是資優, 建議我去CHECK.
可能仔仔每年都有2-3次係學校發脾氣, 又有點聰明吧.

入這版想了解資優是甚麼, 看到你的解說...

3. 創造力資優
4. 視覺資優

這2點很有趣, 我想...我應該了解更多.

回覆:kelly_0404 的帖子

咁你小朋友現在有咩强項令你懷擬他是资優? 舉些具体例子。

回覆:memehayleybb 的帖子

我個仔歲美就識講a-z

回覆:算資優嗎?

囝囝而家兩歲三個月,好鍾意問問題,而且問到督,咁又算唔算資優呢?

引用:囝囝而家兩歲三個月,好鍾意問問題,而且問

原帖由 oomman0306 於 13-08-06 發表
囝囝而家兩歲三個月,好鍾意問問題,而且問到督,咁又算唔算資優呢?

...
應該唔係掛 我身邊所有小朋友3-10歲 都係non stop咁問問題 咩都問一餐!問到底

回覆:breadbb 的帖子

Thank you!

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

回復 breadbb 的帖子

回復 memehayleybb 的帖子

其實認到同學好正常,我女足兩歲我就比佢讀pn, 三月開始讀五月時因佢唔鐘意返學我print左十幾個同學仔張相比佢玩,佢已可講晒佢地d名,到六月影班相佢就可指住講晒全部同學老師名,佢果班約20入再加4個老師

回覆:memehayleybb 的帖子

未足5歲,K2已在做小三、四的乘除數, 而且心算很快。小數點乘數也自己看書而領悟了,平日很喜歡閱讀數學類書本, 這樣可能也未必算是資優, 只是他有興趣及用功而已.

小朋友作品

‹ 上一主題|下一主題