用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。 ...
樓主: DD仔
go

仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。   [複製鏈接]

黃巴士 發表於 13-5-20 11:55
全A,  如何全A, VA, MUSIC, 常識, 普通話, PE &操行都是全A???  不是只是中英數上下學期達某數量的A嗎?? ...

沒有那麼誇張,一般只要求中、英、數、常識和操行A。

感謝各位分享

DD仔 發表於 13-5-8 17:42
回復 ohnono 的帖子

謝謝! 我特別想知道,對於一些本來都只是在中游位置的學生,有什麼特別之法,可以激勵/引 ...
曾見過本校有一小女孩子,中游位置,媽媽恨入名校,哥哥已成功入St Paul Co-edu 。所以重本補習中英數,私人和補習社也去,唸哥哥舊test paper, 問其他前几年家長取past paper 博翻炒。叫私人老師教畫畫,視藝才有A。操水,PE有A,死做死温,P5全級頭五名,媽媽明白冇樂器,即找私人教吹小号,P6考四級。結果P6成績趺,但憑P5成績和小号入『女拔』!

所以做前人past paper有用!重本補習!!

chun媽  一年內可考四級,勁!  發表於 13-6-10 12:30

我好像感受到壓力越來越大

miffy 發表於 13-5-20 15:07
其實真係好無聊

如果小朋友A, 佢英數常都95分係A頭, 中文得84得個B頭, 全港排名係band 1A
其實入大學都大致睇5** , 5* , 5 , 4 的等級來收生o同一系 '平均分'較低的也可能比平均分高的入到。
另一角度看,A就是A , B就是B.

miffy 發表於 13-5-20 15:07
其實真係好無聊

如果小朋友A, 佢英數常都95分係A頭, 中文得84得個B頭, 全港排名係band 1A

學校面試時應該會有你小學校內的兩次呈分的總名次. 所以有3A1B的名次可能會前過4科A的.  

回覆:仔女來到呈分試時,成績忽然突飛猛進。。。

sorry,我上來借個位呻下!

真係好鬼煩,個仔呈分試做老豆又冇幫手不特止,為左應付個仔我已經耗盡全副精神架啦,仲要我咩咩,冇心情呀冇體力呀!好煩呀!食自己啦,9唔撘8

呻完!

janetlam74    發表於 13-6-13 10:07
irisyan    發表於 13-6-12 15:41

回復 VKwan 的帖子

想妳RELAX吓.

我又想問一問,有沒有家長試過,第一次小五呈分試考得不理想,但經過了一個暑假的特殊訓練,在以後小六的呈分試追上來,結果順利升上理想中學?

回復 miffy 的帖子

我就是想知道有沒有什麼特別方法或秘笈可以參考,在暑假時可以力追。

回覆:ElizaW 的帖子

我始終認為考直資,第一次呈分試及全級排名是十分重要!

ivantissue  同意!第二次先突飛猛進已too late.  發表於 13-6-14 19:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ElizaW 的帖子

//操水,PE有A,死做死温,P5全級頭五名,媽媽明白冇樂器,即找私人教吹小号,P6考四級。結果P6成績趺,但憑P5成績和小号入『女拔』!//
如果小六成績已經下跌,入到『女拔』非福也!

DD仔 發表於 13-6-13 09:49
回復 miffy 的帖子

我就是想知道有沒有什麼特別方法或秘笈可以參考,在暑假時可以力追。 ...

我兒生第一次呈分考中間. 之後惡補. 在小六兩次呈分都考得好, 三次加埋變左BAND1, 入了BAND1英中. 我諗如果第一次不理想, 在第二和第三次加油, 應該可以跳高一個BAND.

引用:Quote:DD仔+發表於+13-6-13+09:38+我又想問

原帖由 miffy 於 13-06-13 發表
我諗正常第一次考得唔好, 第二次同第三次都會癲晒博命追架喇

我地下星期派卷, 我都驚緊
我地今日至考完,下下星期至派卷,心急

ANChan59 發表於 13-6-13 09:52
我始終認為考直資,第一次呈分試及全級排名是十分重要!
同意!第一次重有好多人未醒,先拔頭籌。

akys 發表於 13-6-14 12:23
同意!第一次重有好多人未醒,先拔頭籌。
我覺得五年級開始上學期應該已經要發力,除了學校會睇埋你五上的成績表之外,還記得林護的新校長講過,佢地會特別留意那些憑狂操練習,一下子谷起來的學生嗎?這些通通都不會是他們口中的那一杯茶!

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

還要有危機意識,如果再來個SARS類的疫症或天災要取消第二或第三次呈分試,追都無得追。所以我時常話這個遊戲玩死部分男孩,要從小四下學期發力,玩足兩年。

港華要睇P.4 - 6的成績表, 所以從P.4就要開始keep住成績.
‹ 上一主題|下一主題