用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救 ! 係咪要考慮轉校.....
樓主: nat62
go

求救 ! 係咪要考慮轉校..... [複製鏈接]

nat62 發表於 13-5-8 12:41
亞囡是一間小班教學嘅津校讀小一, 但返學情況反復, 初時以為適應期, 但到現在仍然話唔like一些老師, 唔想上 ...

佢上堂專心可能只係怕比先生閙, 查實佢覺得好辛苦.
佢覺得悶可能因為佢覺得D野太淺

回復 jojoplanet 的帖子

我都係咁同老師講, 點知老師話無小朋友咁識得掩飾, 言下之意, 係我諗多咗喎

多謝各位意思及支持, 我因為亞囡這事, 這星期已感到好大壓力, 心情跌盪, 現在, 唯有等見心理評估後, 再見步行步...thanks

其實我都想講下, 我仔今年的班主任很沒有愛心及不公平, 成績好的,班中第一,二, 和常幫校拿 prizes 的就很扁心。 (其實我仔在班中已是頭五之內) 我仔人比較純, 沒機心, 又不世故, 班主任每每用很悔辱的方法罰我仔,。。。。 我覺得是有些針對。 我有想過轉校, 但我仔話不好。  希望快些捱埋呢2個月, 千萬不要再做他的班主任。  

nat62 發表於 13-5-10 11:25
回復 jojoplanet 的帖子

我都係咁同老師講, 點知老師話無小朋友咁識得掩飾, 言下之意, 係我諗多咗喎 ...
就係單據老師咁樣嘅回答,呢個老師好大機會唔會係一個會真正關心小朋友的老師。無話小學呀,即使幼稚園時期,小朋友返學同平時都有兩套不同面孔啦,呢D連幼稚園老師都明!可想而知呢位老師係幾咁行貨!
既然你囡囡講得出dislike某部份老師,相信呢D係佢真感受,唔好忽視呀!可以問下囡具體D講下發生左乜事?小朋友對住自己信任的人(係媽咪你呀,斷估唔會係老師)至會講真心話。如果搵到發生了什麼事件又或者係對老師的處事或態度太驁恐(唔一定對你個囡,可以係對其他小朋友),可以嘗試同學校社工講,佢地會較慬得點樣轉個彎同D老師反映,咁你又會得罪D老師,又有人幫你跟進。

事實上同小學老師反映意見真係難過返工見大客,直接反映又得罪D老師,覚得你係怪獸家長;叫小朋友嘗試自己反映同老師相討,結果係話佢諸多搞便,鬧多兩成(累到個小朋友我都好心傷);直接同校長反映,最後小朋友受晒(唔係即刻,慢慢小朋友自己會感受到),摸索左幾年,都仲未搵到合適方法,最終結果係叫小朋友包容下D老師,大人返工好辛苦架,有咩唔開心唔公平唔被尊重,返來同啊媽講啦,小學六年好快過啫.

我地兩個都幾Friend架, 得閒上來我地個 Blog到坐下 : http://www.hkheadline.com/blog/reply_blog.asp?f=ZOQNIYLCWP69260&id=59842
‹ 上一主題|下一主題