用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救 ! 係咪要考慮轉校.....
go

求救 ! 係咪要考慮轉校..... [複製鏈接]

亞囡是一間小班教學嘅津校讀小一, 但返學情況反復, 初時以為適應期, 但到現在仍然話唔like一些老師, 唔想上某些堂, 上堂好悶, 每曰睡前會因明天要返一D佢唔like嘅堂就喊, 早上起床又喊.............試過揾老師傾, 老師話佢上堂專心又投入, 唔覺佢有問題......咁點呢?  但嗰女以前返幼稚園唔會, 佢日日都愛返學, 現在曰日數住仲有幾曰才放假, 又扮病唔想返學......唉, 係咩問題呢?

kitioio0202  唔一定  發表於 13-5-16 01:10
   0    0    0    0

搵社工 / ed pyschologist 教育心理學家?

先了解囡囡在校的真實情況,有冇特別事令到唔想番學.

回復 黃金屋 的帖子

佢成日同我講, 話上英文堂悶, 有時悶到會畫下書, 上普話老師好大聲鬧人, 但唔係鬧亞囡..  咁我返學校了解, 老師就話佢上堂好專心, 一D都唔覺佢悶喎....老師仲叫我要灌輸多些樂觀思想比佢....我唔明點解? 因為現正是招收插班的時候, 所以好心急又好煩, 好想怏些找出原因, 對症下藥.....其實已揾緊兒童心理學嘅專家...

考試成績如何? 如果無心機上堂, 一定唔會考得好, 仲有,寫手冊又點?我個女無心機個排, 一睇就知, 手冊一係無寫, 一係唔知佢寫咩

亞囡成績OK, 係10名以內, 因為P.1的課程唔算深, 我自己覺得係佢個底打得好...而寫手冊和功課方面, 比起初入小–時, 馬虎咗, 求其便算

再觀察下先啦,小朋友既諗法時時變, 再講, 仲有好怏就放暑假, 二年級又係新老師, 可能會無事, 你小朋友可能已經識晒大部份野, 所以無咩心機上堂, 二年級, 又大d, 適應能力又強d, 唔好咁擔心

我問咗, P.2所有老師不變, 課程深D, 希望好D, 但亞囡成曰喊晒口, 都真係好煩

Did she make any friends in school?  I don't think just the bored lesson make her hate to go to school.  There should be something wrong in the school life.  Why she doesn't like some teachers?  Try to talk with her more and more to find out the answer!

係咪比人蝦呀....?     

有d小朋友太早學識晒d課程, 所以, 上堂時會變得好沉悶, 因為已經學過晒; 係咪同d同學相處有問題?  試下同你囡囡了解多些少.......

亞囡響學校有朋友,老師話佢仲幾受歡迎添,佢都有話最愛小息時同朋友玩,但就唔想上佢唔like嘅堂,而佢喜歡的課堂,佢會很開心咁期待上堂,所以佢每日起床會喊,但話佢知有佢like 嘅堂,佢就會好少少,跟住就會返學,呢排都係咁

nat62 發表於 13-5-8 16:36
亞囡響學校有朋友,老師話佢仲幾受歡迎添,佢都有話最愛小息時同朋友玩,但就唔想上佢唔like嘅堂,而佢喜歡 ...

這個學年快完了,若不知道原因,轉校亦無用,或者問題不在學校?
你決定了轉那一間嗎?若轉咗,問題仍存在,咪仲弊,觀察多一段時間,多與她傾談,多與其他同學及家長一同活動,或者從中得知她在校內的表現,你有做家長義工嗎?若女兒看見你在學校出現,為活動出力,或許增添對學校的歸屬感,孩子都喜歡家長回校做義工的

回復 misstsangivy 的帖子

畀人蝦就千奇唔好轉校,要教佢想法解決;否則去邊都唔識處理,一樣畀人蝦,將來更難以適應逆境。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回復 nat62 的帖子

如果各方面都沒有特別問題,
咁可能你要d方法教吓佢,唔like都要面對,世界上冇話你可全 like先得.
我估你要用好多心機同時間去講解比囡囡聽,
例如:佢唔like边位老師(當然要老師冇特別對佢唔好)
try 吓比多d優點果位老師,等佢對老師改觀,p1女仔講多一,兩次應該會好d.

佢已講左唔like一些老師,我會從這方面再問細節,如真是老師問題,轉。

引用:佢已講左唔like一些老師,我會從這方面再問

原帖由 MrBeast 於 13-05-09 發表
佢已講左唔like一些老師,我會從這方面再問細節,如真是老師問題,轉。
唔like 老師更加唔好轉,間間學校都有d黑人憎嘅老師,轉咗又有咁點?

JJMumMum 發表於 13-5-9 16:38
唔like 老師更加唔好轉,間間學校都有d黑人憎嘅老師,轉咗又有咁點?
老師不會為學生而變,學校不會為小數學生要求老師去變,要轉就當然要做足research揾啱學校,但都唔代表一定遇不到惡老師,但唔轉受罪的是小朋友。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=3

再看看52# joanthony 的post
‹ 上一主題|下一主題