用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 明慧國際幼稚園(太子分校) 學校會如何處理小朋友爭玩具? 會體罰嗎? ...
go

學校會如何處理小朋友爭玩具? 會體罰嗎? [複製鏈接]

各位家長可否分享下,如果小朋友曳,學校會如何處理? 會唔會體罰小朋友? 不過作為家長都未必知學校情況,好擔心。

1    0    0    0

cloudwingwing 發表於 13-5-8 10:09
各位家長可否分享下,如果小朋友曳,學校會如何處理? 會唔會體罰小朋友? 不過作為家長都未必知學校情況,好 ...

分開佢2個, 叫佢地吾好爭玩具!  教佢分享, 又教佢地吾好爭.

如果真係小朋友成日打人, 又咬人, 就會 isolate佢, 不論佢係被搶玩具或搶人嗰個.  總之傷害到人就吾可以. 直到佢乖番先可以坐埋一齊上堂.

學校只比佢1個人坐開1張枱, 都係同一個班房, 可以照聽書, 一樣有玩具玩, 佢地有玩玩具時間, train小肌肉同埋學分享.

好多kg都係naughty corner罰小朋友.

香港法例係吾可以體罰學生, 犯法的.

引用:+本帖最後由+melonfans+於+13-5-8+16:51+編

原帖由 melonfans 於 13-05-08 發表
解釋得好清楚,謝謝

回覆:cloudwingwing 的帖子

分開佢地先,再教分享囉!如打交,2個都冇得玩!要佢地知道冇得玩既原因因為打交,大家一齊玩開開心心,仲乜要爭姐!

回覆:cloudwingwing 的帖子

我囝囝今年k1, 他pn 都在明慧上學的。 我有問老師,答案是先分開,再講解。如果有其中一個先搶或打人會罰坐椅面牆壁。等一陣老師會再同他講反件事令他明白。當然呢種事老師當天會致電通知我,等我在家可強調分享令囝囝記得。

‹ 上一主題|下一主題