用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗
樓主: meowymeowy
go

兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+oooasis+於+13-5-9+18:27+編輯

原帖由 oooasis 於 13-05-09 發表

引用:+本帖最後由+oooasis+於+13-5-9+18:27+編輯

講得好!

回覆:兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗

Julyu

Agree....對罪行坐視不理亦都有可能犯法架

我見到那個黄校長出來接受訪問就想嘔!先先話已經聯絡左受害人既家長,到後來又自打咀巴話全校640個師生,唔肯定個位小朋友係咪佢學生。一d承擔都冇?!嘗試推卸責任,就係因為有個寧愛校譽,不愛小孩既校長,老師先會夠胆虐待小朋友

講得好!

講出父母們心聲。講得好好。

只係兩年前既事,如果d老師甘都已經吾記得有無呢個學生,甘昵間學校都"好有愛心"下

oooasis 發表於 13-5-9 18:25
一間學校實有d好老師架,有咩好多講姐?唔通全校上下都係變態咩?青山都無咁高比例喇。
有些老師雖然自己 ...
對,我現在仍是感覺幸運,老師是好人(不知張來怎樣,但直到現在為止是這樣想。我知一定會有人笑我不明是非),至於其他老師的壓力我哋不會理解的。亦謝謝有想過校內會有好老師(只需心照不宣),明白你的意思,現在只需要關注被虐小孩和避免再有同樣事情發生,其他的人可以不理會因認為他們都是理虧的。其實我都只是説出自己想法和所見的,希望大家冷靜點睇事情,亦沒有任何激動的說話,卻引起各位以為我要阻止別人言論,這不是我所想。正如之前的家長話,還是專注在事件上,不要再引發新觀點。我不是怕被插,只是大家觀點不同,再説下去只會越説越激動,互相批評傷害便不好(可能我諗多咗,網上言論不會傷害到任何人)。不管如何,我和大家都希望事件會水落石出,只是當中有些觀點不同而已。所以在最初時有説過諗咗一段時間是否應該回應,往後我不會再回應,希望大家不要繼續再回應我之前的話而激發他人的情緒。

真係不知所謂!爭大眼講大話兼唔用䐉,十幾年前嘅學生,一睇相都記得係咪自己學校,何况得兩年前!!就算話唔認得,警察一check兩年前的校內紀錄一定知,咪更顯問題!

yfchoy 發表於 13-5-10 00:00
對,我現在仍是感覺幸運,老師是好人(不知張來怎樣,但直到現在為止是這樣想。我知一定會有人笑我不明是非 ...
其實我本意並非想指責你。只是件事太令人氣憤,所以一見到類似“維護”的言辭,就比較敏感。
一時用詞過於銳利,同你講聲唔好意思先。
希望水落石出,你女女也讀得更加安心!

LEUNG2858  haha....嚟件事我老公都叫我冷靜d, 等警方查完先下結論.....  發表於 13-5-10 00:27

oooasis 發表於 13-5-10 00:18
其實我本意並非想指責你。只是件事太令人氣憤,所以一見到類似“維護”的言辭,就比較敏感。
一時用詞過於 ...
多謝!(好開心呢度最後能回覆和平)希望我沒有冒犯到其他人。明白大家都好氣憤,我見張相都想喊。其實好多時明白大家都好着緊事情發展,有時會好敏感(我以前都會),希望事情快些解決,讓要負責的人負上應有責任,令少些人被影響。現在有時接女女放學回家都有機會被途人望多兩眼,外間亦會有人認為該校的學生出嚟會有問題(我出身區內麻煩學校,當時都會害怕被當成壞學生,現在更不想自己女女亦被歧視。好彩女女性格開朗,但她亦好敏感。所以真的希望快些解決並作出交代),試問遇上這樣的歧視,該校的家長都已有這遭遇,何況被人知道是該校老師時會有咩代遇?這些事可能外面的家長並不知道會有這影響,但事實如此。可能我又講多咗(其實我好怕被誤會,往往會多番解釋,令人以為我在辯護自己),這是我的毛病,不好意思!希望不要誤會有任何"維護"的言論。

我相信大部份人也不會歧視 rhs 的老師及學生, 只是大家有小小覺得校長管理及態度有問題。請不要太擔心!

我覺得校長應該要被解僱!她大話連遍、推卸責任,都是為自保!

起初話記得個小朋友,還說他性格內向。可能見完律師,律師教她話唔肯定,再接言,就可以話相片是虛構偽造的合成照,便可將事件推得一乾二浄。

睇返段片,受訪的家長話好肯定問過晒所有學生,校長當初話前一日聯絡過該小朋友家長,之後又話唔肯定個小朋友係唔係佢學生 ,跟著又話問緊D家長。
問家長咩呢“你好,我係黃校長,想請問我D老師有無虐待你個仔/女?”  之後就會話經過調查,呢D事無發生過。。。。唉!
公道自在人心。
United we stand, divided we fall.

lolowen 發表於 13-5-10 08:04
我覺得校長應該要被解僱!她大話連遍、推卸責任,都是為自保!

起初話記得個小朋友,還說他性格內向。可能 ...

yes!  我作為舊生, 我好反感仲係到盲目硬撐學校的人, 特別係幼園子女仲係到讀的家長.

稍為了解幼稚園學校運作, 都知呢件事無可能一人所為.  視而不見, 聽而不聞, 係老師所作所為嗎?!

連幼聯會會長都話, 點可能校長吾知?!

secretrose  名校丫, d家長點接受到自己間名校同大陸d幼稚園一樣, 面呀...  發表於 13-5-10 10:01

其實我擔心事件只是冰山一角,老師也會轉工的吧,反而應該反醒討論重整香港幼兒教育的目標,方式,風氣等,學校、教職員、家長也要有所反思

我相信大部份家長都唔會就今次事件歧視 rhs 的老師,學生及家長。但是今次件事引身到幼兒幼稚園的教育方針的問題。就當校長真的日日坐冷氣房而唔知情,他們的教育方針就是要教出成績優異,聽教聽話的學生,因而上小學嘅成績出眾,名校效應,最終可能抺殺了小孩的創意甚至自由。這點都是我們作為家長應該反省的。

LEUNG2858  AGREE....教育界同家長都要反省.....香港小朋友真係好吃力....  發表於 13-5-10 10:41

yfchoy只是想和平討論, 討論區當然會有各種聲音, 請大家多多包容, 我諗而家好多家長想發表意見都唔敢了~~ 就虐兒事件來說, 相信所有父母都會覺得天理不容, 這點應該不需懷疑。就訪問的內容所聽, 校長的處理手法是有問題, 如當初她是知情, 應該要一早公開舉報及報警, 否則就是包庇, 要付上全責!

另一方面來說, 又見很多家長會認為校長如此, 老師也不會好到那裡, 這點已經不是理性的討論了。不分是非黑白盲目支持學校當然不對, 即係有D明星吸毒, 佢既朋友通常都會話撐佢咁, 好不應該! 但刻意借題發揮, 乘機踩多兩腳的, 又是對的嗎? 所以我地只需針對虐兒事件及校長的處理手法作討論就可以了。
‹ 上一主題|下一主題