用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗
樓主: meowymeowy
go

兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗   [複製鏈接]

回覆:兩歲童綁手跪地 老師踢爆玫瑰崗

希望警察可盡快查出真相!!如果真有其事,希望能查埋其他老師有冇虐兒!希望其他幼稚園的老師都有所警惕,唔好再犯

其他老師都唔見得好去邊,我嗰女都話老師好惡,唔鐘意返學,甚致喊咗出來。我以為佢扭計,宜家睇黎要幫佢轉校。

引用:其他老師都唔見得好去邊,我嗰女都話老師好

原帖由 marchsky 於 13-05-08 發表
其他老師都唔見得好去邊,我嗰女都話老師好惡,唔鐘意返學,甚致喊咗出來。我以為佢扭計,宜家睇黎要幫佢轉 ...
你囡囡讀幾年班?

引用:正如有家長講,學校多年作育英才,大家要信

原帖由 mirage 於 13-05-08 發表
正如有家長講,學校多年作育英才,大家要信校長信學校。
若發生在的BB身上,你還相信這學校和校長嗎?請問你發表以上的言論時,有沒有想過受體罰的小孩和他父母的感受。拜託你拿出一些人性出來,不要做學校的打手。

Webpaupau, 講得好 !

引用:Quote:原帖由+mirage+於+13-05-08+發表正如

回復 meowymeowy 的帖子

我個仔今年7歲,曾在玫瑰崗讀過K2, 讀咗一個上學期就退學。在蘋果動新聞裏的退職外籍英文老師所說的,起碼有90%準確!相片上的背景,是玫瑰崗幼稚園學校的玩具櫃,我還記得!當年,我兒子讀了2-3月後,在操場上開完早會,便哭著,用可憐的眼神望著我,可憐的樣子,好像去行刑一般的一張臉,我還歷歷在目!每次放學回家,總是尿濕底褲,但已乾了。他自上PN開始,從來不會尿褲。起初我還罵他,為何天天尿褲?為何不去洗手間?為何大個仔了,還會倒退!我的兒子性格內向,說話表達能力弱,怕事。我是全職媽媽,經過多次問及兒子,和向其他同班家長問證,才得知課室裏的學習環境非常惡劣。老師常常大聲呼喝小朋友,多言的同學會被老師責罵、用膠紙黐嘴巴,老師還會拿玩具木槌敲小朋友的頭部。這是我兒子親口說出來的! 我也有問這位家長,其他家長知道嗎? 她當年跟我說:「可能知、可能唔知。不過玫瑰崗幼稚園程度深,大部分去面試小一,結果都唔錯,所以有D家長知道都可能隻眼開隻眼閉。」我也曾試過和幼稚園校長交過手,她態度囂張惡劣,說沒有可能發生這些事,説學校的教師是非常好和有經驗,絕對不會有這回事。全幼稚園簡直是「蛇鼠一鍋」、「上樑不正、下樑歪!」
今天,兒子放學後,我把新聞和報紙給他看,他露出笑臉大叫;「好嘢,嗰個X老師, 終於比警察拉咗!」

(後記:因為這些在學校所經歷的不愉快事件,我曾要帶兒子去看心理醫生。)

回復 webpaupau 的帖子

真係學校打手!!俾我見識到,佢講野俾我想起"大時代"丁蟹個角色。
如果校長要出信告我, 隨便啦..

webpaupau 發表於 13-5-8 22:50
若發生在的BB身上,你還相信這學校和校長嗎?請問你發表以上的言論時,有沒有想過受體罰的小孩和他父母的感 ...
同意!作為父母竟然覺得冇問題,真恐怖!!

boyboy_b 發表於 13-5-8 18:28
家長們的眼睛是雪亮的,張相是否photoshop大家心裡有數。這麼嚴重的事不是幾個die hard fans 出來說幾句就 ...
Apple Daily put it as feature story yesterday, if the photo was fake, Apple Daily also faced a great risk being sued by RHS. I think Apple Daily must have checked before they post this story.

那些覺得相是假的家長們唔好傻啦
試問個位老師同蘋果都不是傻的,唔驚俾人告咩
我覺得學校唯一可以逃避責任的理由就是
這個事件是個別事件,校長都唔知,一定會查明真相,埋得lor!
之後可想而知一定是不了了之,邊個會記得?
除非再有老師或家長出來作證,如果唔系,校方點講都得啦

呢單刑事, 相信有一大埋受害人!  亦有一班敗類, 吾係一個, 依家人人自保.

2星期後警方有報告, 依家校長都要自保!

引用:正如有家長講,學校多年作育英才,大家要信

原帖由 mirage 於 13-05-08 發表
正如有家長講,學校多年作育英才,大家要信校長信學校。
睇晒你啲留言,有理由相信你唔係該校校長,校監,一係就係該校有份用特殊"教"法嘅老師。
可唔可以理性少少, 去有返啲人性, 去睇呢件事?如果你無小朋友,麻煩你去讀一讀幼兒及兒童心理學。如果你有小孩, 你一定已唔記得2-4歲小朋友係點樣。我鼓勵你去讀一讀書進修唔好害咗香港嘅未來棟樑。

我不是打手(亦為相中小朋友傷心),對相片的真確性都不敢下定斷,想了很久才寫這回覆。大家一致認為這學校是不好,為何還有一些家長力掙老師?認為那些家長一定有問題。我反覺得為何發生了不幸事件之後,便把所以在該校任教的老師標籤為"沒愛心、有問題"的老師呢?我相信部份學校的家長支持學校是因為佢哋真係見到佢哋所接觸既老師是很有愛心,否則係現在呢段時間一定不敢出聲。

我的小朋友都是現在讀緊該校,我想了很久是否應該出回認(因我亦害怕被人話係打手,話我害自己小朋友)。但看見所接觸的老師們都對小孩是有愛心,小孩上課是開心的,試過小孩唔開心,班主任都會講俾我聽佢點解會咁,佢點解決,請我再留意下。若在校有受傷亦會通知我為何會受傷(我相信我的老師)。所以請大家別要因此事而否定所有該校老師的愛心和付出。我都希望整件是能落石出,真相大白。現在外界批評的不單的校方,還有一班小朋友在校讀書的家長們(說不應再讓小朋友繼續讀),大家都是父母,總不會明知小朋友一定受傷的都要佢哋繼續讀。我明白報咗名的家長會担心,換着我都會,因為未曾接觸過該校,很多都是道聽途說,担心真的正常。(當然有些家長遇到不快的遭遇則有權說出自己的經歷,這是另計的)最後希望各不同意我說法的家長能多加體諒,不喜勿插!

Very horrible and unbelievable as in today's HK.

引用:回復+hv245+的帖子聽番聲帶,個net+話從

回復 yfchoy 的帖子

我返左10堂PLAYGROUP 都相信不是所有老師都係咁差, 我地個GROUP 兩位老師都好有善, 好有愛心, 但9月PN開學分班後個兩位老師係點既人真係唔知, 到時家長日日擔驚受怕, 2歲人仔就算識用口表達, 但比大人嚇一嚇, 回家都未必講出嚟..........種種既不安, 學校可以幫註冊左既家長解除憂慮嗎?

yfchoy  多謝你對我的相信(起碼是問我意見而不是罵我幫學校)  發表於 13-5-9 13:31

LEUNG2858 發表於 13-5-9 13:06
回復 yfchoy 的帖子

我返左10堂PLAYGROUP 都相信不是所有老師都係咁差, 我地個GROUP 兩位老師都好有善, 好 ...
好明白妳的憂慮(換轉是我都怕,因為唔知道新的老師怎樣),其實你可試吓打去學校問,現在這情況,我相信學校預咗會收到這些電話。自己嘗試過查問再決定,總好過不清不楚就做決定。以前我都可能會因為別人所講而在決定,但現在我會加上自己所見所感受的才會做決定。我諗現在我較好彩,因為親身跟老師相處過(亦一直到畢業為止),所以容易決定。初時我都覺得好似老師對關心小咗(小朋友之前係嬰園,因為每天我都接放學,每天的情況我都知得一清二楚),但跟老師相處了一段時間,對佢的工作了解多咗(見評估時老師都會察覺到一些小朋友的小問題而同我哋討論,如果冇一棵熱誠的心又怎會同我哋詳談解決方法去改善問題呢?我諗可能又講多咗,人哋會以為我係打手,所以現在真的很驚留言),現在外間的人這樣睇老師們,真的為佢哋既付出心痛。

事件兩年後先由離職教師揭發..
完全理解. 有邊個會同自己飯碗作對..在職時即使看不過眼唯有啞忍...
個個打工仔都係走左先敢爆料既喇!
謝謝呢位離職老師勇於揭發呢單野.俾父母知道原來呢間學校係咁既!!
‹ 上一主題|下一主題