用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 六月三號註冊日
go

六月三號註冊日

今日收到德雅來函,通知下月三日正式辦理小一入學註冊手續和繳費!大家收到未呀?
記得留意信箱呀

引用:今日收到德雅來函,通知下月三日正式辦理小

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-05-07 發表
今日收到德雅來函,通知下月三日正式辦理小一入學註冊手續和繳費!大家收到未呀?
記得留意信箱呀 ...
收到信。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:Quote:原帖由+LOVELY-BABE+於+13-05-07+發

原帖由 virgokaren 於 13-05-07 發表
收到信。
學校通告表示所收的是學費,雜費和代收費的總費用,咁學費其實是多少錢?代收費又是什麼?

我都收到......

LOVELY-BABE 發表於 13-5-8 00:28
學校通告表示所收的是學費,雜費和代收費的總費用,咁學費其實是多少錢?代收費又是什麼?

...
佢似乎未定實所有費用。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:六月三號註冊日

學費係$2850/mth

回覆:六月三號註冊日

我都到信啦~ 你地有無人會等大抽獎 OR 打算叩門架?
三個人, 一 條心 :-)

引用:學費係$2850/mth +

原帖由 ChuChu0808 於 13-05-08 發表
即比上年度加了$150,咁請問代收費是指什麼呢?些些!

引用:我都到信啦~+你地有無人會等大抽獎+OR+打算

原帖由 onelokgor 於 13-05-08 發表
我都到信啦~ 你地有無人會等大抽獎 OR 打算叩門架?
叩門?我心大心細,競爭太大!証書又唔夠人多,投降
你呢?

其實我地好鍾意德雅, 因為校風好, 程度又唔抵, 只不過屋企同學校距離比較遠, 搭校車要6點半上車 我都一樣心大心細, 証書又係唔夠人多.....如果中左獎, 都唔知讀唔讀好....

回覆:onelokgor 的帖子

我有諗過等抽獎及叩門,我兩個小朋友一齊讀,加埋飯錢車錢,一個月九千,但心儀津校只一間,派到就唔駛諗,派唔到都想叩,如果結果遲過六月三日,又好彩叩到,就白白比左七千幾留位費,但女自己都喜歡德雅,都係等埋抽獎先再諗

引用:我有諗過等抽獎及叩門,我兩個小朋友一齊讀

原帖由 417bbs 於 13-05-08 發表
我有諗過等抽獎及叩門,我兩個小朋友一齊讀,加埋飯錢車錢,一個月九千,但心儀津校只一間,派到就唔駛諗, ...
Hi!
你兩個小孩是孖B,兩個都係囡囡呀?
三號要交成八千元註冊,都好多啊!
不過註冊津校日子是四號和五號,而叩門考試好多都係安排在七號或之後,收生結果有些要等到七月,所以看來好大機會你要先比德雅註冊留咗位先!

我有諗過等抽獎及叩門,我兩個小朋友一齊讀,加埋飯錢車錢,一個月九千,但心儀津校只一間,派到就唔駛諗, ...
咁當然中咗頭獎就唔使煩!good luck!

我同你一樣又係兩個一齊讀,大抽獎抽到心儀既都唔知點好。如果抽到白白冇左幾千蚊

我想問如果6月1日抽獎唔中, 就算要叩門(政府學校卓), 係唔係都要6月3日去德雅比左註冊費先? 然後等叩門? 叩門通常係6月3日之後先會安排面試同結果, 如果叩門OK, 之後要去番德雅拎註冊證?!

引用:我想問如果6月1日抽獎唔中,+就算要叩門(政

我想問如果6月1日抽獎唔中, 就算要叩門(政府學校卓), 係唔係都要6月3日去德雅比左註冊費先? 然後等叩門? 叩 ...
除非一撃即中,唔係點都要去德雅交註冊費先,就算叩門都唔會三號前有結果啦(我估)!
同埋註冊德雅好似淨係帶嗰封註冊信就可以了!

回復 LOVELY-BABE 的帖子

hi…小囡p5,代收費即簿費,學生手冊等,雜費即冷氣費,印刷費……welcome to TNPS^^

引用:我想問如果6月1日抽獎唔中,+就算要叩門(政

我想問如果6月1日抽獎唔中, 就算要叩門(政府學校卓), 係唔係都要6月3日去德雅比左註冊費先? 然後等叩門? 叩 ...
你指的註冊証是政府的派位信?
不是官津才要收嗎?私小應該只帶近日大家所收的註冊信即交費通告便可以了!
各位家長,有錯請指教!

LOVELY-BABE 發表於 13-5-8 15:25
你指的註冊証是政府的派位信?
不是官津才要收嗎?私小應該只帶近日大家所收的註冊信即交費通告便可以了!
...
LOVELY-BABE,
其實我都唔係好識, 所以上黎問下你地D 好心媽媽我只係理解到註冊証= 政府的派位信, 原來政府學校先要註冊証, 所以我都可以唔洗理啦, 但又有另一問題, 如果6月1日抽唔到心儀間小學, 係唔係都要去派到果間小學註冊左先呀?! 因為我真係唔識~