用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 22個月都未識講野
go

[聽/語障] 22個月都未識講野 [複製鏈接]

阿仔一個字都未識講, 只係"唔唔唔"咁, 多數野都聽得明, 但就係都唔肯講野! 2歲先再返健康院, 我應該等去完健康院先, 定依家自己出去搵評估呢?
THX!!
   1    0    0    0

引用:阿仔一個字都未識講,+只係"唔唔唔"咁,+多數

原帖由 李豆豆 於 13-05-06 發表
阿仔一個字都未識講, 只係"唔唔唔"咁, 多數野都聽得明, 但就係都唔肯講野! 2歲先再返健康院, 我應該等去完 ...
快去做評估先!找一些私人機構堂俾佢上住先!可上網查下!樂天、建基等都是專業中心

建議你叫私家醫生寫信排cac評估。
2歲見健康院姑娘都係問你小朋友講到10個單字嗎?唔得,再約健康院醫生做個簡單評估,再由醫生寫信再排cac, 等得較耐。

引用:Quote:原帖由+李豆豆+於+13-05-06+發表阿仔

原帖由 anlywan 於 13-05-06 發表
快去做評估先!找一些私人機構堂俾佢上住先!可上網查下!樂天、建基等都是專業中心

...
唔該晒,我搵搵先

引用:建議你叫私家醫生寫信排cac評估。2歲見健康

原帖由 cat1028 於 13-05-06 發表
建議你叫私家醫生寫信排cac評估。
2歲見健康院姑娘都係問你小朋友講到10個單字嗎?唔得,再約健康院醫生做 ...
唔好意思,請問cac係咩黎? 原來2歲返健康院都係問講到幾多架咋,咁又要再等見醫生咪搞好耐

引用:Quote:原帖由+cat1028+於+13-05-06+發表建

原帖由 李豆豆 於 13-05-07 發表
唔好意思,請問cac係咩黎? 原來2歲返健康院都係問講到幾多架咋,咁又要再等見醫生咪搞好耐

...
咪等政府!我大仔時約20個月時就拿拿聲叫佢睇開兒科醫生寫封轉介信到九龍政府評估處排期!只要你同醫生講就知啦!咁你拿住封信去排左先!同時去私人機構做治療、訓練每分每刻對孩子好重要別給他錯過了!因為就算私人也未必即時有位!我仔由2歲多啲一直做不同的治療訓練以架k25歲多!雖不太叻但也算追番了!加油!路雖不易行但總會成功!

回復 李豆豆 的帖子

cac即係政府o既兒童發展檢查中心, 醫生檢查完如果覺得你小朋友真係有需要治療就會由社工再幫你排政府d 服務...但係慢到爆..以年計.....我覺得可以照排, 但係真係唔好只係等政府, 唔係會浪費左小朋友訓練o既黃金時間。
‹ 上一主題|下一主題