用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友幾多歲開始自己沖涼?
樓主: rainbowcov
go

小朋友幾多歲開始自己沖涼? [複製鏈接]

回覆:小朋友幾多歲開始自己沖涼

我囝兩歲半,而家已經教緊

My girl starts at 4 yrs old.. she washes her hair too.. using shampoo and conditional..

4 yrs old, but double check if it is clear afterwards.

回覆:小朋友幾多歲開始自己沖涼

三歲半左右開始教佢自己搽沖涼液,但未識自己沖水,我諗四歲半左右至教沖水

我仔就快三歲 成日話要自己沖...佢自己除褲著褲...衫就未識...抹身都係大人幫...沖涼 除左背同pat pat 要同佢補洗之外 其他就開盤水比佢 佢就會自己冧自己....當然全程都要望實佢啦....開左盤水就預佢一路玩一路沖..只要係水溫未變涼之前 我都會由佢想點沖就點沖...真係玩得太耐.我先會出手幫佢.....

我諗佢可以自己由除衫到著返衫出黎唔駛睇住都要6歲到先得la....

回復 rainbowcov 的帖子

我仔 4 歲自己洗頭沖涼 ~~~

Wincy0729 發表於 13-7-25 16:02

我仔 4 歲自己洗頭沖涼 ~~~
好野喎,4歲識自己洗頭沖涼,咁乾唔乾淨呀?

我會佢同佢沖一沖個頭, 檢查下, 不過, 多數都好乾淨 .... 不過係著衫著得慢左少少 !!

我個女三歲,都開始識自己沖,我會睇住佢幫佢,不過花灑好高,我會較埋水先俾佢
‹ 上一主題|下一主題