用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW 開放日
樓主: seamama
go

YW 開放日   [複製鏈接]

回覆:YW 開放日

我去星期日最尾果埸,同阿仔玩到最後,路過英語cafe,見到人頭湧湧,就去湊下熱鬧,見到先前做侍應的小朋友,捧著一盒盒小食在叫賣,ten dollar each ...甘叫,我想,可能想清貨,以免浪費,便幫襯買了一份,怎知,轉身又踫到另一小男生在叫賣,但他在賣--書簽!即先前在場內免費派的那些,他一路叫著:「一毫子張•••」令人費解,書簽又不會變壞,毋須清貨吧,要清貨,不如派吧,那一毫子,錢𣎴多,不知是誰的主意,anyway, 反映孩子都變得現實了!

fanwong29  我們應該欣賞孩子享受的過程,冇必要太多負面假設。  發表於 13-5-8 09:41

引用:Quote:原帖由+seamama+於+13-05-07+發表我

原帖由 hadwinboy 於 13-05-07 發表
沒有爭論的意思,只是大家交流一下湊仔教育心得。唔岩聽你大可當睇唔到,我一向在 EK 也是如此... 哈哈...

...
可能我語氣重了。但在EK有些人很奇怪,硬要將自己的假設套在別人身上,別人說幾句便說別人是錯,以為自己是專家,我受不了。孩子是我的,將來怎樣也是我來承受,其他人可給意見,理性討論很歡迎,但請不要覺得別人的孩子很慘、很不愉快、很可憐、沒有童年.......

對不起,我不是說你....... 只是想講下我最近在EK看post的感覺。

回覆:jeremyphlam 的帖子

係喎!

引用:Quote:Octopusma+發表於+13-5-7+16:35+認同

原帖由 jeremyphlam 於 13-05-07 發表
沒有報名點解去到Open Day?
真係冇報名?

可能報咗都唔去考呢

fanwong29  報幾多間或考幾多間都好,始終都係讀一間。  發表於 13-5-8 09:47

為何不可理解為老師安排小朋友負責售賣記念品, 小朋友見開放日差不多完, 於是盡最後的努力去完成這件工作? 又或是數位同學都獲安排這個工作, 小朋友之間的一種良性比賽, 看誰賣得多呢?
有時是不是大人想得太多了? 小朋友其實是很單純的.
我亦是英華的家長. 在我眼中, 英華絕不是完美的. 可改善的地方, 多的是, 但他亦有其獨特之處,  我相信這情況亦適用於大部份的學校.
其實家長選學校, 只要選一間合適自己小孩的便可以了.
i50221806 發表於 13-5-8 00:01
我去星期日最尾果埸,同阿仔玩到最後,路過英語cafe,見到人頭湧湧,就去湊下熱鬧,見到先前做侍應的小朋友 ...

我眼見的小朋友都是很熱心及有禮貌。open day 一連幾日辛苦哂各位家長義工及小朋友!
香港地依家風氣好奇怪。好多人好喜歡comment or complain. 其實人吔免費招待你,及開放學校比大家參觀,看得出老師及小朋友以比了很多心機準備。你想知,你可以有禮貌去请教人. 點解唔可以多d讚賞,多d多謝呢。

回復 wendysuperbaby 的帖子

Agreed. Appreciate first and may give the postive suggestions. 多些體諒, No one is perfect !!

seamama 發表於 13-5-8 00:40
可能我語氣重了。但在EK有些人很奇怪,硬要將自己的假設套在別人身上,別人說幾句便說別人是錯,以為自己是 ...
對呀! 我囝囝不知幾開心, 晚晚捉住我睇書睇成個鐘先肯瞓, 玩少樣ECA都唔制, 我的時間同金錢被他吸乾了...

littleturtle 發表於 13-5-8 08:58
真係冇報名?
哈哈... sorry sorry, 我既語病, 係有報名, 但了解後都係唔in了....  

父母們聽咁多簡介會和參觀學校開放日,目的都是想找一間最適合而孩子又可應付到的學校就讀,每人心中把尺都不同......孩子們擁抱挑戰!加油!

引用:我去星期日最尾果埸,同阿仔玩到最後,路過

原帖由 i50221806 於 13-05-08 發表
我去星期日最尾果埸,同阿仔玩到最後,路過英語cafe,見到人頭湧湧,就去湊下熱鬧,見到先前做侍應的小朋友 ...
小男孩們都是純真的孩子,唔好咁樣唸佢地啦!

crazymum 發表於 13-5-7 14:37
不是要說yw開放日有幾好或者幾唔好, 而是有比較就一定有第一, 第二, 第三以至第尾, 個人只覺得yw唔係第一o ...

只是路過, 無意冒犯!
我八掛睇返你同seamama d 回應, 感覺一有YW o既 post, 你地都會熱烈回應, 但都比較負面。我覺得如果我對那所學校無興趣或有唔好o既感覺, 我唔會浪費時間去問或回應, 更唔會去報名, 但你地又報名喎! 真奇怪!! (只是個人感覺, 不喜勿罵!)
前年我同大家一樣為小孩考小一作準備, 有時間我會上EK睇資料, 睇睇其他家長d回應, 後來有d 家長 o既回應令我覺得好奇怪, 我一直唔明直至有一日我係公司食lunch一邊睇EK比個同事睇到, 佢叫我唔好咁天真, 唔好信哂d評語, 因為香港咩人都有, 有人為求目的,會做d奇怪事。佢叫我自己去問吓用家, 結果有一日我真係去左學校, 睇下d學生放學, 又遇到d家長去接放學, 我又好唔怕醜去問d學生, 聽返來d料真係好唔同, 分別十分大!!!
我個人愚見, 如真的想為子女好,想了解多d你地有興趣o既學校, 真係要用多d時間去了解, 唔好只係信有人話邊個邊個同事話, 邊個邊個再邊個邊個朋友講o既資料!!!
其實英華與我無關, 我個係女, 如果係仔都可能想佢入到 :)

seamama  請問哪裡看出負面呢?  發表於 13-5-8 14:28
smartcar  中肯  發表於 13-5-8 13:47

回復 mttmtt 的帖子

呢句先係精萃:

因為香港咩人都有, 有人為求目的,會做d奇怪事。

引用:我眼見的小朋友都是很熱心及有禮貌。open+d

原帖由 wendysuperbaby 於 13-05-08 發表
我眼見的小朋友都是很熱心及有禮貌。open day 一連幾日辛苦哂各位家長義工及小朋友!
香港地依家風氣好奇怪 ...

引用:Quote:crazymum+發表於+13-5-7+14:37+不是

原帖由 mttmtt 於 13-05-08 發表
只是路過, 無意冒犯!
我八掛睇返你同seamama d 回應, 感覺一有YW o既 post, 你地都會熱烈回應, 但都比較負 ...

請問哪裡看出負面呢?除了yw以外,我没有回應其他post嗎?

引用:Quote:原帖由+mttmtt+於+13-05-08+發表只是

原帖由 seamama 於 13-05-08 發表
請問哪裡看出負面呢?除了yw以外,我没有回應其他post嗎?

...

請看之前回應,對於用家回應我也覺得很好!我是對yw很有興趣,才會報及了解多一點,去完open day, 有問題可以在這裡問嗎?

不要太緊張網上的回應。在這裡獃了一段日子,我也學乖了,但求心安理得便算。

引用:不要太緊張網上的回應。在這裡獃了一段日子

原帖由 nkpa 於 13-05-08 發表
不要太緊張網上的回應。在這裡獃了一段日子,我也學乖了,但求心安理得便算。
  ...
Thx! As said, im concerned with the moral standard of kids, at least i know some 用家comments from this post. That comfort me a lot!

引用:Quote:原帖由+nkpa+於+13-05-07+發表The+te

原帖由 ASamSam 於 13-05-07 發表
同意,YW啲活動真是停不了。今天收到夜間活動的通告,若果老師不是喜歡教學或同啲仔玩的話,相信會好辛苦。 ...
請問夜間活動會做些什麼的?由幾點至幾點?真心想了解。

‹ 上一主題|下一主題