用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW 開放日
樓主: seamama
go

YW 開放日   [複製鏈接]

引用:Quote:愚人+發表於+13-5-7+10:49+你好,+我

原帖由 seamama 於 13-05-07 發表
請不要介意, 由於只有數小時時間去認識YW, 為不想誤會, 所以出POST問下, 知道一下用家的睇法, 我選學校比較 ...
多謝你個post,大家的討論都是一種學習過程。

黎緊九月正式成為"用家",放棄其他好學校就是對英華有百分百信心!

maxtimma  agree  發表於 13-5-8 17:28

h2013 發表於 13-5-7 11:24
唔滿意的人只有小數,大部份都對英華讚口不絕,yw家長亦不用介意。每一件事一定有好有唔好,但我只覺得好的 ...

不是要說yw開放日有幾好或者幾唔好, 而是有比較就一定有第一, 第二, 第三以至第尾, 個人只覺得yw唔係第一o個間.
作為父母為子女選校, 不是人家說受歡迎o既學校就爭住報, 無o甘受歡迎o既學校就睇都唔睇, 而是要看得到歡迎o既學校有幾好, 當中是否仍有咩不足之處? 無o甘歡迎o既o既學校是否真的一無是處, 當中是否仍有適合小朋友的地方呢? 世事沒有絕對的.

回復 seamama 的帖子

不要依賴學校去教品德,一班三十幾人,老師管不到那麼多。除了少數個別老師外,我相信香港所有老師都會注重培養小孩子品德。個人感覺,品德大多是和家庭掛鉤的。
注重品德紀律的學校一般比較嚴,懲罰孩子亦不會手軟,對某類家長來說可能不夠愛心,包容不夠。
當年為孩子選學校時,會爭取機會直接問用家(學生),  對學校的理解比參觀學校大的多。

akys 發表於 13-5-7 16:18

不要依賴學校去教品德,一班三十幾人,老師管不到那麼多。除了少數個別老師外,我相 ...
我感覺係英華仔ok, 反而老師十分一般, 只有宗教室的老師及學生都十分熱情

akys 發表於 13-5-7 16:18

不要依賴學校去教品德,一班三十幾人,老師管不到那麼多。除了少數個別老師外,我相 ...
認同, 品德絕對係家教行先, 港童都係父母做成, 從來品德唔好既小朋友, 都只會被人鬧無家教, 無人會鬧無學校教架嘛.....

整體第一次攪open day, 我唔覺得有幾差, 當然同有攪開open day既學校比較, 或有高低, 但幫小朋友選校都唔係以open day攪得好唔好作準, 都係睇教學形式等, 是否家長所想要既, 更要睇小朋友能力, 我自問小朋友無咁叻, YW好好但都唔會報名了.

回復 crazymum 的帖子

學生OK=成果OK,可以收貨啦,否則真係唔知點選。要有心理準備,神級,名校並不代表師資好,可能嘔血更多。我覺得師資好的(中學)只有林護,以前一中,恆商等摘A學校。

引用:+本帖最後由+crazymum+於+13-5-7+14:38+編

原帖由 crazymum 於 13-05-07 發表
呢個post就係說yw open day 好or唔好,由頭到尾係你自己比較!人地唔care 你將yw既open day表現放第幾位lor !

神校也有不足之處,何況英華不是神校。你 講得好啱,“作為父母為子女選校, 不是人家說受歡迎既學校就爭住報“ 我亦贊成報二,三線的學校, 因為分分鐘連二,三線學校的offer亦末必會有。 你話齋“世事沒有絕對的“
祝   你好運!

koala_choco   講中曬.  發表於 13-5-7 23:56

回復 Octopusma 的帖子

沒有冒犯意思,不過我同意因為這類學校可以收到大量優質學生, 水平差一點的會很難過。學校是會隨著學生平均水平選擇教材及考試程度,當太多人取得99,100分時,下次考試會提高程度, 本來追不上的更加追不上,唯有加緊補習,苦了孩子。
當年CKY開放日,校長話每年都要調整英文課程,因為所選Readers D學生都已經看過。

akys 發表於 13-5-7 17:00

沒有冒犯意思,不過我同意因為這類學校可以收到大量優質學生, 水平差一點的會很難 ...
交流下者, 無問題~~

名校當然有其好處同吸引力, 我既小朋友不算特別叻, 自己更加無時間能力去栽培佢, 兩者要配合/並存, 所以參考開眼界就無妨, 報名就唔會了....

再講, 我住香港區, 真係報直資都唔會過海呢....

其實香港島去英華仲方便過係九龍區去

引用:Quote:愚人+發表於+13-5-7+10:49+你好,+我

請不要介意, 由於只有數小時時間去認識YW, 為不想誤會, 所以出POST問下, 知道一下用家的睇法, 我選學校比較 ...
你是指關心學生品德(即校風) 嗎? 因為學校品德由學生形成,而老師是很難影響學生品德的,尤其是小學生。小學生品德主要由家庭培育,受父母影響多於受老師影響,即所謂身教。而老師,是影響學生對學校有沒有歸屬感、或喜不喜歡返學等。例如老師成日黑口黑面、沒有愛心、賞罰不公平、玩針對等,是會令小朋友抗拒返學,不喜讀書等等,但理應不會變了沒有品德的小孩(例如不讓座、隨地拋垃圾、講粗口等等).

引用:Quote:原帖由+seamama+於+13-05-07+發表請

原帖由 hadwinboy 於 13-05-07 發表
你是指關心學生品德(即校風) 嗎? 因為學校品德由學生形成,而老師是很難影響學生品德的,尤其是小學生。小 ...
我也說過品德的培養是父母的責任,至於老師的影響,我不想/不會和你爭論,各有各見解!

引用:回復+seamama+的帖子 不要依賴學校去教品

原帖由 akys 於 13-05-07 發表

請問從那句看出我依賴?

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+13-05-07+發表

我也說過品德的培養是父母的責任,至於老師的影響,我不想/不會和你爭論,各有各見解!

...
沒有爭論的意思,只是大家交流一下湊仔教育心得。唔岩聽你大可當睇唔到,我一向在 EK 也是如此... 哈哈...

The teachers are generally wholehearted and patient. of course not at all time. The school values moral standard even higher than academic standard.

Octopusma 發表於 13-5-7 16:35
認同, 品德絕對係家教行先, 港童都係父母做成, 從來品德唔好既小朋友, 都只會被人鬧無家教, 無人會鬧無學校 ...
沒有報名點解去到Open Day?

引用:Quote:原帖由+seamama+於+13-05-06+發表請

原帖由 ASamSam 於 13-05-06 發表
我是家長義工,這兩天的開放日招待了數以千計的家長及小朋友,我見到很多老師、家長義工或學生真是忙了很多 ...
欣賞你的態度

引用:The+teachers+are+generally+wholehearted+

原帖由 nkpa 於 13-05-07 發表
The teachers are generally wholehearted and patient. of course not at all time. The school values mo ...

引用:The+teachers+are+generally+wholehearted+

原帖由 nkpa 於 13-05-07 發表
The teachers are generally wholehearted and patient. of course not at all time. The school values mo ...
同意,YW啲活動真是停不了。今天收到夜間活動的通告,若果老師不是喜歡教學或同啲仔玩的話,相信會好辛苦。

thomasha  五月初開放日,五月中夜間活動,六月初考試,之後有水運會和音樂會。不要說學生忙,老師們更忙!  發表於 13-5-8 20:59
fanwong29  YW活動真是一個接住一個  發表於 13-5-8 09:44
‹ 上一主題|下一主題