用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW 開放日
樓主: seamama
go

YW 開放日   [複製鏈接]

男校的學生無甘斯文有礼唔出奇!

我不是逗留了很耐,一去到就入禮堂,已經見到有“咀臉“的老師,心想:有家長在場都咁,無家長會係咩境況…

不過,可能係個別老師,其他樓層既老師同學生都很友善。

引用:學校是著重品德的培養的,今年十兄弟的主題

原帖由 ASamSam 於 13-05-06 發表
學校是著重品德的培養的,今年十兄弟的主題活動便是一個例子。我個囝很喜歡上堂,課程是有特別編排的,我亦 ...
Thx for ur comments. I am very concerned about the ethical and moral education provided by school. I understand it is my responsibily to teach but peers influence is also important.

引用:我不是逗留了很耐,一去到就入禮堂,已經見

原帖由 ms1125 於 13-05-06 發表
我不是逗留了很耐,一去到就入禮堂,已經見到有“咀臉“的老師,心想:有家長在場都咁,無家長會係咩境況… ...
Exactly same feeling!

引用:男校的學生無甘斯文有礼唔出奇!

原帖由 GAT 於 13-05-06 發表
男校的學生無甘斯文有礼唔出奇!
Im not looking for 文質彬彬student, instead Im concerned if the kids know how to 尊重別人。when we emphasis 身教,the attitude of the teachers can influence the kids too

我不是逗留了很耐,一去到就入禮堂,已經見到有“咀臉“的老師,心想:有家長在場都咁,無家長會係咩境況… ...
佢係邊個黎呢

回覆:ASamSam 的帖子

時間不夠,由樓上開始睇到地下。去唔到童軍,English cafe 和操場玩有點失望。但感覺良好,有感覺得好多安排好啱男孩子,例如iLab, 心算王。希望我的兒子9月開始都enjoy YW school life 。

ccchan

引用:Quote:h2013+發表於+13-5-6+14:29+koala_ch

原帖由 crazymum 於 13-05-06 發表
我個仔去完DBS open day話唔鍾意喎!!SPCC我又覺得唔係幾適合!!真頭痛!!
...
好明顯佢係抗拒"齋校"

crazymum 發表於 13-5-6 15:30
我個仔去完DBS open day話唔鍾意喎!!SPCC我又覺得唔係幾適合!!真頭痛!!
...
咁睇黎要報哈羅公學先得了

ms1125 發表於 13-5-6 19:06

YW老師你都話有“咀臉“?!睇怕你其實都未見識過真正的“咀臉“!真架,雖然十隻手指都有長短,未必每一個老師都一百分,但我認為YW的老師團隊質素已經相當高!如果要挑剔,我認為部份比較年輕的老師,食唔住班活躍既仔囉,但論教學態度/對學生的包容性/對人的尊重等,其實已經相當好!

如果你話書記有“咀臉“,我就認同

引用:Quote:ms1125+發表於+13-5-6+19:06+我不是

原帖由 gracechung 於 13-05-07 發表
YW老師你都話有“咀臉“?!睇怕你其實都未見識過真正的“咀臉“!真架,雖然十隻手指都有長短,未必每一 ...
請問當日書記咩崗位?

seamama 發表於 13-5-7 01:16
請問當日書記咩崗位?

不是當日,我意思是平日的態度。

"咀臉"又唔覺,只是你有你睇,三個老師圍埋自己傾偈啫,由入房到離開都冇介紹過一句!

你好, 我是其中一日的家長義工.
如果當日開放日, 學校有咩招呼唔到, 請多多包涵
我們小學同學開放日2日差不多總動員出動, 一個小朋友可能有多個表演, 無表演的也要做服務生. 無特別挑選過出來的, 因為實在也多項目, 需要大量家長義工. 我們也一呼百應出來幫手. 英華家長團隊是很團結的.
平心而論, 英華老師是很有HEART 的. 如果學生家長有什麼問題, 老師一定很樂意回覆. 我也未曾受過老師的咀臉. 有次小兒有學校嘔吐, 也很細心給他校服更換, 當我到學校接回兒子時, 校長及校務處的職員更叫我兒子休息多點, 過2日至好返至返學啦, 此事令我印象深刻.
其實開放日, 我們師生職員家長盡了全力, 有些表演的同學, 幾小時都沒有水飲, 但都沒有怨言. 服務生當席幾小時也希望多些賓客參觀. 他們每一個也ENJOY 開放日的活動. 老師職員綵排及準備也OT 了好幾天. 所以, 如果有任何不周之處, 請大家見諒. 希望下次的開放日可以攪得更好.

引用:你好,+我是其中一日的家長義工.如果當日開

原帖由 愚人 於 13-05-07 發表
我們小學同學開放日2日差不 ...
唔滿意的人只有小數,大部份都對英華讚口不絕,yw家長亦不用介意。每一件事一定有好有唔好,但我只覺得好的事已勝過負面的事很多,這樣就已足夠!

branma  絶對認同、如果有人要鶏蛋裏挑骨頭、都無符架  發表於 13-5-7 11:30

回復 愚人 的帖子

For the students who are required to perform, they need to do the same performance again and again in different time slots.  I can imagine this require a lot of focus and can be quite tiring.  

愚人 發表於 13-5-7 10:49
我們小學同學開放日2日差不 ...
請不要介意, 由於只有數小時時間去認識YW, 為不想誤會, 所以出POST問下, 知道一下用家的睇法, 我選學校比較關心學校的品德。
‹ 上一主題|下一主題