用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW 開放日
樓主: seamama
go

YW 開放日   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+AnMViE+於+13-05-06+發表應是

原帖由 crazymum 於 13-05-06 發表
乜第一次咩?
他們不是每年有,今年是小學復校十週年才有。另外,幫手的學生和家長們沒有什麼時間來排練,故此請大家諒解!

引用:請問有去開放日嘅家長去完開放日後,有冇覺

原帖由 seamama 於 13-05-06 發表
請問有去開放日嘅家長去完開放日後,有冇覺得學生同老師嘅禮貌都係一般般?定係我太sensitive?

...
我一入去到出來同爸爸也讚不絕口!爸爸也男校出身!佢本身不希望两兄弟讀番校校!但見完英華佢真好希望個仔入到(發夢)!
我地覺的啲小學同學真好積極去帶及教參觀小朋友!對小孩好照顧但其實他們可能只大两三年!
禮物唔錯呀!我地入左新加坡餐廳食tea!小孩好積極去招待!英文水準唔錯!表演更大讚!位位小英華仔都好落力去做好自己份工!真好欣賞他們!老師家長義工人數也很多!禮物很好!整間學校咁大攪左咁多活動!已算很有程序很好!大仔唔成功到細仔也要去試!希望有一兒入到去讀

引用:I+visited+on+Sat,+The+kid+in+the+cafe,+h

原帖由 mummyWai 於 13-05-06 發表
I visited on Sat, The kid in the cafe, he provided the service to us is just P1 and I asked him when ...
是!佢地仍好細!工作已好努力去完成自己部份!真好值得大家去讚去鼓勵!試問我們小孩過一两年也未必能做到這樣恒心!

for my case, kids are helpful and caring.  they tried their best to take care of my son and encouraged him to join the game.  my son said he liked the school.

Yes.我兒子去完的COMMENT係"啲哥哥好好人呀!"^^

回覆:YW 開放日

我那天遲到了入場,由我親戚帶我個仔入去玩先。他說小朋友熱情招呼(在歺廳內),擁躍推介自己的食品,顯路真性情,最後他們還與扮侍應的小朋友合照! 可以理解如果大家期望杉杉有禮要似小紳士那樣,YW 生就不是了。
我自己就趕及上了四樓,逗留在每個班房時間不是太長,但沒有見小朋友不禮貌,老師也是有笑容的。整體感覺很好,我個仔最後當然是唔肯走,因為他太喜歡玩挑戰題了

The kids and the school were really putting a lot of effort in this event.  I heard from a parent that her boy was one of the music performer whom particiapted in the event for whole day.   Very appreciated the kids were so tough!

學校並沒有只挑選乖或叻的同學在open day幫手,反而只要同學願意他們都可以在不同崗位工作,所以大家見到的就是各式各樣的英華仔:有活潑有文靜,大家也可趁機見到英華真實的一面。

回覆:YW 開放日

其實家長義工和班英華同學,學校真的沒有特別跟他們真正的說點跟來賓溝通,相信都係靠平日教導和小朋友的本性,所以看到的不是真的經過嚴格排練的學生。雖然辛苦,但最欣賞學校是她能盡量找機會給同學們機會去接觸不同的崗位,讓小孩可從中感受到當中的經驗和增強自信

回覆:seamama 的帖子

學校是著重品德的培養的,今年十兄弟的主題活動便是一個例子。我個囝很喜歡上堂,課程是有特別編排的,我亦覺得他有明顯進步,見到啲老師都好好,不過我覺得YW啲老師是很多嘢做。

YW沒有「filter」同學去表演或幫手,我個囝唔係好乖巧,學校都俾佢幫手,所以我十分多謝校長和老師們對於男孩子的包容和給予機會,我個囝亦服務得很開心。此外,我個囝入學時,我覺得有個別教職員有點rough,不過現在識咗就知道她好好人,有時人與人之間要時間才能認識的。

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-05-06+發表不

原帖由 koala_choco 於 13-05-06 發表
睇了咁耐post , 都係神校合你多一點。
koala_choco: 你講得好啱,只有神校 先岩crazymum個仔,我衷心祝福crazy mum 的兒子入神校。其實係呢個平台,絕對可给負評,不過crazymum的comments 經常是負評,又不中肯,自己唔係yw家長又不停說不是,你唔like yw就唔好報,有好多新丁家長唔知咩事比你誤導!

fire331221  反而我好想知道crazymum的兒子最後入咗邊間學校。
但佢又會唔會將"真相"話俾我地知,等我地羨慕一下呢?  發表於 13-5-7 00:09

我都有去開放日, 只覺我個仔有機會入到英華對他是最好(發夢中........), 因為我囝也是很跳脫嗰類, 又愛爭勝喎!
以咁多人ge開放日嚟講, 真係安排得好好, 我亦好開心見到英華仔的真性情, 喺二樓d cafe, 係咁叫我入去食, 最終我冇食到, 佢地失望但並非冇禮貌個樣, 其實好得意, 哈哈!

回覆:yankaka 的帖子

我入咗一間房放滿yw 學生創作的故事書,d學生好踴躍自我介紹及他自己的故事書,我連續聽了兩位3年级同學介紹的故事,介紹得很詳细,畫功亦不錯,其中一個故事內容是關於一位已故的同學(顯俊同學),同學設計一位機械人幫助顯俊同學學習,因為他有病,經常缺課。不能想像3年級的同學已經咁成熟,關心别人,真係好欣賞那位同學及yw。咁大型活動的open day一定有不是的地方,但overall yw學生是真的不錯,與其比較學校 open day好與否,不如用心了解學校是否適合自己的小朋友。

fanwong29    發表於 13-5-6 21:53
koala_choco    發表於 13-5-6 20:46
branma    發表於 13-5-6 15:02

老公去完開放日,好中意呢間

最深印象係叫我老公買書個小二四眼肥仔,把囗好得,氹到我老公唔捨得唔幫佢買

阿仔個日冇瞓晏覺,唔肯玩,D哥哥好有耐性氹佢

h2013 發表於 13-5-6 14:29
koala_choco: 你講得好啱,只有神校 先岩crazymum個仔,我衷心祝福crazy mum 的兒子入神校。其實係呢個平台 ...
我個仔去完DBS open day話唔鍾意喎!!SPCC我又覺得唔係幾適合!!真頭痛!!

bowlinghead 發表於 13-5-6 13:15
學校並沒有只挑選乖或叻的同學在open day幫手,反而只要同學願意他們都可以在不同崗位工作,所以大家見到的 ...

去過幾個開放日, 有啲學生真的異常乖, 傾談之下, 他們說是老師挑選的, 不乖的同學想參加都沒有機會呢!
所以很欣賞YW給機會每個想參與的小朋友!
其實一間學校又點會個個都精叻乖巧? 每個小朋友都不同個性的!
當日見到好多YW仔都好熱情及有禮, 有些比較生鬼活潑、 有些比較淡定斯文, 很真實!
見到咁多活動, 真係好鄧阿仔開心, 有幸加入呢個大家庭!!

fanwong29    發表於 13-5-6 21:58
Fokwk    發表於 13-5-6 18:36

我地昨天上午去, 感覺都幾好, 特別係餐廳個層, D學招呼都幾好, 英文講得都好好, 比我地印象較深刻, 臨走時仲見到好多人排隊搵林校長簽名.

open day is very useful, but i forgot to interview the students which i usually do. eg. ask them the actual study environment from students angle.
‹ 上一主題|下一主題