用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 咁既成績真係band 3成績?
go

咁既成績真係band 3成績?   [複製鏈接]

仔仔第一次BCCB
第二次BBBB
第三次ACCA

學校叫我選band 3比較好既中學!
如果選band 2入唔到, 到時唔知派咩中學仲衰!

唉! 真係好後悔放棄間直資!

3    0    0    0

回覆:燁燁媽 的帖子

言下之意,老師係話小朋友屬band2尾,揀band3就穩入,揀band2如果抽唔到可能去唔到好band3. 其實都要睇你係邊區.

如果只是一般的小學,都幾大機會屬band 3了。如果選band 2,視乎你揀了幾多間。如果只是揀了一間並放第一位的話,你第二位的選擇就要選一間band 3次受歡迎的較好。否則,第一位派不到的話,第二位又早早派晒,就會唔知派到邊。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 燁燁媽 的帖子

都幾似我兒當年……勿放棄!考好畢業試,到時萬一派得不理想,點都再試叩門!

我會選一間band2 b,點都搏一間,然後當他是band3 學生揀,揀校風好的

回覆:咁既成績真係band 3成績?

好唔開心!
同樣成績都比第一次呈分考得好!
但名次比第一次跌左40名外!
學校就因為呢40名, 跌左變band3

終於知道派位制度既可怕!

全級40名,不算太差吧,一級有多少人?

全級15X

係比第一次呈分名次跌左40名!
差不多分數, 可以講比第一次更好!

學校老師更為了比賽, 連安排好了的補課都取消!
更有利用上課其間出外比賽!
我真後悔當初一次又一次取消補課時, 就應該出聲!
既然講得出有心為學生, 為何一次又一次取消?
學校比賽比學生呈分更重要!
當中只補了一堂

燁燁媽 發表於 13-5-6 09:50
全級15X

係比第一次呈分名次跌左40名!

因為,其他同學成績更好,呈分試大家都搏晒老命,差0.5分都已經相隔好多名次喇...

兔仔得媽  啱  發表於 13-5-27 11:18
blueberry123  agreed.  發表於 13-5-6 12:58

引用:Quote:燁燁媽+發表於+13-5-6+09:50+全級15X

原帖由 clarawuwu 於 13-05-06 發表
因為,其他同學成績更好,呈分試大家都搏晒老命,差0.5分都已經相隔好多名次喇... ...
真可悲,只差0.5分就已是差嗰堆

26102007 發表於 13-5-6 10:12
真可悲,只差0.5分就已是差嗰堆

我小朋友學校只係差0.03分已經拋後幾個名次....只輸係視藝,音樂一分,已經影響名次,所以,4科主科之外,視藝,音樂都要呈分,能左右到排名次,不容輕視....

燁燁媽 發表於 13-5-6 09:57
學校老師更為了比賽, 連安排好了的補課都取消!
更有利用上課其間出外比賽!
我真後悔當初一次又一次取消 ...

咁你小朋友有冇校際比賽獎項護身,真係有咩事,都多樣籌碼叩門,宜家唯有自己打算,做定準備功夫,努力!

有時確實覺得好激氣,明明主科成績有進步,卻是因為欠帶齊視藝用具降grade, 音樂又話吹笛唔好,又降!太多因素影響banding, 唯有盡力做好自己能力範圍的事。

回復 燁燁媽 的帖子

身為父母的我們要比孩子更堅強,你孩子實際已經是在不斷進步中,派位這個機制就是這樣,很多學校最注重是首兩次的呈分試成績,以便可以在自行時爭取機會先進入心儀中學的機會,第三次呈分試考得更好,就算你是屬於第一組別,其實都要冒著風險,就是隨機編號的前後,這就是整個派位機制最令人抓不住,看不透的地方,因為沒有譜,不能算出來。

現在開始和仔仔一起努力,只要考好畢業試,再去扣更好的中學一定沒有問題,學校都是想收一些具潛力力爭上游的學生,只要有實力,一定可以入郅適合自己的中學,不要灰心,這也是你和仔仔一起經歷寶貴的一課,就是要如何面對困境,找到出路。中學只是學習生涯的另一個起點,不是終點,我們都是朝著要進入大學的路而走,既然要在香港讀書,就要跟從這個學習的遊戲規則,最重要是保持一顆永不言敗的爭鬥心!加油!

引用:Quote:燁燁媽+發表於+13-5-6+09:57+學校老

原帖由 clarawuwu 於 13-05-06 發表
咁你小朋友有冇校際比賽獎項護身,真係有咩事,都多樣籌碼叩門,宜家唯有自己打算,做定準備功夫,努力! ...
無! 只是參加他喜歡的活動!
是的, 還有最後一個試!
我都忘記了是幾月考?

真係可以講我本以為考呢個分數, 在學校考第7,8x名, 對一個專注力不足小朋友來說, 做父母的已經很滿足!

努力啊, 呢個制度唔接受佢啫, 父母唔好氣餒啊。既然你都覺得佢已付出努力, 你重要鼓勵佢唔好放棄, 再接再勵。細路仔到中學轉變好大, 佢就算讀band 3學校, 有父母支持佢, 佢都可以在考大學時發揮自己架。 加油!

我仔頭两次呈分3A1B. 第三次4A.平勻分也是A. 模擬名次只排到70/134。  只屬band2. 無辦法,音樂視藝拉低晒,鬼叫阿仔無藝術細胞咩!

現只好等派彩!!

sai1031    發表於 13-5-7 16:52

PINKAVA 發表於 13-5-6 22:52
我仔頭两次呈分3A1B. 第三次4A.平勻分也是A. 模擬名次只排到70/134。  只屬band2. 無辦法,音樂視藝拉低晒 ...
莫嚇我,咁好的呈分成績都排到band2,會不會是學校在教育局的名次問題,影響到學校學生的成績在教育局的排名。

mds  其實A/ B  在不同學校,各有不同。試問 在band one 小學攞A,是談何容易。就算普通小學。90同99都好大分別啦!  發表於 13-5-12 17:37
‹ 上一主題|下一主題