用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港靈糧堂的好處~
go

香港靈糧堂的好處~ [複製鏈接]

如題,請賜教~

2    0    0    0

我女兒在靈糧堂畢業現在小一, 兒子現在K2,
以我觀察, 靈糧堂的小朋友一般都是比較活潑, 不怕陌生人, 好奇心重愛發問, 怏樂和喜愛學習.
曾校長是一個對教育很有熱誠的人, 願意不斷學習新事物, 亦願意投放資源去裝備老師, 課程十分互動, 能將教學理念實踐在學校生活上.
老師十分有愛心, 亦會明白每一個小朋友的強項加以培養和協助改善弱點,
家學合作很強, 因為唯有家長和學校一同努力, 小朋友才有最好的發展.
的確, 學術上會比一些名校會淺, 但其實我個人覺得學校的進度較適合小朋友的發展階段, 做起上來會更幫助建立自信;
希望可以對你有用.

我曾經都有數位學生在那裡讀的, 小朋友有特殊需要, 學校很包容, 老師晚上會進修有關SPECIAL的COURSE, 當小朋友發睥氣會識得處理及教家長在家中處理的技巧. 小朋友返學很開心.
每年見家長派的學習歷程檔案很用心去做, 只要你看過也會認同的.

回覆:香港靈糧堂的好處~

多數基督教學校嘅老師都係基督徒,都好有愛心同耐性。

Lingfung813  yes  發表於 13-5-6 03:45

我分享我友人的經驗:

好處:
比較活動教學
功課壓力非常小
小朋友亦很開心

壞處:
課程不夠深, 考小一面試較蝕底
如升上傳統而又較谷的小一, 小朋友可能適應有問題

我朋友的小朋友升上一所傳統有名的小學後 (現在己經小三), 每天不願上學 (因為功課多), 而且成績年年在班的下游, 最近學校更開始"勸退"

想問香港靈糧堂有沒有戶外操場 有多大?

以上家長所述的十分同意。
此外,曾校長是中大音樂系畢業,所以校內對培養孩子音樂亦較強。認識2位朋友個仔,他們是靈糧校友樂團,自小校方都鼓勵學習樂器。

想問問藍田靈糧堂同Diamond Hill 靈糧堂有咩分別...

uiuicheck 發表於 13-5-7 14:48
想問問藍田靈糧堂同Diamond Hill 靈糧堂有咩分別...

學費有分別

uiuicheck 發表於 13-5-7 14:48

雖教學方式同課程一樣,但相信師資和校舍都是正校最勁?不然為何香港同鑽石山LLC轉咗無學券,應是資源更豐富一D

講到好處,LLC最吸引我的有三

第一便是小朋友唔洗一味接受知識,抄抄寫寫,應付各種考試,而是在這裡可以變被動為主動探究,學校主張帶著一個問題走入課室,帶著多個問題走出課室。

第二便是學校極富創新,校舍佈置經常根據教學主題來更換,比如我繳留位費果日,鑽石山分校應該是在教昆蟲,竟然在校門口搭建了一個昆蟲洞,鼓勵小朋友入去探究。

第三我通過看了教育局公佈的學校資料,發現老師流失率極低,屬於全天受聘制,薪酬也高,這就保證這班老師經驗豐富,教學專心吧。

利申,我個女是鑽石山分校call waiting入的

仲有一樣好處,就係家長可以上堂前入學校、入課室及參加早、午會(唔係好多學校會俾家長入去,多是門口說再見),有信心嘅學校先會咁做。

佢地返學前有半小時自由時間,可以去其它課室和操場玩學具及跟其他同學交流,好多小朋友會在這半小時周圍去閱讀圖書俾老師及其他家長聽,是學校推動閱讀計劃的一個非常好的環節,可增加小朋友自信心。

為何香港區要支付學費,其他分校還有學卷?

鑽石山的也沒有學劵。

咁請問九龍靈糧堂呢? 評價如何? 收到 CALL WAITING PM OFFER, 本身有九龍城浸信會AM OFFER, 煩惱中

阿仔今年九月讀K1,聽到這麽多好的評價好開心!我們去面試時我已經覺得學校個個都好友善,且安排妥當。

HarmanMama 發表於 13-5-15 12:48
阿仔今年九月讀K1,聽到這麽多好的評價好開心!我們去面試時我已經覺得學校個個都好友善,且安排妥當。 ...

我honey都係九月k1,不過係鑽石山分校,雖然無學卷貴左少少。但佢地真係好用心,連校車叔叔都係直接受聘於學校。

ashleycce 發表於 13-5-15 13:04
我honey都係九月k1,不過係鑽石山分校,雖然無學卷貴左少少。但佢地真係好用心,連校車叔叔都係直接受聘於學 ...
我女女都係鑽石山 new K1 AM。Nice to meet you

我個仔都係DHLL畢業架,靈糧既老師非常好,每個都用心教導同愛護小朋友。而且靈糧係主張全人發展,小朋友有機會透過唔同既活動教學方法去學習,每個小朋友都活潑開朗,仲可以建立到自信,係一間非常好既學校。
我個仔喺靈糧既三年過得非常愉快,上到小學完全跟到,學業完全無問題,同班都有同學係DHLL同其他LL升上來,大家都讀得好好喎。同埋因為靈糧會訓練小朋友主動學習,對我個仔好有幫助。
我好似好hard sell 咁添!不過係真架,讀過你地就明。

luckyveronique  glad to hear that  發表於 13-5-15 18:10

咁kowloon city 靈糧同呢3 間又係米唔同的...
kowloon city 靈糧有學卷ma..
‹ 上一主題|下一主題