用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天主教崇德英文書院交流區
樓主: tiantiangood
go

天主教崇德英文書院交流區   [複製鏈接]

唔該哂各位! 因為我目前尚未搬入元朗, 呀仔現讀小五, 所以參考定先。同埋我好擔心萬一誇網入黎, d學校唔認識我間小學, 排名唔太前會以為我地考得好差, 會蝕底。(因為我地頭100名都係band 1生麻)
而家都仲係十五十六中.....油尖旺與元朗網之煩惱呢...
同埋係咪留比天天都留左30個位?

silvia_ng 發表於 13-9-12 09:30
唔該哂各位! 因為我目前尚未搬入元朗, 呀仔現讀小五, 所以參考定先。同埋我好擔心萬一誇網入黎, d學校唔認 ...
根據去年的學校資訊日,留給天天小學的位不超過二十人,你見到有成三十人以上的天天學生入了STC是因為這些部份是由一般派位程序入STC,並非全是預留的學位。

silvia_ng  thanks for your advice  發表於 13-9-13 09:06

別客氣

引用:Quote:silvia_ng+發表於+13-9-12+09:30+唔

原帖由 tiantiangood 於 13-09-12 發表
根據去年的學校資訊日,留給天天小學的位不超過二十人,你見到有成三十人以上的天天學生入了STC是因為這些 ...
想再請教,自行收生那part 會較收得多有特異功能的學生嗎?我仔冇呢啲野,只係英文及數學較好,是否冇機會?

回復 silvia_ng 的帖子

崇德以成績為主要考慮,校長也說不會刻意考慮是否有特異功能,故不會招攬一批身懷絕技的人(看校外比賽不是太突出,但公開試成績不俗便知),不過英文好肯定著數,學校十分看重英文成績。

hkangel89  英文DSE成績4以上有成73.4%,真唔錯  發表於 13-10-5 17:11

引用:+本帖最後由+tiantiangood+於+13-10-5+00:1

原帖由 tiantiangood 於 13-10-05 發表

多謝你燃亮我的希望呀!請問貴校有否列出收生評分比例,如面試%,  全港排名% 咁既資料呢?
另外,請問你知否幾時openday 呀?我打過去問,但佢話未知呢。

silvia_ng 發表於 13-10-5 07:42
多謝你燃亮我的希望呀!請問貴校有否列出收生評分比例,如面試%,  全港排名% 咁既資料呢?
另外,請問你知 ...

你可以查看學校網頁,以下的LINK有中一入學資料:
http://www.stc.edu.hk/home/admission/index.shtml
學校近兩年都有資訊日,大約在十二月舉行,校長會介紹學校的理念、成績,入學要求等,亦會有老師帶家長及小朋友參觀校舍,很值得一去。

去年資訊日的POWERPOINT
http://www.stc.edu.hk/2005/file/2012/stc_info_day_1213.pdf

回復 hkangel89 的帖子

這些資料正是校長在舊年資訊日的講稿,去年是十二月一日,上,下午都有,silvia_ng 你可以留意校網,十一月再打去問下。D文員幾好人,放心問。

引用:Quote:silvia_ng+發表於+13-10-5+07:42+多

原帖由 tiantiangood 於 13-10-05 發表
http://www.stc.edu.hk/home/admission/index.shtml
學 ...
尚未有我想知的資料呢!我睇過兩三次都冇update, 可能學校準備緊吧!thanks anyway

引用:+本帖最後由+tiantiangood+於+13-10-6+09:3

原帖由 tiantiangood 於 13-10-06 發表

回復 hkangel89 的帖子
唔該哂,我都有同感呀!我分別打過去呢間同另一間元朗band 1 學校,佢地人性化好多!今年無論如何我都會抽空一去簡介會的。
另外想請教,此校收portfolio 及推薦信嗎?

tiantiangood 發表於 13-10-5 16:16
學 ...
剛剛睇, 終於有了, thanks!

請問你們的小朋上到中學小測/考試成績是否跟小學的成績分數一樣甘高.

此校收portfolio 及推薦信嗎?
portfolio 會收,但校長的推薦信則好像不收,除非另一些,例如與教會有關的。

pen2012 發表於 13-10-7 11:27
請問你們的小朋上到中學小測/考試成績是否跟小學的成績分數一樣甘高.
當然不會一樣,全部學生都是B1,甚至B1A學生,總有人考第尾,但別忘記,STC在兩年DSE都有超過一半人入U的DEGREE COURSE,單以數據來看,即考七十幾都入到U。故不用太著意分數反名次,科科八、九十分,在中學很少了。除非D試卷超易。學生一般互相比較名次多過分數。

tiantiangood 發表於 13-10-7 14:01

此校收portfolio 及推薦信嗎?
thanks for your info!

內幕消息:今年的資訊日在十二月七日

引用:內幕消息:今年的資訊日在十二月七日

原帖由 tiantiangood 於 13-10-12 發表
內幕消息:今年的資訊日在十二月七日
thank you, 請問知道係幾點嗎?因為那天我剛好長週要返工,如果下午先開始我可以唔洗煩同事調呢!

以往兩年,上下午各有一場,內容是一樣的。

引用:以往兩年,上下午各有一場,內容是一樣的。

原帖由 tiantiangood 於 13-10-17 發表
以往兩年,上下午各有一場,內容是一樣的。
thank you!  btw, 想問你小朋友以前係咪天天上黎架?我見你個login 名而估下

‹ 上一主題|下一主題