用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 請教方方家長
go

請教方方家長 [複製鏈接]

如果方方同boxhill, 會揀boxhill 嗎? 我發覺好少人comment 方方, 想嚟呢度了解一下方方。
   1    0    0    0

引用:如果方方同boxhill,+會揀boxhill+嗎?+我發

原帖由 pandc 於 13-05-04 發表
如果方方同boxhill, 會揀boxhill 嗎? 我發覺好少人comment 方方, 想嚟呢度了解一下方方。 ...
我諗你問緊方方國際班?

hs_mama 發表於 13-5-4 23:28
我諗你問緊方方國際班?
唔係國際班呀。 我係新手媽媽, 正在好努力爬文, boxhill 同 方方有pn offer, 都唔知點揀好, 兩間都唔近屋企, 想bb 打好底, 唔prefer小學讀國際學校, 但想佢英文好。

引用:Quote:hs_mama+發表於+13-5-4+23:28+我諗你

原帖由 pandc 於 13-05-05 發表
唔係國際班呀。 我係新手媽媽, 正在好努力爬文, boxhill 同 方方有pn offer, 都唔知點揀好, 兩間都唔近屋企 ...
方方雙語班嗎?中文英文都ok架。boxhill應該偏向英文強、中文弱。若你好重視英文,應該報方方國際班(但你預左自己幫小朋友操中文)。

hs_mama 發表於 13-5-5 00:55
方方雙語班嗎?中文英文都ok架。boxhill應該偏向英文強、中文弱。若你好重視英文,應該報方方國際班(但你 ...
我當初報了雙語班。 見ek 有些媽媽嫌方方 (對衡道)殘舊, 老師又唔夠透明度, 所以嚟呢度聽下真正用家講句公道說話。

引用:Quote:hs_mama+發表於+13-5-5+00:55+方方雙

原帖由 pandc 於 13-05-05 發表
我當初報了雙語班。 見ek 有些媽媽嫌方方 (對衡道)殘舊, 老師又唔夠透明度, 所以嚟呢度聽下真正用家講句 ...
我形容方方是一間實而不華的學校,本人不介意殘舊,整潔實用便可,而透明度低的意思可能話方方好少攪親子活動讓家長參與(我小朋友一月才join nursery, 不肯定K1以上會否多些),而且沒有平日上堂活動照片派回,但我又不介意,因我每月也收到每月進度表,而且肯定我仔真係學習到好多野,最緊要我睇得出佢返學好開心。老實說我個係超細B得方方肯比書佢讀,即使身邊或ek都聽到很多不好comment,但沒選擇下都要讀,但讀落又覺得幾好,可能我好怕太多花巧野、賴參加學校活動的媽媽。所以人人要求不同,我說好,但亦會有人說不好。

又5可以話方方無活動攪喎...我玩過中秋大會....近期家居全安活動...都好開心...老師好用心...小學部同學也幫手做司儀....
校刊有晒每班相....他們在校影的生活相...只會在差不多放暑假前派...
最新知道6月到又會有活動...

引用:Quote:原帖由+pandc+於+13-05-05+發表我當

原帖由 day_bo 於 13-05-05 發表
我形容方方是一間實而不華的學校,本人不介意殘舊,整潔實用便可,而透明度低的意思可能話方方好少攪親子活 ...
下?我覺得方方有好多活動喎!上學期已經有中秋晚會、運動會、學校旅行、聖誕party等等。新年小朋友華服日,上星期又有消防嘉年華。睇下你得唔得閒參加咋喎!

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+13-05-05+發表我形

原帖由 hs_mama 於 13-05-06 發表
下?我覺得方方有好多活動喎!上學期已經有中秋晚會、運動會、學校旅行、聖誕party等等。新年小朋友華服日 ...
可能我囝一月下學期先開學,錯過了很多活動。上星期有其他事做無出席添。

引用:又5可以話方方無活動攪喎...我玩過中秋大會

原帖由 bearwhat 於 13-05-06 發表
又5可以話方方無活動攪喎...我玩過中秋大會....近期家居全安活動...都好開心...老師好用心...小學部同學也 ...
Oh...暑假前會有活動相?係就太好了!

回復 day_bo 的帖子

透明度嗎? 對我來說, 間中知道囝囝係學校情況就可以.  
我囝囝的班主任雖不主動打比我, 不過我揾親佢通常都會主動講下我囝囝係學校既近況, 趣事. 都算幾好. 同埋係D活動中(例如運動會, 學校open day, etc.), 老師又會親自再講多D小朋友情況.  我記得係運動會中同老師交談, 可能當中老師觀察了我們父母同囝囝相處. 運動會後有機會傾電話時比左一D意見比我地. 個刻我覺得佢真係好識做, 唔係囝囝面前講, 而係事後同我講電話時先講. 叫我多加留意.
我都慶幸囝囝算係遇到個不錯的老師.

引用:回復+day_bo+的帖子 透明度嗎?+對我來說,+

原帖由 hs_mama 於 13-05-06 發表
回復 day_bo 的帖子

透明度嗎? 對我來說, 間中知道囝囝係學校情況就可以.  
對呀!老師都冇主動打比我,我打比佢,即使missed call,次次都即晚覆,問我囝近況佢都好詳細答我。open day 見到老師老師只在我面前說囝好行為,只在電話說出問題。總之佢令我放心,我同你一樣遇到好老師,希望K1的老師一樣好。

回覆:請教方方家長

請問各位媽媽:
學校內係咪全舖地毯?對衡道是。
你們的小朋友有没有鼻敏感?發作情况会多些嗎?
謝!

引用:請問各位媽媽: 學校內係咪全舖地毯?對衡道

原帖由 sze.ant 於 13-05-22 發表
請問各位媽媽:
學校內係咪全舖地毯?對衡道是。
你們的小朋友有没有鼻敏感?發作情况会多些嗎?
我囝冇鼻敏感,但1月開學pn班,到而家呢5個月平均一個月病一次,我覺得正常,識得有D小朋友讀其他幼稚園返學後病既次數仲多,到K1抵抗力好D就會病少D。所以我覺得鋪地毯問題不大。

day_bo 發表於 13-5-22 11:23
我囝冇鼻敏感,但1月開學pn班,到而家呢5個月平均一個月病一次,我覺得正常,識得有D小朋友讀其他幼稚園返 ...
你小朋友是全日班嗎? 我在考慮是否轉半日班, 以減少生病...

引用:Quote:day_bo+發表於+13-5-22+11:23+我囝冇

原帖由 mamath 於 13-05-22 發表
你小朋友是全日班嗎? 我在考慮是否轉半日班, 以減少生病...
我小朋友是半日班。

‹ 上一主題|下一主題