用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 職業治療邊度較好,較平?
go

職業治療邊度較好,較平? [複製鏈接]

囝囝23個月,今天在邁步評估左系自閉症,想死個心都有,喊左成日要收拾心情揾治療,姑娘話佢感統果方面超大味,要報職業治療,報左1個星期2天,50分鐘$850,但長期下去經濟會支持唔到,想請問大家有冇平D的訓練介紹俾我!

4    0    0    0

回覆:職業治療邊度較好,較平?

你小孩有什麼問題,未必一定要職業治療!

需要咩既職業治療?如果俾唔起私人,排政府都係一個方法。

同埋有無排S/I/E 位?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆:新手好媽咪 的帖子

你仔仔有咩問題?言語少,眼神接觸少,固執行為,邁步有冇幫你轉介排政府S,i,E位?叫你參考佢地啲瞓練是嗎?

回覆:chowqv 的帖子

我囝囝依家23個月,識叫媽媽,爸爸,平時好少出聲,最大問題系成日跳,會好似練體操果d動作,今曰評估左語言能力得1歲,理解能力1.3歲,有興趣既野會定定.例如睇佢鐘意既廣告,歌.天線寶寶就會坐定定,冇呢D野就會好悶成日想拉我去街,行路會大大力踩地,姑娘話佢行為感統味好重,我都唔識,依家只好揾呢方面既資料,睇下點幫阿仔

可試灣仔的健苗軒,較平約$650 / 50 mins.  可帶仔仔到公園玩鞦韆,滑梯之類。參考之前的post.  快排政府位。這裡很多人有同樣的經歷,妳不是孤單一人的。努力!

有冇返N班,邁步有冇寫信比你轉介教你去排政府S=特殊幼稚園,i=兼收幼稚園,E=未返學的學前瞓練,首先仔仔咩弱點就比咩瞓練,佢有冇眼神接觸少,固執行為,有冇鍾意𨍭既野,排物件成直缐,玩車輪,玩開門關門,斜眼望嘢,邁步報告寫咩,唔好驚住,有好多路行的。

眼神唔多,但唔系冇,唔怕陌生地方,去到人多既地方好興奮同陌生地方,會好似發現寶咁嘩嘩聲,超興奮,停唔到落來,佢超大力,由細到大都系,因為成日跳個不停,所以好高,姑娘就話要先做職業治療叫醒佢,再做1對1,再做2-4人組,但你地知收費真係好金,長期戰真系支持唔到,請大家俾D意見我!

仲有仔仔仲細可以教佢同做瞓練,將唔好行為或習慣改善到架,講野要靠你同家人親身教,不論你做咩野行去邊攞咩野都同佢講,可能佢冇比咩反應你,不要嫌煩不停講佢知,遲啲佢自己會自己見到就講出來,我仔仔就係咁2歲半單字得十個咋,這半年我儍婆咁口不停講,每個月都有新單字及後雙詞三詞等等未有正式句子,大家一切努力,一定有進步架。

有排s同E位,佢地話3星期內有姑娘打俾我約見,個心好亂,我想問大家,好似呢D情況,s位要排幾耐到?!

S位真係起碼1至2年架,i可能快啲,協康你都快啲去排咗先啦!邁步你係油麻地定中環?

冇N班肯收,因為佢唔聽指令,佢鐘意既野佢就會留心,唔鐘意既唔理人!

中環果間

去協康排隊係唔係要再做佢地果D評估?邁步叫我做職業治療仲要+1300蚊評估,再去排協康駛唔駛再做?

你可以打電話問下協康話仔仔已做評估及有報告想排瞓練問有咩啱,佢地啲姑娘好細心同慢慢解釋,我係屯門拹康排緊言語及社交小組,你是做自閉証評估?邁步又叫你做咩職業治療前評估又$1300,佢地冇叫你讀密集式課程約$8000一星期返5天?你做一星期2次瞓練都$1700一個月咪$6800不如讀密集,我之前唔識去政府CAC又去過中環邁步,佢地成日push我做自閉証評估$6800,好多人話佢地好商業,咁我做咗3次瞓練冇用,成日話我仔固執要走,其實是一間房兩邊玩具叫佢做一啲平時屋企都有玩具又入波子入樽有小食食,3日都是太悶我都走啦!我之后冇再去!

我之前有CAC報告,我去排言語治療就要再做$500評估先因要知道小朋友遲咗多少及清楚知道佢有咩弱項之後設計定課程比小朋友上堂,我覺得合理,不過排半年呀。

樓主唔洗擔心先。我也試過去step中環,你可同佢講你想一星期一次,學佢點教你回家日日幫他,同佢去公園玩下千秋,滑梯,Tumtum轉,也多些上落樓梯咁。我記得好似密集係唔包st. 也可試問下耀能灣仔。佢地有一班係比兩歲的。耀能那邊是包埋st的。

中環 steps 幼兒導師好好,但 OT 好似最近新請唔知底子點。你仔仔有好多 training 跟住要用錢直至排到政府服務 (約一年),你要留前鬥後唔好㷛哂落 OT 度。你問 steps 可唔可以兩星期一堂教你係自己屋企同阿仔做比較合乎效益多d。同好多地方都有OT,我仔2-3歲時個 OT(不是steps) 幾好,跟住3歲後反而差咗,唯有不停港九揾又試又轉,到而家又揾到個夾阿仔嘅(不過比較岩大d小朋友),你有心水之後可以問下我有無試過唔洗浪費金錢時間。

引用:囝囝23個月,今天在邁步評估左系自閉症,想

原帖由 新手好媽咪 於 13-05-03 發表
囝囝23個月,今天在邁步評估左系自閉症,想死個心都有,喊左成日要收拾心情揾治療,姑娘話佢感統果方面超大味, ...
你唔洗咁擔心,我幾個月前都好似你咁徬徨。我都係去step 做評估,都話係自閉。而家過左幾個月,阿囝唔係想像中咁嚴重,自己又睇好多資料學習訓練佢,另外又搵密集俾佢,佢有進步我都開心架啦。其實我覺得step 好似評估得嚴重d架,CAC 應該會再準d。

我仔仔二歲九個月中度自閉,現在係荃灣香港社區言語治療中心上密集訓練7500一個月,想請問下大家有冇人去上過,效果好唔好

‹ 上一主題|下一主題