用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學老師教書時話大提琴係big violin
go

數學老師教書時話大提琴係big violin [複製鏈接]

呀女中一個數學老師, 佢用英文教數學時想用比諭來解釋, 當中佢想講大提琴時, 用英文說big violin, 成班同學好嘩然......

聽說佢平時教書都教得麻麻, 但想不到big violin 都說得出囉
   0    0    0    0

10個趣!想搞氣氛o者~~

htts 發表於 13-5-3 15:03
呀女中一個數學老師, 佢用英文教數學時想用比諭來解釋, 當中佢想講大提琴時, 用英文說big violin, 成班同學 ...
你都話佢係數學老師咯!

個音樂老師又成日加減乘除都計錯數啦!

回覆:數學老師教書時話大提琴係big violin

夠我仔個上年班主勁,我仔英文作文用 nevertheless 佢話無呢個字喎 吾係話佢用得吾岩, 係無呢個字喎

回復 RainyDay 的帖子

咁都得?後來你囝如何回應?
...

引用:夠我仔個上年班主勁,我仔英文作文用+never

原帖由 RainyDay 於 13-05-03 發表
夠我仔個上年班主勁,我仔英文作文用 nevertheless 佢話無呢個字喎 吾係話佢用得吾岩, 係無呢個字 ...
用字典,查俾老師睇o下。

我仔都好氣頂,但費時同佢r。
另外以前係公民學普通話個老師連我老公個姓讀音都讀錯,姓吳應該讀“wu”, 佢居然教我仔讀“吾”,等我仔返黎連自己個名都讀錯,死未!

引用:我仔都好氣頂,但費時同佢r。 另外以前係公

原帖由 RainyDay 於 13-05-04 發表
我仔都好氣頂,但費時同佢r。
另外以前係公民學普通話個老師連我老公個姓讀音都讀錯,姓吳應該讀“wu”,  ...
阿女以前讀過一間名幼,出名傳統,中文強。但英文就。。我個女話老師教佢"Z" 讀 " 2 sad " .....攪左好耐先肯改番正。。因佢大聽老師話。。

引用:Quote:原帖由+RainyDay+於+13-05-04+發表我

原帖由 clara1477 於 13-05-04 發表
阿女以前讀過一間名幼,出名傳統,中文強。但英文就。。我個女話老師教佢"Z" 讀 " 2 sad " .....攪左好耐先 ...
香港不少本地老師水平不足以全英語教學。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

阿仔學校(有D名)以普通話教中文, 試過默書考試時, 有位內地同學提醒老師讀錯聲調, 老師要即刻睇返本書, 死未!

引用:阿仔學校(有D名)以普通話教中文,+試過默書

原帖由 kcbeauty 於 13-05-05 發表
阿仔學校(有D名)以普通話教中文, 試過默書考試時, 有位內地同學提醒老師讀錯聲調, 老師要即刻睇返本書, 死 ...
同學仔教老師!

引用:呀女中一個數學老師,+佢用英文教數學時想用

原帖由 htts 於 13-05-03 發表
呀女中一個數學老師, 佢用英文教數學時想用比諭來解釋, 當中佢想講大提琴時, 用英文說big violin, 成班同學 ...
老師都係人,尤其上一輩讀理科的,好多英文都麻麻,而事實上,又真係好多人分唔清大中小提琴嘅。其實唔駛全班嘩然,佢又唔係教音樂,你估真係拿幾個violin, big violin, viola, small viola比班同學睇,有幾多同學清楚分到呢?

都同意,我覺得吾係教果科吾識情有可原,但教普通話同英文老對自己教既科目都有錯同吾識就真係講吾通囉!:;pppp:

kcbeauty    發表於 13-5-5 16:46

引用:Quote:原帖由+htts+於+13-05-03+發表呀女中

原帖由 JustAParent 於 13-05-05 發表
老師都係人,尤其上一輩讀理科的,好多英文都麻麻,而事實上,又真係好多人分唔清大中小提琴嘅。其實唔駛全 ...
雖然不是教英文,但英語教學的數學課裏,老師不能輕鬆運用英語舉例,你估會唔會教得好?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+JustAParent+於+13-05-05+發

原帖由 shadeslayer 於 13-05-05 發表
雖然不是教英文,但英語教學的數學課裏,老師不能輕鬆運用英語舉例,你估會唔會教得好?

...
咁要睇下個老師英文差成點,班同學英文好成點啦。

其實樓主只係講咗一個樂器單字例子而已,如果真係發覺老師英文很差,向學校反映。

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+13-05-05+發

原帖由 JustAParent 於 13-05-05 發表
咁要睇下個老師英文差成點,班同學英文好成點啦。

其實樓主只係講咗一個樂器單字例子而已,如果真係發覺老 ...
見微知著,You may find it ok but I would be a little concerned if he was my child's English math teacher. I would be questioning his general command of English as a English math teacher.

JustAParent 發表於 13-5-5 12:53
老師都係人,尤其上一輩讀理科的,好多英文都麻麻,而事實上,又真係好多人分唔清大中小提琴嘅。其實唔駛全 ...

其實我覺得如果老師係當時忘記大提琴英文係乜, 可以用中文講出來, 執筆忘字, 時有發生 (我自己都經常會有), 也可理解.  但個人覺得她拋出個"big violin" 就不太理想.

但想不到big violin 都說得出囉

唔係大問題啫!

如果老師教數無問題就已經可以了!

放鬆d啦! 別為一個音樂樂器名詞那麼介意. 自己告訴兒子正確名詞就可以了 (自己有時都會出錯啦!)

引用:Quote:原帖由+clara1477+於+13-05-04+發表

原帖由 shadeslayer 於 13-05-04 發表
香港不少本地老師水平不足以全英語教學。
Agreed!

‹ 上一主題|下一主題