用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD嘅仔,常常弄傷!好有壓力怕比人誤會虐兒! ...
go

ADHD嘅仔,常常弄傷!好有壓力怕比人誤會虐兒!

個仔玩得癲!易傷,冬天還好,夏天短衫常會見到周身瘀!怕老師/朋友見到會誤會!
早兩天佢鬧情緒,發癲咁喊,喊完眼周圍微絲血管都爆埋!一點點紅色!以前都試過咁!
當時佢打我,我就按住佢,兩個人掙扎了一會!都可能因佢出盡力,所以情況更嚴重!
第二天有幾個見到佢嘅人都問佢乜事,亦懷疑擔心是否我打佢!好在係星期日,如果要返學,比老師見到唔知點解釋!星期一返學前,我都有D驚,好在紅點已經散咗D!
我仔剛5歲,我諗,下次是否由得佢打我先!
有無jm可以比意見!

我囝唔係ADHD, 個人意見,如學校知道小朋友情況,老師問就答早兩天鬧情緒,學校有無社工,老師幫到手,同佢地傾下。
外人講咩無辨法,人問咪答"阿b頑皮。"

回覆:wan_sosin 的帖子

我仔都係ADHD,你可直接同老師講佢有adhd.咁佢地應該知道點樣同你個仔溝通。

回復 cat1028 的帖子

學校同學校社工都知,不過唔等於可以接受小朋友傷痕累累,我嗰日同我捉實個仔,掙扎了一輪,連我仔同以為係因為我,佢先塊面一點點!所以有人問佢點解,佢話係我打佢!救命呀!佢咁答人,仲明顯見到佢有事!人地未必信我架!佢細個,唔多明!咁講唔出奇!我之後有同佢講返!希望佢明啦!

回復 hoveypan 的帖子

佢學校已經知啦!我都會同佢班主任,社工傾,不過佢曳嘅嘢日日不同!連佢班主任都話,估佢唔到,所以難去預防佢出事!難去事先指引佢!佢唔多有特定模式!佢好反復無常!

最慘今次連佢都誤會我整親佢,我係上面個回覆有講!下次有咁嘅情況,我都係要再小心d!

回覆:ADHD嘅仔,常常弄傷!好有壓力怕比人誤會虐兒!

同我個仔一樣,鑊鑊新鮮鑊鑊金。解釋到我唔想講。學校既老師,主任,校長我都講過。出街俾人問,我叫佢自己解釋。如果真俾俾人話虐兒,我真係叫果個人,搵警察拉我就算。去到呢個位,真係問心無愧就算。我成日鬧阿仔:我虐兒?好似係你虐待我多d!

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回復 chowqv 的帖子

睇完你講嘅!覺得好過好多啦!

今日我先比我仔折磨咗我一個下午!就算唔怕佢有事,我都怕有一日有事嗰個係我!

wan_sosin 發表於 13-5-2 23:32
回復 chowqv 的帖子

睇完你講嘅!覺得好過好多啦!

你有咁唸係正常。當日出評估,社工已經怕我頂唔住。

我已經唔係怕人地話我點點點,邊個再多野講,叫佢湊。adhd又已經令佢地又要介口,又易瘦,但係又大食,仲成日唔停。做阿媽既我,真係靠日積出黎既口碑,証明我有幾愛佢。

對於一d無謂既人,無謂既說話,唔得閒去理。總之,夠料就拉我!

媽媽唔好灰心。YOU AE NOT ALONE!

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 13-5-2 23:52
媽媽唔好灰心。YOU AE NOT ALONE!

真係感激你呢句說話!

我個都係超瘦仔,不過仲要細食OR唔食!

我覺得條路好長,仲唔知將來係點!還好真係唔係得自己一個!

有時真係要簡單D,攪得掂今日已經足夠!

同埋你講得啱,無人可以話我哋唔愛個小朋友!

想問問介口係吳可以食啲咩?

kommama 發表於 13-5-13 23:41
想問問介口係吳可以食啲咩?

介白糖,介味精,可樂係禁品,有人做色素盡量不食。

朱古力都要小食。

chowqv 發表於 13-5-14 21:29
介白糖,介味精,可樂係禁品,有人做色素盡量不食。

朱古力都要小食。

我有個做老師嘅朋友同我講,小吃一點肉類都有幫助!

不過介口因人而異,我仔介唔介口無大分別,試過成日唔食嘢,都一樣可以跳來跳去,佢已經唔食嘢,唔想介咁盡,不過就算以健康來計,小食都係好事!所以我都唔會比佢食咁多呢d食物,可樂有咖啡因,就真係唔好!飲气水我都多數比佢飲7up,因為無色!