用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 講極都唔理解,都無心機再落去
樓主: fmc
go

講極都唔理解,都無心機再落去 [複製鏈接]

爸爸都講不如找補習算了,因不想傷感情,而且還有個妹妹今年升小一,每日用很多時間陪佢温習和做功課,妹妹也有投訴冇人理佢,自己也有D内疚,但理解力咁差,要重覆講好幾次先明,除了父母,邊有人頂得順肯同佢補.
今年阿囡班主任好好,佢時常會找些机會,會在同學面前讚下佢,令佢有番D自信,佢話讀書只是人生一部份,叫我吾好咁focus係成績,多D欣賞佢其他方面.所以雖然今次中英數都吾合格,她都盡了力,都冇責備佢,但自己就好似幫吾到佢咁.

cpcsw 發表於 13-5-15 23:55 爸爸都講不如找補習算了,因不想傷感情,而且還有個妹妹今年升小一,每日用很多時間陪佢温習和做功課,妹妹 ...
如許可,給阿女學畫畫,音樂或運動方面發展一吓。

醒目開學勳章

我都覺得好難搵到個老師講完又講,我有3個小孩,大女小四俾左佢去補習,因為真係兼顧唔到,我亦曾經有問補習社老師,佢哋話有特殊學習既學生好難係補習社補,最好搵私補,比較著重啲。而細仔幼稚園低班,真係好難抽時間同佢認字,所以學校評估出左都係認字唔得。
真係好,你既女女遇到好老師,而我細女呢2年都遇到,我覺得呢樣野好重要,得到老師包容係學校生活上都會開心點
[

阿囡係個樂天小朋友,好易開心和滿足,雖然在校成績麻麻,但起碼也很喜歡上學,但老師年年不同,只希望來年都可以遇到能包容佢的老師

回復 cksy_bb 的帖子

是沒有時間,平時功課都未做得掂,比佢由K2/K3從頭讀過就差唔多

回復 cpcsw 的帖子

有5字頭,我好開心LA

自從升上小學,時間真不夠用,連玩都冇時間,佢地都好慘,只希望先苦後甜,有奇蹟出現啦!
‹ 上一主題|下一主題