用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大量學生跨區入沙田
樓主: ehksn
go

大量學生跨區入沙田 [複製鏈接]

我哋要高興才真,因為家長緊張小朋友的將來;多一或兩間band 1學校對我們冇壞影響,小朋友要每天入沙田返學,都是要付出時間的;如果他們俾心機讀書,還可把下一代xxx提高小小。

好無奈

回覆:bb_2001 的帖子

跨區不是有限額的嗎?學額數量不是佔很少的嗎?他們怎樣可以跨區?十分不明白?!

身邊有人係上水band2頭生借地址轉沙田校網博band1位,勸過佢唔好但唔聽,仲填左呂中第1培英第2,話沙田band1多位喎

chun媽  嘩,結果如何?  發表於 13-4-29 17:26

我相信有這些情況, 但不會很多吧!! 始終返學交通也是問題, 當然是近好過遠.

唉, 大人長途跋涉上班也很累了, 可況小朋友要背上大書包, 還可能要拿大袋細袋, 如果遇上大風大雨, 仲辛苦. 何必要去他區上學呢! (六年架)

回覆:bigmonster 的帖子

咁對我地沙田區既真正用家,真係好吾公平

其實沙田好學校太多, 又有band 1 位淨, 好自然會吸引四方八面同學誇區報讀, 我地北區真係得個"狠"字..........band 1 生派入band 2學校比比皆是......; 至於誇區返學問題, 我地北區呢幾年都見盡大量誇境學童, 幾多細細個小學生一群群跟住褓姆就行, 大少少就自己返, 最近見到唔少係細到幼稚園生, 對於誇區(境)報讀問題, 真係感受良多 !!!

引用:身邊有人係上水band2頭生借地址轉沙田校網

原帖由 jennyjenny 於 13-04-29 發表
身邊有人係上水band2頭生借地址轉沙田校網博band1位,勸過佢唔好但唔聽,仲填左呂中第1培英第2,話沙田band ...
唔好意思都要講句,入到都大可能包尾

黃巴士  家長有時眼光真係要放遠d. 硬上, 只怕得不嘗失.

tracy668899 發表於 13-4-29 15:58
唔好意思都要講句,入到都大可能包尾

好老實講,band2頭生轉去沙田唔會變band1生,我唔認為佢會入到心水學校。7月放榜就知結果。

引用:Quote:tracy668899+發表於+13-4-29+15:58+

原帖由 jennyjenny 於 13-04-29 發表
好老實講,band2頭生轉去沙田唔會變band1生,我唔認為佢會入到心水學校。7月放榜就知結果。 ...
到時你要上來報料,我都想知沙田是否一定較北區屬較强區。

估計各位家長已交表,就等放榜再總結。祝願各子女都派到心儀及適合的中學。

Moliz 發表於 13-4-29 08:23
跨區不是有限額的嗎?學額數量不是佔很少的嗎?他們怎樣可以跨區?十分不明白?!

...
他們或許用親戚地址報統一的乙部, 因乙部較多位,機會大。但我覺得成效成疑。 第一,本身是B2a學生,又如何被B1a中學選中?他只不過是浪費自己其中一格的機會,希望博大霧入。第二, 中學收來自那區的小學, 看校名也知不是來自沙田,他們不會有懷疑嗎?    我們在自行跨區報沙田的學生, 在成績和操行等一定不能低於心儀中學的要求。但我們也有兩手準備,不成功,便留本區讀書。是福不是禍,是禍躲不過,隨遇而安。

回覆:bb_2001 的帖子

個人認為,其實沙田區可能不屬強區,但學生的成繢絕對不差。否則怎會有那麼多Band1學校呢!對嗎?

Moliz 發表於 13-4-29 22:39
個人認為,其實沙田區可能不屬強區,但學生的成繢絕對不差。否則怎會有那麼多Band1學校呢!對嗎?

...
絕對同意! 有那麼多B1中學,沙田區小學生有咁上吓。 但强區定義是甚麼? 單以强區來選校去跨區?我寧願選不是强區但有教學熱誠的中學去報。。。。沙田區真的有很多好的中學!!

fion6406 發表於 13-4-29 18:01
到時你要上來報料,我都想知沙田是否一定較北區屬較强區。

我諗唔可以單一case就話邊區係強同弱,重點係呢個朋友太進取,就算沙田區band2頭學生都只會博一間band1尾學校,之後都填番band2校啦。

orangebb  我同意你呢個講法。  發表於 13-4-30 09:51

年年都好多學生自行誇入沙田,貪佢英中最多, 好多好學校.我仔係一個例子.

佢小學時同班計埋我仔,有4個考到入沙田英中(TKO小學)

宜家香港去邊都好方便,唔算用太多時間, 就算係坐車時間長,只要善用都唔會side,我仔日日來回2HR 車都係睇書,間中話累,但返黎打下機就精神過我啦!

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-5-1+03:43+編

原帖由 杰杰媽媽 於 13-05-01 發表

年年都好多學生自行誇入沙田,貪佢英中最多, 好多好學校.我仔 ...
我覺得因要孩子自行乘車上學,是一種訓練,加速其成長呢!

引用:Quote:tracy668899+發表於+13-4-29+15:58+

Moliz 發表於 13-4-29 22:39

...
同意!沙田區小學生的成績其實不俗, 阿囝班上有三個同學自行報QUEEN'S都有得interview(據說1000人見200), 證明沙田小學的學生排名次第不差, 跨區的BAND 2生博BAND 1其實好危險!
‹ 上一主題|下一主題