用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 想不到辦法
go

想不到辦法 [複製鏈接]

小兒九歲,無事找事發脾氣,日日和爸媽作對,但在學校老師又沒設訴,只說他比較活躍,坐不定貪玩有時不專心!
童軍老師有講過佢專注力不夠,但除了這個老師講過就無其他人咁講!
興趣班或校外學英文老師都讚他聰明,學習很快,但每次都有但是,因為總愛攪事!
不喜歡玩輸贏的遊戲,在家輸了會發脾氣推枱椅,皮氣很差,出外玩有分輸贏的遊戲都不會參加,因為怕輸!
可以自己完成所有功課,不懂的會主動問然後完成,但常常不見東西,因為沒條理!但很有主見!
課外活動就是自己喜歡的都不會加以練習!
但最大問題都是脾氣及情緒很差!要看心理醫生嗎?

4    0    0    0

whywhywhywhy 發表於 13-4-27 16:20
小兒九歲,無事找事發脾氣,日日和爸媽作對,但在學校老師又沒設訴,只說他比較活躍,坐不定貪玩有時不專心 ...
他的脾氣只對父母發,在外沒問題。這似乎和你們對他的管教有關,9歲年紀還小,就算看心理醫生,最終還是要由父母做起。父母改變和他的溝通方式,從而改變他的行為。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:lillymarie 的帖子

我明白,佢兩三歲就皮氣很差,我係講坐問專家,個專家話咁要問父母啦,個專家覺得一定係父母有問題個小朋友先會咁,當時我想,我沒打我仔,跟書咁教,教佢道理教佢做人,特登轉職可多點時間陪他,他的童年我沒有不理他,也沒有要他學十樣東西,也沒有種他!我當時望着那專家,心裡想你的答案也叫專業的話,証明你一直死讀書!
在校內沒有發脾氣係因為衡量過在校發脾氣後果嚴重,在家發父母不會不要他!

whywhywhywhy 發表於 13-4-27 17:06
我明白,佢兩三歲就皮氣很差,我係講坐問專家,個專家話咁要問父母啦,個專家覺得一定係父母有問題個小朋友 ...
我同你一樣好用心去教自己個小朋友,但我小朋友一樣有困難要見心理醫生。當時我也是要改變自己去幫小朋友。無計,有時自己用開個套無效,唯有要改用另一些無咁舒服的方法。不過,你當年見個位專家功力唔夠係真。真正掂的專家係會好明白家長其實已盡了最大努力, 只係唔work, 所以先搵佢幫忙。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:想不到辦法

就是不知用咩方法去教他,覺得他情緒好有問題,所以先想問要看心理醫生嗎?

whywhywhywhy 發表於 13-4-27 20:17
就是不知用咩方法去教他,覺得他情緒好有問題,所以先想問要看心理醫生嗎?

...
去看啦!只是想說,有點心理準備,父母可能亦要改變。搵 clinical psychologist 臨床心理學家。

whywhywhywhy發表於 13-4-27 20:17

...
有冇諗過同注校心理學家傾?

我個仔都脾氣差,但係學嘢好快,佢5歲,呢幾年都見過些專家,做過感覺統合訓練,EQ班,遊戲治療,最近自己上完一個親子溝通遊戲治療的班,自己同佢上完一次遊戲治療後,再去上遊戲治療,個治療師問我做過乜嘢,
佢情緒好咗好多,我話我用咗上堂的技巧同佢溝通,同埋自己同佢做遊戲治療,我想講啲係我個仔有很多感受,
一路以來我成日同佢講道理,而佢係需要人哋明白佢啲感受,所以佢3歳已經話我唔明白佢,
呢個親子課程嚟緊會喺7月開班, 有興趣可pm 我

Deleted.....

回覆:amysome 的帖子

請問這樣的遊戲治療適合幾歲?我孩小五,我擔心不大適合。可否分享下遊戲是怎進行?

C9C9,導師講過她最大的學生去到12歲,遊戲是父或母在家中與孩子進行,這課程就是教父母怎樣透過遊戲與孩子溝通,増加孩子的自信,抒發情緒。請看PM。

劉雪霞女士的遊戲治療課程我也上過,學到好多野!
另外青田教育中心有理盧幼慈女士的講座CD,每年她亦會來港辦講座。我從中亦學了好多。

回覆:amysome 的帖子

唔該晒,我可能去睇睇,我都俾個仔攪到病病地!我仔無發脾氣時係好乖好聽話,但一發脾氣就似癲佬咁!

我都試過帶小朋友去上遊戲  治療可是那個治療師 完全冇用 all she said after 5 classes is that 我兩歲半的女兒玩皮 根本沒有實質的提議.......  and she mistook my daughter as a y
four year old... 所以我 我國得去找遊戲治療師之前 需要調查一下那一個比較好.

回復 picture 的帖子

所以都係自己學咗遊戲治療,自己同佢上最好,自己最了解自己的仔女需要,同埋俾人上係會建立咗治療師同仔女的関係,但唔係一世,父母就唔同啦,我用咗劉女士的說話技巧後,我嗰仔聽話咗好多!

引用:C9C9,導師講過她最大的學生去到12歲,遊戲

原帖由 amysome 於 13-04-28 發表
C9C9,導師講過她最大的學生去到12歲,遊戲是父或母在家中與孩子進行,這課程就是教父母怎樣透過遊戲與孩子 ...
我有興趣,可否pm我多些有關資料,謝謝

我六月都會上 聽人講非常之好

‹ 上一主題|下一主題