用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友上公文?
go

小朋友上公文?

想問下公文家長, 你小朋友上公文之後覺得適唔適合? 我想參考下! 尤其係公文中文, 唔該!

醒目開學勳章

回覆:sirsix 的帖子

覺得好唔好就見人見智,我就覺得好,我仔k1開始讀公文到現在一年級,佢習慣左要每天都做工課,所以佢好快就適應到,每天放學回家就會先做工課,一小時內就會完成所有工課連公文工課,跟著就會玩一會和睇卡通片,因此佢返學返得好開心,成績 亦相當唔錯。

回覆:ElEl 的帖子

咁你囝係咪讀左公民中文,中文科是否很好成績?

醒目開學勳章

回覆:tigerbaby0505 的帖子

佢讀英文。

其實都冇話啱唔啱既,每個小朋友都唔同,我同事個仔都讀緊,佢好似讀中文同數學,成日都聽到佢講個仔既功課唔使佢擔心,又話連考試都會自動去溫習。有時又同我地講佢個仔識既普通話同拼音連佢自己都未必識,話依家佢個仔做worksheet佢都會學埋一份

ElEl 發表於 13-4-26 22:36
覺得好唔好就見人見智,我就覺得好,我仔k1開始讀公文到現在一年級,佢習慣左要每天都做工課,所以佢好快就 ...
好叻仔, 一放學就識自己做功課!

醒目開學勳章

回復 ayaya86 的帖子

Yes, my girl started Kumon Math since K3 and she likes it after joining and she has been progressing well.   Kumon will only give homework at her right standard so long as she can do it she will have satisfaction in it and making it as a habit.  

ayaya86 發表於 13-4-30 16:34
我女K2,對數學無咩興趣,大家覺得我比佢上公文會增加興趣嗎
如對數學沒興趣, 公文一D 都唔適合, 你耍知道公文的學習模式是做練習, 無興趣仲叫佢做可能有反效果.

回覆:小朋友上公文?

我個仔今年小2,第一學期學期測驗得86分,其實一直都知佢中文麻麻,怕再落去會越嚟越差,於是終於的起心肝同佢報咗公文中,學咗3個月,中文同普通話都有明顯進步,第二學期測驗多咗10分!

醒目開學勳章

ayaya86 發表於 13-4-30 16:34
我女K2,對數學無咩興趣,大家覺得我比佢上公文會增加興趣嗎
要K2小朋友增加學習興趣,有媽咪陪住做會較為事半功倍。公文有數字盤,同佢一齊玩下,可以學到數學,又可以當親子活動,可以咁樣培養下興趣

我都想幫亞仔報公文中....但又怕太多功課...佢做唔黎

sycheung8 發表於 13-5-8 13:51
我都想幫亞仔報公文中....但又怕太多功課...佢做唔黎
可以試下先..慢慢睇下習唔習慣

回復 Mon太 的帖子

明白....等佢6月頭考完試先試下