用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要過海讀幼稚園,係咪太辛苦? 有冇家長比意見? ...
go

要過海讀幼稚園,係咪太辛苦? 有冇家長比意見? [複製鏈接]

要過海讀幼稚園,係咪太辛苦?
   0    0    0    0

回覆:要過海讀幼稚園,係咪太辛苦? 有冇家長比意見?

邊間呀?????

回覆:要過海讀幼稚園,係咪太辛苦

我自己就唔會考慮。

我識人將軍澳去太古番幼稚園,遠唔遠就見人見智啦!九龍塘D幼稚園其實好多都唔就腳,柴灣去銅鑼灣都唔近,睇你搭校車定自已送,日日迫地鐵或巴士都辛苦㗎!

睇下距離啦,如果TKO 去北角, 我覺得可接受。但我識人住鑽石山,要過銅鑼灣就真的太遠了。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我識人將軍澳去太古番幼稚園,遠唔遠就見人

原帖由 hkka 於 13-04-26 發表
我識人將軍澳去太古番幼稚園,遠唔遠就見人見智啦!九龍塘D幼稚園其實好多都唔就腳,柴灣去銅鑼灣都唔近, ...
柴灣去銅鑼灣其他好近,搭8P車程12分鐘到!勁快。不過我會考慮埋校巴時間,站頭站尾可以差好遠

醒目開學勳章 王國長老

突然唸起,我住銅鑼灣返柴灣,7:20上車,有學生住麗港城,同一時間!所以真係要睇校車路線。我女果時註冊左另一間學校(中半山)要6:50上車

其實如果車程唔係太遠,過海唔大問題,最緊要間幼稚園幫到小朋友升到理想小學。

如果是龍校, 我有朋友從土瓜灣傲雲峰去銅鑼灣St. Paul, 佢地覺得值得都唔遠?

引用:如果是龍校,+我有朋友從土瓜灣傲雲峰去銅鑼

原帖由 keemic77 於 13-04-26 發表
如果是龍校, 我有朋友從土瓜灣傲雲峰去銅鑼灣St. Paul, 佢地覺得值得都唔遠?
如果係龍校,一讀咁多年,我會搬。

keemic77 發表於 13-4-26 21:04

如果紅隧唔塞,土瓜灣去銅鑼灣都應該40分鐘以內會到

反而我係CWB返工,LUNCH / 放工 見到有D ST. PAUL 幼稚園/幼兒園學生,搭沙田/馬鞍山的巴士,咁咪仲遠 !

我見有小朋友住荔景山上去mid level既 St. Clare 讀,冇校車到家,天天搭小巴落荔景山,再搭地鉄到香港站IFC先搭到校巴返學,因St Clare係龍校,所以可能家長覺得值得,但我就覺得小朋友太辛苦了。

day_bo 發表於 13-4-27 10:30
我見有小朋友住荔景山上去mid level既 St. Clare 讀,冇校車到家,天天搭小巴落荔景山,再搭地鉄到香港站IF ...

係呀, 好多家長無論囝囡幾辛苦都好都選龍校就是擔心3年後的事(升小學問題,又不想lucky draw)....

醒目開學勳章

最緊要睇校車路線,如果學校冇過海車,要自己揾街車,一般會貴D, 同埋透明度低,佢今個月時間okay, 但下個月揾多個學生返學早過你,就要你早d上車就佢 ,雖然學校校車都有機會會咁,但街車始終會麻煩d

過海真系有遠有吾遠ga

回覆:heitungb 的帖子

其實維多利亞港越填越窄,游水過去都得。而家交通咁發達,又唔係幾十年前,只可搭船。條隧道幾分鐘就到。話過海遠,有冇神化左d。

回覆:wonderland07 的帖子

遠唔遠係講距離唔係講過海。大把九龍新界人要過海番工。有咩辦法,港島樓貴到飛起。難道連港島校都只可有錢人讀嗎?

如果係好龍校,遠d都值,讀定可以計劃搬屋。

聽過一個考到St Paul的家長講,著上格仔裙,十幾年吾駛煩考學校,幾好!

回覆:要過海讀幼稚園,係咪太辛苦

ok 喎
阿女話好开心

‹ 上一主題|下一主題