用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 現在做父母真辛苦..兒女對讀書從不緊張,現在考尾.也是. ...
go

現在做父母真辛苦..兒女對讀書從不緊張,現在考尾.也是.唉 [複製鏈接]

0    0    0    0

學校有冇同佢做測試!有冇讀寫困難?

做任何事情都須要有目標與動力,換句話說就是興趣。作為父母或長背能做到小朋友的明燈,當中有很多種方法,個人比較常用是化學習於遊戲之中。
搭車行街的時間可以玩中、英文字接龍;而在家可以玩時事常識問答比賽。
如在經濟與時間許可之情況,每年都帶小朋友到外地旅遊,父母可以沿途教導歷史或科學等知識,增廣見聞!
在零壓力及零責備之下,小朋友的吸收能力是以倍數上升!這些就是快樂地學習的重要之處!

從小到大讀書叻的人都是少數, 絕大部份其實都係嘛嘛哋, 天性如此, 不要庸人自擾了.
求平安,不求富貴, 能平淡安穩走完人生路已不錯了.

看見樓主的標題,似樓主讀書多過樓主的囡囡.

先看看小朋友有沒有讀寫障礙等問題,如正常,就是學習態度問題,嘗試將責任交予小朋友,不是太嚴重的後果,讓他自己承擔.

我姪仔小一, 二時都考尾二, 後來小三時個班主任好好, 發現佢有問題, 係專注力不足,編左佢入小組教學, 8人一班的, 跟住佢成績就好左, 而家小六, 我見佢個人大個仔左好多, 唔計讀書, 好定性

回覆:abcdgirl 的帖子

最近發現衣本

大人的态度最重要,你的态度怎样,孩子也会怎样做。如果你认为读书是个很重要的事,他为什么不喜欢读书?为什么不想读书?为什么他考第尾都无所谓无?他是不是读书上遇到问题?遇到困难有谁在帮他?身边有没有人在帮助他鼓励他? 不要只喊不好的结果,好好想想当中的过程和细节!

Gracewg 發表於 13-4-29 14:28
成績差, 好多時都因為專注力低。
如果可以, 俾佢學下畫畫, 會有幫助
想問吓點解畫畫會有幫助呀?
因為我個女都係一個集中唔到精神太耐既小朋友

yungchai 發表於 13-4-29 18:15
想問吓點解畫畫會有幫助呀?
因為我個女都係一個集中唔到精神太耐既小朋友
...

好似話學畫畫可加強小朋友專注力同埋讓小朋友在畫畫過程中多思考, 我仔有邊緣讀障, 我給他學畫畫兩個幾月, 呢兩次默書可取100分, 同埋見佢計數時準確左, 唔知關唔關事, 我都係聽人講話學畫畫可加強專注力所以比仔仔學下, 暫見佢在專注方面有進步!

回復 Hoho8 的帖子

我諗少數人喜歡讀書, 測驗考試.
無奈嘅係...作為家長, 梗係知道讀書的重要性, 但小朋友又點會明呢?只好不斷鼓勵吧!
"讀書不是求分數" 這句話, 有幾多人可以做到呢?
無奈現實是殘酷的, 唯有自己調節, 只要對得住自己便足夠, 不要與人比較.

Fanny媽媽 發表於 13-4-30 14:57
好似話學畫畫可加強小朋友專注力同埋讓小朋友在畫畫過程中多思考, 我仔有邊緣讀障, 我給他學畫畫兩個幾月, ...
請問學什麽畫呢?

Many thanks!

覺得難自然會遊雲,要找出問題所在,唔明\冇興趣\學障\專注? 平心靜氣和事主傾下。

abcdgirl 發表於 13-5-2 13:19
其實日日也和佢傾......只是今天講完....明天就忘記了

老師說佢沒有什麼問題.......只是成日個心唔知去了 ...
有冇試做鸚鵡? 多聆聽少說話,問下校園生活情況,有乜困難,等等,但留意如你們關係已很緊張,他未必會講太多。

annayee 發表於 13-5-1 17:00
請問學什麽畫呢?

Many thanks!
其實沒特別的畫班, 我仔只是學兒童基礎畫班, 每堂都係跟住次序油下顏色同埋教佢繪畫的線條等, 真的好基本野, 只要佢肯集中在幅畫到就可以了, 你也可給你小朋友試試!!~~

Gracewg 發表於 13-5-2 14:24
學邊類畫唔緊要, 最重要係佢肯坐定定完成幅畫, 可以根據老師規定, 用邊一種顏料, 上幾堂之後, 佢集中 ...
好同意, 邊類畫都冇所謂, 在乎的只是小朋友在學繪畫過程中的專注力, 我起初都唔知道學繪畫原來可給小朋友帶來集中力效果, 係我見我仔d視藝功課做得不理想, 而我自己又不懂繪畫, 所以諗住比仔仔學下繪畫技巧, 同埋學這些課程不用考試, 不會給小朋友壓力, 在這輕鬆環境下學習往往會有正效果!!!

回復 abcdgirl 的帖子

每個小孩都是獨特的,你有好好和孩子溝通嗎?有時候孩子不太懂得,又或者怕家長責罵,所以用發白日夢,用不緊張來面對功課。你不妨看看關於九型人格分析,再看看自己的孩子,每個人都有專長,由你孩子最厲害的地方發揚光大,即如孩子幻想能力很高,不妨鼓勵他/她把幻想的事情寫下來,等大家欣賞一下,由這個方向發展,再鼓勵孩子由其他方向努力,如改用讚常多於批評,改用以孩子為目標的改善進度,而不是和其他小朋友比較。要知道每個孩子都有長處短處,有些人善於觀察,記憶力強,有些孩子有創造力、有些孩子口才了得。先由其強處入手,再把其他弱項一一解開問題的所在。
‹ 上一主題|下一主題