用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺伊中和真光
go

油尖旺伊中和真光 [複製鏈接]

想請教大家,女生第一志願填哪個學校的機會大點?兩個學校都是大熱門嗎?
一般家長中意男女校和女校哪個多點?馬上就要交表了,還在困惑中,懇請
賜教,不勝感激!

elbar  甲部或試 1.瑪利諾修院 2.伊中 3.真光   發表於 13-4-27 11:21
elbar  乙1 或試 真光   發表於 13-4-26 19:35
   0    0    0    0

真光係女校, 位又多啲, 相對機會會大啲.

真光機會應該大d

會唔會當個個都以為真光機會大的時候,伊中先係女生的最佳第一選擇呢!

睇返伊中有61個位,真光有74個。油尖旺的男同學大都以九華作首選,所以伊中未必機會低過真光,還有可能高過。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:想請教大家,女生第一志願填哪個學校的機會

回覆:油尖旺伊中和真光

唔鍾意女校,著長衫既女仔會揀伊中,阿仔學校歷年,入伊中既都係女多男少。

不知第一志願排真光是否機會好大?因我覺得好多家長更中意男女校,真光比較低調。

elbar  2012年自行:伊中14.56人爭1位, 真光9.28 人爭1位   發表於 13-4-28 10:14
elbar  機會較大   發表於 13-4-27 21:52

抽獎學額
--------------------

如果講非保留位,即係已經扣除晒甚麼聯繫位的,伊中有61個,真光有74個,即係大家相差不會太遠。從這方面看很難看到優勢和劣勢。

真光的機會
--------------------------
真光因為女校,如果從表面上看一定較伊中的男女校佔優,起碼沒有男同學競爭。學位數量又多個伊中,點比都係較伊中勝一籌。

伊中的機會
-----------------------
油尖旺區內,band 1男生的選擇,好明顯又係以男校的九華為主。選伊中,如果只因為是喜愛男女校的當然會有,但始終不會太多。若將心比己,我自己都以派得到才算成功作考慮,所以都會揀一間有94個位又係男校的九華作首選。因此伊中都係會成為女同學放棄真光和男同學放棄九華的囊中物,如果你肯揀佢做第一的話。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:唔鍾意女校,著長衫既女仔會揀伊中,阿仔學

回覆:油尖旺伊中和真光

引用:btw,+伊中係全香港最多人揀的津校第一位黎(

原帖由 miffy 於 13-04-28 發表
btw, 伊中係全香港最多人揀的津校第一位黎(自行+抽獎),估唔到哩
你點樣知道的?

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-04-28+發表btw,+

伊中 1A
九華 ???

回覆:ohnono 的帖子

我當年都係咁諗,結果入左QE!

引用:我當年都係咁諗,結果入左 +

原帖由 88muimui 於 13-04-28 發表
我當年都係咁諗,結果入左
呢個捉心理既遊戲,令人迷惑是就算塵埃落定後,你都唔會知道係你運氣高定策略好,因你唔知自己隨機編號,又唔知幾多人揀你既第一志願。即係咁,當油尖旺男男女女第一志願唔係伊中真光九華聖芳濟就係銘基,咁我放兩個位既他區沙官或者黃芴南,又係唔係一定中呢?就算中,又是否其實隨機編號好就算喇沙BPS都會中呢!天知道!

fion6406 發表於 13-4-28 12:24
呢個捉心理既遊戲,令人迷惑是就算塵埃落定後,你都唔會知道係你運氣高定策略好,因你唔知自己隨機編號,又 ...

其實公平喎, 個個都唔知自己自己隨機編號, 大家機會相等, 你肯博, 可以high risk, high return.... 當年有同學就係博得2 個位嘅BPS, 結果入左(佢肯定唔係1st round入, 因為冇得2nd IN)..

fion6406 發表於 13-4-28 09:41
你點樣知道的?
自行階段絕對是,因為每人可選兩間兩間的時候,有d學校特別吸引家長,除了作第一首選之外,亦可作保險之用的第二選。我相信唔會有太多人以皇仁作第二選擇掛。

況且同類形又要有咁既傳統歷史名牌效應的,你算一算在油尖旺鄰近的區域中,你還可以找到有那一間可以代替。

但到了統一派位,情況就會截然不同。各家長以穩陣、穩派為原則的較多,正如樓主問真光和伊中那一間較大機會,就係一眾家長的心聲。
‹ 上一主題|下一主題