用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 崇真英普,怎選擇?
go

根德園 vs 崇真英普,怎選擇? [複製鏈接]

要决定啦!
家姐讀緊根德園,細妹有根德園及崇真英普offer
覺得根德園幾好,名氣又大些;但又想細妹在英普環境下學習,始終崇真language environment好像强些,而且祟真又多課外活動,點揀?
想快啲做決定,快啲讓番個offer出來,請幫忙!!!!!
   5    0    0    0

醒目開學勳章

睇返小朋友性格,但係如果你對kv滿意,就讀返kv,無謂煩

細妹比較文靜,想佢學好語言能力,KV冇net及普通話,呢樣係我覺得最遺憾的地方!正正就係崇真英普班俾到!但身邊冇朋友仔女讀過祟真,吾知崇真英普好吾好?

請問您讀緊根德園, 有無出去補普通話and 英文?

回復 KTP 的帖子

有呀! 根德園無NET,所以要出去補phonics and oral english.  不過,根德園教中及數非常好。

崇真課程係咪淺啲? 因為名氣細啲,所以報小學係咪冇根德園噤有優勢呢? 我甚至有啲朋友未聽過祟真,吾知佢係邊?
有冇讀緊崇真的家長俾吓意見?

回覆:根德園 vs 崇真英普,怎選擇?

Tt 課程會淺過kv,冇默書less pushy.. But still somehow traditional ..
小朋友普通話真的好好,英文just ok if compared with other international kindergarten .. Maths might be too easy..
I think tt is more all rounded but kv stronger academically ..

回復 蓮蓉包 的帖子

多謝蓮蓉包的意見!你的小朋友讀TT主流 or 英普班? 如果俾你再揀過,你仍揀TT嗎?
Your said eng is just ok, just compared to international kindergarten, how about the ascent (口音)? Is it like foreigner?
另外,據聞TT今年有很多老師走,是嗎?

Angel_girl 發表於 13-4-26 11:01
回復 蓮蓉包 的帖子

多謝蓮蓉包的意見!你的小朋友讀TT主流 or 英普班? 如果俾你再揀過,你仍揀TT嗎?

我的小朋友讀英普..IK2..
我當時仲 有ST CAT, 宣道, 浸幼的OFFER..我冇apply KV coz i dun like its approach..
坦白講..比我再揀會揀ST CAT..我相信競爭力真的大點...
TT當然有很多好處...但我的小朋友英文進步真的有限..of coz dun like foreigner..反而普通話講得很地道...

我唔覺有tt好多老師走...(不過其實我淨係識佢既class teachers..其他唔多識)

請教樓主覺得York 好定Tt 好?Tt 老師是否很有愛心及品德教得好嗎?同學們會否再報下雞精班呢?及目標是國際部崇小,是否難收生?因為最後期限要決定了,又冇朋友在祟幼讀,麻煩樓主指教

回復 蓮蓉包 的帖子

蓮蓉包,你好,你指St Cat 競爭大好啲,是否指小一面試的表現?  小學面試時真的會看小朋友來自邊間幼稚園?  幼稚園的名氣真的對報小一有作用架??

Angel_girl 發表於 13-4-26 12:56
回復 蓮蓉包 的帖子

蓮蓉包,你好,你指St Cat 競爭大好啲,是否指小一面試的表現?  小學面試時真的會看 ...
i dun mean 名氣..而是它的課程較深..個底打得好啲...

露比仔 發表於 13-4-26 12:45
請教樓主覺得York 好定Tt 好?Tt 老師是否很有愛心及品德教得好嗎?同學們會否再報下雞精班呢?及目標是國 ...

我都唔熟YORK...I just feel its a bit too commercial..
TT老師嘛...有好有麻麻地啦..始終大校多班多學生老師都好難兼顧到...
品德教育也算是重視吧...但做不做到我也不敢說...
TT大部分家長都唔會過份谷...但K2起都有唔少開始有報下雞精班和考試比賽了...
崇小國際唔易入...真係睇學生表現...所以收好多外來生...自己幼稚園的學生反而要WAITING..OR派去主流...

是的..最後限期了...
我還有個小的...我也在爭扎比佢讀番tt好定係試下第二間..

回復 蓮蓉包 的帖子

TT 課程淺嗎? 朋友嘅朋友話K1 已經學簡單句子 e.g. 我乘電梯/我會洗臉, My toy car is on the table...
主流跟英普課程是一樣嗎?

多謝蓮容包回覆,你的另一個還有那間offer,大家研究下

蓮蓉包  I have offer from 浸幼&禮賢.浸幼的活動教學較合小兒子..禮賢升禮小較崇幼升崇小穩陣..而且佢啲老師真係好有愛心.(禮小also one of my target P school for elder son)   發表於 13-4-26 17:50

Angel_girl 發表於 13-4-26 14:39
回復 蓮蓉包 的帖子

TT 課程淺嗎? 朋友嘅朋友話K1 已經學簡單句子 e.g. 我乘電梯/我會洗臉, My toy car is ...

我想在學券學校中它算較深..但比冇學券學校會較淺..
英普和主流班課程大致一樣..但英普PHONICS會教得快啲..
SEM 1教BOOK1 SEM 2 已教BOOK4..

我小朋友認字是不錯的..但英文還未應用得好好..例如他懂得跟住讀My toy car is on the table, 但你叫佢自己講佢可能會話 "The car is on table"..當然這是個別情況..始終我地屋企係講廣東話..我又冇比佢額外上英文班..

Angel_girl 發表於 13-4-25 17:06
要决定啦!
家姐讀緊根德園,細妹有根德園及崇真英普offer
覺得根德園幾好,名氣又大些;但又想細妹在英普 ...
如果家長想輕鬆 - KV
如果家長想多參與 (e.g. 義工/家教會/親子功課/過時過節小朋友有上台表演), 一條龍參加埋課外活動 - TT

我小朋友今年TT IK1, TT英普語言環境的確好好, 2小時普通話1小時英語. 普通話好明顯進步, 英文phonics亦教得好好, 而家K1下學期我小朋友可以自己併一D字黎讀.  唔好以為"國際部"好free, 國語班主任當然嚴格, 連NET都好重視小朋友規矩, 上堂一樣要坐定定! $840一個月, 仲想點?!

下學期已開始"連線" - 人,日, 口, 英文letter, 數字個D, 有筆順架, 咁連多幾次線咪自己可以寫個字出黎....日日有功課. 我小朋友係自己返屋企攞功課出黎做架.  都係個句, 唔可以靠哂學校.  小朋友都有出外學野, 不過條數計埋都唔夠出面私校一個月學費多. 當然, 人人選擇都唔一樣啦, 有人覺得比錢買個名都值.

老師已講明下學期會開始谷, 可能想train up小朋友考自己小學有大D競爭力掛.

今年係最後一年"國際部"行學卷, 出年無學卷下應該資源會再好D, 希望可以行番小班就好lu.  

回復 leung-baby 的帖子

好多謝leung-baby你的資料啊!
芙英普班是下午上課的,加埋上課前的課外活動,小朋友豈不是11點就要返學,那lunch怎辦? 早吃午飯豈不是在放學前已經會肚餓嗎?
另外,因為我小朋女從來未學過普通話,怕她會不懂老師說甚麼而變得不喜歡上學!你點睇!
我女女很惹蚊,蚊患嚴重嗎?
在校外,你還報了甚麼補習班?

Angel_girl 發表於 13-4-29 11:29

好多謝leung-baby你的資料啊!

我地住得遠, 學校校車接唔到課外活動, 所以我地無參加. 但係長假期個D課外活動我地都有玩過架. 黎緊暑假日日有野玩, 有全日有半日, 呢份通告都成39頁, 花多眼亂! 你都可以上網睇到.

你可以搵番以前D post, 有家長分享過返下午班課外活動安排. 係會趕D, 不過睇你點value呢件事啦. $60一堂包埋校車接送, 又係個句, 仲想點?! 有家長會覺得太早上車架(因為佢會用架專車接課外活動呢~).

上堂前有15分鐘可以食野. 其實老師之前有講話K1上學期等小朋友消化吓返下午班先, 唔好咁快EAC住, 下學期佢地大D,定D, 你可以比飯佢返學食都容易D處理!

我小朋友校外暫時只參加數學同音樂班. 黎緊就按情況需要啦.

我仔都野蚊, 但so far無咩大問題喎. 夏天返學貼蚊貼啦, 同埋可以著長褲.

KV都係抵讀嘅, 不過老師可能再嚴D?! 不過你兩個小朋友同校可互相照應喎!

好感謝你咁快回覆!
以你所見,崇真的知名度是否比KV差很多很多?  知不知幼稚園的知名度對報讀小學是否很重要呢?  知吾知崇幼畢業生考到甚麼小學?
再一次感謝你的幫忙!!!!!
‹ 上一主題|下一主題