用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好玩唔玩:小四生被同窗弄傷 需切睾丸
樓主: ha8mo
go

好玩唔玩:小四生被同窗弄傷 需切睾丸 [複製鏈接]

引用:Quote:JustAParent+發表於+13-4-25+19:50+

原帖由 awah112 於 13-04-25 發表
2.敎佢自衛術
日常生活遇到飛仔流氓都有D用嘅。不過對此種突如其來衝著男性要害的重擊,除了金鐘罩,其餘乜功夫都應該係廢。

根本每一間學校都有呢類百厭頑皮既學生,有D仲成日有欺凌別人既行為。但現實上,根本冇辦法避免呢類情況再次發生,原因: 呢類學生好多時都係缺乏家庭道德教育,又或者被過份溺愛,根本佢地係學校係「冇有怕」,甚麼記缺點,小過,對佢地呢類人根本係毫無作用。第二,老師根本冇能力去「對付」呢類學生,原因係怕罵得多比家長投訴,又唔可以罰得太甘,學生知道老師奈佢唔何,就唔會再驚犯規。根本成個社會,愈來愈唔支持「先管後教」.....學生欺凌行為只會愈來愈多..愈來愈普遍。
有D網民批評校方點解唔重罰呢位學生,就話只記小過太輕云云...如果大家稍為對教育界有點兒認識,就知道,學校根本就冇野可以做,咩趕佢出校,罰佢家長等等,通通係廢話,學校有權咁做嗎? 作為受害人既家長,又可以有咩做?? 報復? 投訴學校? o徙氣!! 我敢講,呢個傷害人既小朋友,將會一d事都冇,繼續係呢間小學讀書,傷害人既行為將會繼續出現...避不了....
田千是我家

what a pity

學校通告內容令我傻眼,既粗俗又含蓄

回覆:好玩唔玩:小四生被同窗弄傷 需切睾丸

睇到都替他心痛。:(

回覆:好玩唔玩:小四生被同窗弄傷 需切睾丸

刑事告佢唔入可以民事, 阿仔心靈肉體創傷,現在及日後醫療費用全部比返o黎, 就算追唔得幾多都聊勝於無, 唔好等佢蝦完人可不了了之~
係擔心佢過左幾日先發現, 而阿仔又咁細可能講唔返出o黎, 唔夠evidence 砌

引用:香港經濟日報+|+2013-04-25++小四生被同窗

原帖由 ha8mo 於 13-04-25 發表
香港經濟日報 | 2013-04-25

小四生被同窗弄傷 需切睾丸  
其實,還有個醫生都有問題啦。嗰個小朋友在第一次睇醫生時檢查得不詳細,以為是尿道炎。如果當時醫生仔細檢查,可能後果無咁嚴重(個人覺得,不喜勿插)

告醫院醫療失誤獲賠償可能仲好仲多. 告家長! 家長唔還錢都得.

老實說, 學校能管束任性的學生的方法 = 0. 老師比呢類學生打和侮辱, 可以怎樣.父母自己都管唔到, 學校和老師只可歎句無奈. 睇吓邊間學校唔好彩而矣.

引用:告醫院醫療失誤獲賠償可能仲好仲多.+告家長

原帖由 talknwrite 於 13-04-27 發表
告醫院醫療失誤獲賠償可能仲好仲多. 告家長! 家長唔還錢都得.

老實說, 學校能管束任性的學生的方法 = 0.  ...
對,己十歲,再唔係任父母師長「舞」的幼兒。希望是意外。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

離譜!那頑童是慣犯,扭得那麼狠,居然眾受害人會啞忍至今。

奇怪,當時事主不會大聲慘叫嗎?還能站得起來,如常上學、回家嗎?不會坦白跟老師、醫生講嗎?

下如此毒手,即使女生,也會知道他人痛苦萬分,居然仍取其樂,任意施虐,心腸壞透極了。

互不侵犯是大前題,我唔明白點解細就不可受敎訓? 
今次事件,一定要告襲擊者,傷人或性侵犯。如果唔係個男仔真慘

不果點告都無用,個男仔已受了身心的傷害。
唯有借此事,叫各位家長嚴加敎導自己的子女。
‹ 上一主題|下一主題