用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問北區B1頭,咁排隱陣嗎?B1晤夠位
go

請問北區B1頭,咁排隱陣嗎?B1晤夠位 [複製鏈接]

其實舊年已經係咁, band 1 頭生都叫第2志願填風X/馬錦X, 只可任何一間, 唔聽話, 會比老師話:"妄顧小朋友前途.....等等說話", 還有, 當你堅持填法, 佢還會加句:"你真的知道自己做緊乜嗎?"........

言歸正傳, 北區確實係唔夠位, 第2志願唔可以再填本區熱門band 1學校, 如他區有band 1位, 我會填埋先, 舊年就有網友填大埔他區11志願都中咗, 所以可以考慮下, 再將保險線定係band 2學校, 如寥萬X.

回復 mrs.so 的帖子

我覺得唔同人要有唔同策略, 如果名列前茅, 真係可以搏一搏, 因為就算派到好差(如band 2中), 一定會叩到一間band 2 頭學校, 甚至band 1 尾學校, 我自己就係真人真事, 我覺得無理由咁早放棄, 所以我都無聽老師講, 堅持已見.

另外, 後先講嘅, 都係北區相熟網友小朋友, 填他區中咗, 再叩本區band 1, 2間英中都收, 任佢揀, 所以成績好嘅小朋友, 真係唔好太早放棄.

回復 嘻嘻哈 的帖子

係陳X, 同田XX.

mrs.so 發表於 13-4-25 18:14
回復 BBHim 的帖子

會否進取地一試乙二放莫,  乙三風采, 乙四, 廖萬石/陳朱

我同意Mrs. So策略, 另可考慮前Chiuchun策略, 佢將所有他區band 1 都填埋先填band 2, 結果去到11志願都派到大埔band 1, 正正就係實玩咗khamama教我地嘅策略, 當然佢小朋友係band 1 頭成績, 本身好有實力, 叩門會有好大把握.

我去年填表都係同你地一樣, 諗咗好耐, 計數計數再計數, 發覺將本區band 1+他區band 1+風采+馬錦明+寥萬石, 應該係夠分比所有band 1 生, 所以, 我去年係係老師反對下填表,我清楚知道, 我嘅保險線係寥萬石.

以上策略, 我都係參考khmama, 好彩聽佢講, 而唔係老師, 老師叫我地填哂本區band 1, band 2, 先填他區band 1, 我反問老師, 作為一個band 1 生, 最差都係入band 2學2, 我咁填法, 呢一世都入唔到他區Band 1, 反而一早派咗入本區band 2 !  老師永遠都係一句: 他區band 1 位少, 哎 !  連抽都唔抽, 即係放棄, 正如Khmama話, 只會提早結束抽獎入咗Band 2 學校, 見唔到有咩好處!  

khmama 發表於 13-4-25 23:43
抽獎講運氣,如果根據學額數目,北區本區+他區英中位,計埋風采同馬錦明已經夠分. 假如大家都覺得馬錦明已 ...

khmama 的策略真的很中肯, 理性, 比起老師一味提住話他區位少及第2志願就迫你擺風/馬等等說話, 真的是很有心的分析; 去年我都是用了khmama的分析, 當時找了很多很多數據, 亦都非常同意再加多2間band 2 做保險線以防萬一, 之後就放謄去抽, 結果我同另一個網友一樣, 雖然最後大家運氣都差少少, 抽唔到第1志願, 但係揸住一間次選英中去叩門個心情就好唔同, 是真的 !

vincher  贊成!如果已獲一間唔錯的中学,真的能增加叩門成功机会!  發表於 13-4-28 01:13
‹ 上一主題|下一主題